|

Şehir Rehberi

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/12/2016 Pazar
Güncelleme: 23:14 - 24/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Çikolata tadında festivale davetlisiniz





Türkiye'nin ilk “Uluslararası İstanbul Çikolata Festivali” 12- 14 Şubat tarihleri arasında İstanbul Sirkeci Garı'nda yeniden çikolatseverlerle buluşacak. Yerli ve yabancı çikolata firmalarının yer alacağı stantlar, çikolatanın hikayesi, yapım ve tadım aşamaları, çikolata üzerine workshoplar, çikolatanın yer aldığı ürün tadım günleri, çocuklara ve ailelere özel etkinlikler festivalde yer alacak. Ayrıca festivale 7 bölgden belirlenen birçok çocuğun katılımı sağlanacak. Kızılay'ın destek verdiği festival kapsamında birçok Türk ve yabancı çikolata firması Sirkeci Garında buluşarak geniş kitlelere ulaşma imkanı bulacak.



Depo'da sergi var





Türkiye'de güncel sanatın önemli platformlarından biri olan ve Siemens Sanat tarafından genç sanatçıları desteklemek amacıyla “Sınırlar Yörüngeler 18” yarışması bu yıl onuncusu kez düzenlendi. Eda Aslan, Şeyma İnci ve Didem Erbaş & Eren Sulamacı düzenlenen törenle ödül aldı.Yarışmaya katılan ve sergilenmeye hak kazanan eserler 27 Ocak tarihine kadar Karaköy Depo'da ücretsiz olarak gezilebilecek.



Savaş arefesinde aranan huzur





Üsküdar Stüdyo Sahne'de Hamdi Tanpınar'ın 'Huzur' isimli eseri tek perdede sahnelenerek tiyatro severlerle buluşacak. Bir saat 20 dakika süren oyunda İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına saatler kala Mümtaz, hasta yatağında yatmakta olan kuzeni İhsan'ın ilaçlarını yaptırmak üzere dışarı çıkar. İlaçların hazırlanmasını beklerken girdiği eskici dükkanında geçirdiği son bir senenin olayları, bu olaylara etki eden tüm kişiler, hayatını şekillendiren her şey zihninde yeniden, aynı şiddetle canlanır. Sevdiği kadın Nuran, intiharıyla Nuran'la ilişkilerinin bitmesini fitilini ateşleyen Suat, ailesini kaybettikten sonra kendisini himayesine alan, amcaoğlu İhsan ve eşi Macide, eski musiki, edebiyat, İstanbul…Bireysel sıkıntılarıyla toplumsal sorumluluklarının arasında sıkışmış Mümtaz'ın huzuru arama hikayesi bugün saat 15.00'te ve 30 Aralık'ta ise saat 20.00'de sanatseverlerle buluşacak.



Sağyaşar müzikseverlerle buluşuyor





İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “İstanbul'da Pazar Konserleri” başlığı altında sanatseverleri ülkemizin önde gelen sanatçılarıyla buluşturuyor. Gündüz gerçekleşen konserlerin bu ayki ikinci konuğu Türk sanat Müziği Sanatçısı ve koro şefi Mustafa Sağyaşar. Bugüne kadar 125 küçük 45'lik plak, 10 taş plak, 10 uzun çalar yapan ve 400'ü aşkın parçayı yorumlayıp TRT repertuvarında iki de bestesi bulunan Sağyaşar, bugün saat 14.00'de CRR Konser Salonu'nda gerçekleşecek konserle sevenleriyle buluşacak. Salona konser başladıktan sonra seyirci alınmayacak.



Berksoy'un kitabından tuvale yolculuk





Semiha Berksoy üzerine yayınlanmış en kapsamlı kitabın tanıtımı ile paralel olarak gerçekleşecek “Aşk'la, Semiha Berksoy” sergisi 20 Ocak tarihinde O'Art'da ziyarete açılacak. Sergi, sanatçının aşkı farklı biçimlerde merkeze aldığı resimleri ile daha önce hiç sergilenmemiş desenlerini bir araya getiriyor. Derya Yücel küratörlüğünde ziyarete açılacak olan sergi; sesin, aryanın, sözün, mizansenin aktığı damardan beslenen resimleri ile Berksoy'un yaşamı ve sanatınının kaynağı olarak aşkın dışavurumunu sanatseverlerle paylaşıyor.



Tek odada 'Dört mevsim'





UNIQ Hall, her Pazar 'Odada Dört Mevsim' müzikli çocuk oyunuyla çocukların hayal dünyasına eşlik ediyor. Neşe Türkeş'in yazdığı, Okan Yahşi'nin yönettiği oyun, bir odanın içine dört mevsimi sığdırıyor. Odasında nasıl vakit geçireceğini bilmeden sıkılan bir çocuğun yardımına koşan bilge sinek Bay Cızbız'la tanışmasıyla başlayan oyunda Vivaldi'nin müziğinden yararlanarak küçücük odanın içinde yarattığı dünyaya tanık olacaksınız. Danslarla ve görsel efektlerle zenginleşen oyunda çocuklar hem hayal güçlerinin sınırsızlığını, hem de müziğin nasıl bir anlatım gücüne sahip olduğunu keşfedecek.



Okurla 'Hoşbeş' denemeler





John Berger tarafından kaleme alınan Hoşbeş, Metris Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Kitabın önsözünde şu ifadelere yer veriliyor: 'Gizli bir yetimler ittifakı öneririm. Birbirimize göz kırparız. Hiyerarşiyi reddederiz. Her türlü hiyerarşiyi. Dünyanın pisliğini olduğu gibi kabullenir, buna rağmen nasıl hayatta kaldığımıza dair hikâyeleri paylaşırız. Münasebetsiziz biz, kopuğuz. Evrendeki yıldızların yarısından fazlası hiçbir takımyıldıza ait olmayan yetim yıldızlardır. Takımyıldızların hepsinden daha fazla ışık verirler.”



Sedat Anar'dan Ehl-i Beyt'e vefa





Santur sanatçısı Sedat Anar'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı-Genç-Des programının katkılarıyla ve Ahenk müzik etiketiyle hazırladığı Ehl-i Beyt Besteleri' albümü tüm müzik marketlerde ve dijital platformlarda satışa çıktı. Biri enstrümantal, diğeri sözlü eserlerden oluşan iki cd'lik albümde Osman Kemali Baba, Mehmed Şemseddin El-Mısri, Ahmet Yesevi, Sezai Gülşeni, Fasih Ahmed Dede, Niyazi-i Mısri, Neyzen Tevfik, Mehmet Hilmi Dede, Elmalı'lı Ümmi Sinan gibi mutasavvıfların Ehl-i Beyt için yazmış oldukları şiirlerin besteleri yer alıyor.



Çocuklar kitap şenliğinde buluşuyor





“Ataşehir Kültür Festivali” kapsamında düzenlenen ve Anadolu Yakası'nın en büyük kitap şenliği olan “Ataşehir Kitap Şenliği” başladı. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmayı amaçlayan festival, bu yıl Mehmet Akif Ersoy anısına düzenleniyor. 160 yazarın imza günü ve kitap okuma etkinlikleri ile kitapseverlerle bir araya geldiği etkinliğe Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncuları da katıldı. Oyuncular festivalden kitap alıp öğrencilerle fotoğraf çektirdi. Şenliğin ilk haftasında Vehbi Vakkasoğlu, Yalvaç Ural, Sara Şahinkanat, Feridun Oral, Rüstem Eyüboğlu, Oya Engin, Orçun Can, Nermin Şenol, Nehir Aydın Gökduman, Nedim Taktak, Handan Derya, Feyza Hepçilingirler, Demirhan Kadıoğlu, Ayşenur Kaya Zorlu gibi pek çok yazar çocuklarla bir araya geldi. Ataşehir Kaymakamlığı himayesinde, Zübeyde Hanım Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü Esatpaşa Ek Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen festivalde tüm öğrencilere “Küçük Prens” kitabı hediye ediliyor. Öğretmenlere ise etkinliğe özel baskısı yapılan Mehmet Akif Ersoy'un “Safahat” adlı eseri hediye ediliyor. Ataşehir Kitap Şenliği, 30 Aralık tarihine kadar kitapseverleri bekliyor.



#Şehir rehberi
#Festivaller
#Etkinlikler
7 yıl önce