
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın 2018 yılında başlattığı “Mahallene ve Okuluna Sahip Çık Uyuşturucuya Hayır” konferansları Türkiye’de 36 ilde, Balkanlar ve Avrupa’da toplam 6 ülkede gerçekleştirildi. Çalışmaya göre ülkemizde yaklaşık 10 milyon insan madde ve davranış bağımlısı iken 12 milyon 971 bin 396 çocuk da bağımlılık riski taşıyor.
12 MİLYON ÇOCUK TEHLİKEDE
- Araştırmaya göre ülkemizde sigara, alkol ve uyuşturucu maddeleriyle tanışma ve madde kullanım yaşı giderek düştü. 14-24 yaş gurubundaki 12 milyon 971 bin 396 çocuk da bağımlılık riski taşıyor.Türkiye’de uyuşturucuya başlama yaş ortalaması 20.8. Uyuşturucu öncesi tütün kullanım oranı yüzde 81, alkol kullanım oranı ise yüzde 38. Bağımlıların yüzde 74.4’ü ilk kez arkadaş çevresinde maddeyle tanışıyor.Yüzde 36’sı ise meraktan başlıyor. Madde kullananların yüzde 55.3’ü bağımlı olduğunu ifade ediyor.
MADDEYE BAŞLAMA YAŞI 15
YANLIŞ KULLANILIYOR
- Koronavirüs pandemi sürecinin teknoloji bağımlılığının arttığı belirtildi.Araştırmaya göre kişilerin yüzde 64’ü eğlenme ve zaman geçirme, yüzde 27’si haberleşme ve iletişim, yüzde 9’u ise eğitim ve araştırma amaçlı olarak teknolojiyi kullanmaya devam ediyor.
25 bin STK duyarsız
Madde bağımlılığı ile alakalı tüm faaliyetleri organize eden ve saha raporunu hazırlayan İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay şunları söyledi: “Cinayetlerin yüzde 60’ı, saldırıların yüzde 40’ı, tecavüzlerin yüzde 33’ü bağımlılar tarafından gerçekleştirildi. 25 bin STK bu konuda duyarsız kalıyor.
Tedavi sonrası, bu bağımlıların durumu, maddeye geri dönenlerin sayısı, istihdam sorunu nedir?gibi konulara cevap bulmamız gerekiyor.”






