|

Masumiyet tehlikede

Hollywood’da ünlü annelerin bir akım olarak başlattığı küçük çocukları yetişkin gibi giydirme ve yetiştirme durumu tüm dünyaya sıçrayan bir moda haline dönüşmeye başladı.

08:03 - 29/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:39 - 23/09/2020 Çarşamba
Diğer
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

“Hollywood’da ünlü annelerin bir akım olarak başlattığı çocuklarını yetişkin gibi giydirme modası tüm dünyayı sardı. Uzmanlar ise bu konu hakkında uyarıyor: “Hem sosyal medyada hem de ünlü markaların reklamlarında çocuklar yaşlarını uygun olmayan saç, makyaj ve giyim tarzı ile yetişkin gibi gösterilmesi çocukların masumiyetini tehlikeye atıyor ve pedofiliyi artırıyor”

Çocukların yetişkin gibi giyinmesi doğru değil!

Çocukların yetişkin gibi giyinmesi çocukların çocukluğunu yaşamasına fırsat verilmiyor. Maalesef bu durum sadece giyim tarzı ile de sınırlı değil. Çocukların okul saatlerinin uzunluğu, okul programlarının aşırı yoğunluğu ve oyun alanlarının olmaması nedeniyle dışarı çıkamamaları bunların birer örneği. Çocuklar rahat hareket edebilmeleri için sportif ve sadece giyinmelidir. Minyatür yetişkin gibi çocukları giydirmenin çocuk için hiçbir faydası olmadığı gibi olumsuz etkileri vardır. Çocuk yaşadığı dönemi tamamlamadan genç kız olmaya, delikanlı olmaya odaklanır. Giydiği bu kıyafetlerle rahat edemez, arkadaşlarına hava atar. Beden imajına aşırı önem vermeye başlar.

Aileler çocuklarını minyatür yetişkin gibi görüyor!

Çocuklardan çocukluğunu yaşaması yerine yetişkin gibi davranması bekleniyor. Çocukların her dönemde belli bir becerileri ve kapasiteleri vardır. Çocuklarda bu beklentiyi karşılamak için fedakarlık ediyor ve psikolojik olarak olumsuz etkileniyor. Ailelerin çocuklarına çocukluklarını yaşamaları için fırsat vermeleri gerekir.

Anneler çocuklarının iltifat almasını istiyor!

Anne ve babalar çocukları üzerinden psikolojik olarak tatmin oluyorlar. Benim kızıma güzel desinler, benim oğluma yakışıklı desinler diye bu şekilde hareket ediyorlar. Aynı şekilde onların geleceğine de karar veriyorlar. Biz buna proje çocuk yetiştirme diyoruz.

‘Proje Çocuk Yetiştirme’ modası başladı!
Anne baba yaklaşım tarzları her geçen gün yeni bir isim alıyor. Şu günlerde moda “Proje Çocuk” ve “Mükemmeliyetçi Anne Babalar”. Bu iki kavram birlikte açıklamak istiyorum. Çünkü proje çocukları mükemmeliyetçi anne babalar yetiştirmektedir. Çünkü anne babalar kendi çocukluğunda başaramadıkları arzularını, hayallerini çocuğa aktarıyor ve onu bu beklentilerini karşılayacak bir proje gibi görüyorlar. Bu projelerini gerçekleştirmek için çocuklarının adına karar alıyor ve çocuğa kendi istedikleri yolda ilerlemeleri için baskı yapıyorlar. Henüz hamilelik döneminde çocuğun hangi okula gideceği, hangi sanat etkinliklerine yöneleceği, ne olacağı belirleniyor. Çocuk anne babalarının gerçekleşmemiş arzularını yerine getirecek bir görevli gibi doğuyor.


Anne babaların dış görünüşe önem vermesi çocukları olumsuz etkiler!

Anne babalar çocuklarına yaşlarına uygun olmayan programa dahil ederek en büyük suçu işliyor. Çocuklarının dış görüşüne aşırı önem vermeleri, çocuklarının yetenekleri ve başarılarını övmek yerine giyim tarzlarını, saç modellerini övmeleri ve arkadaşları arasında bu konuda konuşup diğer çocuklarla kıyaslamaları en büyük hatalarından.

Aileler sosyal medyada çocukların fotoğrafıyla taktir almak istiyor!

Sosyal medyada paylaşım çok moda bir hal aldı. Hatta her hareketini sosyal medyada paylaşıp, kendilerini göstermeyi seviyorlar. Yoğun iş temposuyla ve değişen toplumsal yapı ile yüz yüze misafir ağırlamalar, paylaşımlar yerini sanal paylaşımlara bıraktı. Bu nedenle çocuklarının fotoğraflarını koyarak çocuklarıyla gurur duyuyorlar.

Beden imajının ön planda tutulması çocukların psikolojisini bozar!


Beden imajına ve iltifata çok önem veren çocuklar olurlar. Başları tarafından olumsuzluk duymaya katlanamazlar. Ufacık hayal kırıklıklarında depresyona girebilirler. İleride ise bu çocuklar ister istemez sahip oldukları şöhreti kaybedince bununla başa çıkmakta zorlanıyorlar. Çocuk oyuncu olmak, derslerinde soğutabiliyor. Arkadaşları arasında ya dışlanıyorlar ya da aşırı popüler olup sonradan bu popüleriteyi kaybediyorlar.
#çocuk
#çocuk gelişimi
9 yıl önce