|

Milli Mücadelenin 100. Yılında ‘İstiklal’

Türkiye İş Bankası Müzesi, Milli Mücadele’nin 100. yılında “İstiklal” başlıklı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türk milletinin verdiği mücadeleyi bine yakın belge, fotoğraf, film ve objeyle anlatan İstiklal sergisi, ziyaretçilerini asırlık yolculuğa davet ediyor.

04:00 - 28/04/2019 Pazar
Güncelleme: 21:17 - 27/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye İş Bankası Müzesi
Türkiye İş Bankası Müzesi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan yola çıkarak Samsun’a ulaşmasıyla başlayan İstiklal Mücadelesi’nin mihenk taşlarından olan 19 Mayıs 1919 tarihinin 100. yılı birbirinden anlamlı etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Türkiye İş Bankası Müzesi de Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğündeki Milli Mücadele’nin 100. Yılında “İstiklal” başlıklı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türk milletinin verdiği mücadeleyi bine yakın belge, fotoğraf, film ve objeyle anlatan İstiklal sergisi, ziyaretçilerini yüz yıllık bir tarih yolculuğuna davet ediyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanları olan Anadolu insanını bir kez daha saygı ve minnetle anmak üzere hazırlanan sergi; “On Yıllık Savaş”, “Mütareke ve İşgal”, “Direniş ve Kuvayı Milliye”, “Düzenli Ordu ve Sathı Müdafaa”, “Hukuk ve Taarruz”, “İstiklal ve Cumhuriyet” olmak üzere altı bölümde bilgi ve belgeleri ziyaretçilere aktarıyor.


EN KAPSAMLI SERGİ

Sergide savaşa dair askeri objeler, o dönem kaleme alınmış günlükler, notlar, savaş sırasında hazırlanmış ve savaşın seyrini belirleyen haritalar ile cephelerde komuta kademeleri arasındaki emirler görülebiliyor. Ziyaretçiler etkileşimli ekranlar sayesinde sergide yer alan kişi, belge ve objelere dair ayrıntılı bilgilere ulaşabiliyor. O dönemde yayımlanmış Minber, Tasviri Efkar, Memleket, Ati, İkdam gibi gazetelere yansıyan başlıkları, muharebeler sırasında Milli Mücadele’yi anlatan propaganda afişlerini, dünya basınıyla yapılan mülakatları da sergide görmek mümkün. Birçok ulusal ve uluslararası arşiv ve koleksiyondan derlenen İstiklal sergisi, Milli Mücadele’ye dair şimdiye kadar hazırlanmış en kapsamlı sergilerden biri olma özelliğini taşıyor.


Yıl sonuna kadar açık

İzzeddin Çalışlar’ın küratörlüğünü yaptığı serginin danışmanlığını Prof. Dr. Haluk Oral üstleniyor. Sergi tasarımı ve grafik tasarım ise Cem Kozar, Işıl Ünal Kozar, Pattu, Ömercan Çakır, Ergin Taşcı, Oya Çitçi ve Serra Uludağ imzasını taşıyor. İstiklal sergisi, sene sonuna kadar Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi’nin giriş katında gezilebilecek.

#Türkiye İş Bankası Müzesi
#​İzzeddin Çalışlar
#Sergi
5 yıl önce