|

Et için baharat şart

Kimyon, karabiber ve zerdeçal... Et yemeklerine bu baharatları dozunda ilave ederek sindirimini kolaylaştırabiliriz. Bir başka yardımcı besin ise yeşillikler. Rasulullah (s.a.v)’ın buyurduğu gibi soframızı yeşilliklerle süsleyelim.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 19/08/2018 Pazar
Güncelleme: 03:07 - 19/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Et için baharat şart​
​Et için baharat şart​

Kurban Bayramı yaklaşırken, hepimiz aynı telaştayız. Kurbanı almak, paylaştırmak ve gideceğimiz ziyaretlerde çekeceğimiz hazmetme sorunu. Bir çok hastalığa ve sıkıntıya neden olduğu için, bu haftaki yazıyı bu konuya ayırmak istiyorum.

Elbette, hazımsızlık problemini yenmenin ilk şartı az yemektir. Yine de, taze kesilmiş kurban eti, henüz rigor mortis kaynaklı sertliğini atamadığı için az yesek dahi sindirimi zor olacaktır. Bu sebeple bazı tedbirler almamız gerekiyor. Bu tedbirlerin kimi etin hazırlanması ve pişirilmesi ile ilgili. Bunlardan gelecek hafta, tam kurban bayramında bahsedelim ki uygulaması daha kolay olsun.

Hazmetme sorunu, ağırlığa, kolesterol yükselmesine ve mide bağırsak sorunlarına neden olur. Mide bağırsak sorunları dediğimizde aklımıza ilk gelense probiyotikler olmalı. Bağırsağın olağan dengesini sağlayıp korumada en büyük yardımcımız probiyotiklerin en iyi kaynakları kefir ve lahana salamurası.

Bunların dışında hazmı kolaylaştıran güzel bir kaç baharat ta var. Bunların başlıcaları, kimyon, karabiber ve zerdeçal. Et yemeklerine bu baharatları dozunda ilave ederek sindirimini kolaylaştırabiliriz.

Bir başka yardımcı besin ise yeşillikler. Rasulullah (s.a.v)’ın buyurduğu gibi soframızı yeşilliklerle süsleyelim. Domatesteki asit, salatalıktaki su, maydanozdaki C vitamini, marulun ve diğer yeşil yapraklı sebzelerin lifleri sindirimi kolaylaştıracaktır.

Basit bir bardak ayran yaparken içine nane, salatalık kabuğu, yeşillikler atıp robottan geçirerek farklı lezzetler elde edebilir, sofraları şenlendirebiliriz.

Ekmeğimizi 4 dilimden fazla yememeye ve ekşi mayalı tam buğday ekmeği tercih etmeye önem verelim.

Yine sarımsak, sirke sindirim ve güneşin zararlı etkilerinden korunmak için çok yararlı olduğundan, sofralarımızda bulunması oldukça önemli.

Bugün hazma yardımcı bu besinlerle bayram sofralarına biraz sağlık ekleyecek tarifler paylaşalım. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.

Zerdeçallı Kefir

Malzemeler

1 litre süt nKefir mayası

1 tatlı kaşığı zerdeçal

Yapılışı

Sütü kaynattıktan sonra 45 - 50 dereceye kadar ılıklaştıralım. Kefir mayasını sargı bezi vb bir bezle sütün içine koyup üzerini bir peçete ile kapatalım. Yoğurt mayalar gibi iyice saralım ve 1 günden daha uzun süre bekletelim. Kefirimizi süzelim ve servis ederken her bir bardağın içine zerdeçal ilave edelim.

Taze
nane
salatası
MALZEMELER

1 demet taze nane n Yarım demet roka

2 yemek kaşığı nar ekşisi

6 çeri domates

1 limon

1 fincan zeytinyağı

Tuz

YAPILIŞI

Nane yapraklarını ellerimizle koparalım. Roka yapraklarını yırtarak ikiye üçe ayıralım. Domatesleri iki üç parça halinde doğrayalım. n Limon suyu, zeytinyağı ve nar ekşisini tuz ile iyice çalkalayıp salataya ilave edelim. Tahta kaşıkla karıştıralım. Afiyet olsun.


Dereotlu Cacık
MALZEMELER

Yarım bağ dereotu

4 su bardağı yoğurt

2 diş sarımsak

1 fincan sirke

Bir fiske taze çekilmiş karabiber

1 fiske tuz

MALZEMELER

Dereotunu kıyalım.Sarımsakları ezelim. Kıyılmış dereotu, sarımsak ve tuzu yoğurda ilave edip karıştıralım. Sirkeyi ekleyelim. Bir kaç saat dinlendirelim. Servise almadan önce karabiberi serpelim. Afiyet olsun.


#Yemek
6 yıl önce