|

Uykunun gücü

Sağlığın en önemli şartlarından biri de yeterince ve iyi uyumaktır. Öyle ki, doktora giden bitmiş ve tükenmiş haldeki insanların yarıdan fazlası yeterli miktarda uyumadıklarından yakınırlar.

Yeni Şafak ve
06:00 - 31/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 05:40 - 31/12/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Uyku bir şarj dönemi ve arınma için şart. Uykuyla gün boyunca biriken stres, gerginlik ve sinirlilik halleri serbest hale gelip vücuttan salınıyor. Rüyada zihin, insanın iç benliğini keşfetmeye açık hale gelirken, hayata ışık tutan ve rehberlik eden derin anlamları görme ve hissetme şansı oluşuyor. Aslında uykunun nihai gayesi günlük işlerden uzaklaşmak değil, kusursuz bir ruhsal gelişim için hazırlık. Uyurken ruhsal olarak yeniden doğuluyor. Bu kapsamda yapılan araştırmalar uykunun yabancı bir dil öğrenmekten, motosiklet kullanmayı öğrenmeye kadar her alanda etkili olduğunu ortaya koyuyor. Hatta uykunun türü ve zamanı bazı şeyleri çok daha rahat öğrenmenin ömrünü açıyor. Metabolik Balans ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Halil İbrahim Erbıyık uykunun gücü hakkında araştırmalara dayalı olarak bunları söylerken dikkat edilmesi gerekenler ve diğer şifaları ile ilgili de bilgi veriyor.



Uykunuz gelmeden yatağa gitmeyin


Uykunun koruyucu etkisi bu kadar yüksek ama onun da doğru bir zamanı var. Uykulu oluncaya kadar yatağa gitmemek gerekiyor. 20 dakika içinde uykuya dalınamıyorsa kalkmak ve uyku geldiğindeyse tekrar yatağa gitmek gerekiyor. Gece yatmadan önce uyku getirici ilaçlar ve içecekler uykuya dalmaya yol açsa da uyku dinlendirici olmuyor. Hapla uyku dengesiz uyku devrelerine ve gün boyu uyuşukluğa yol açıyor.



Tansiyonu yükseltiyor


Bir gece uykusuz kalmak bile tansiyon hastalarının kan basıncının gün boyu yüksek olmasına yol açabiliyor. Yetersiz uyku atardamarların kireçlenmesine ve kalp krizi ile bağlantılı iltihabi faktörlerin artmasına yol açabiliyor. Fakat fazla uyumakta riskli. Gecede dokuz saatten fazla uyuyanlarda kalp krizi oranı daha yüksek görülüyor.



En sinsi zararı


Uyku yetersizliğinin en sinsi zararı ise hafıza, karar verme ve problem çözme süreçlerini orta ve uzun vadede olumsuz etkilemesi. Çünkü uyku sırasında beyne yeni öğrenme ve hafıza rotaları işleniyor ve bu rotaların en iyi şekilde çalışması için yeterli miktarda uyku gerekiyor.



Her gece aynı saat


Hafta sonları da dahil her gece aynı saatte yatakta olmak da önemli. Bunun yanında, Northwestern Üniversitesi Nöro-Biyoloji ve Psikoloji Bölümü'nde yapılan araştırmalara göre haftada 4 kez aerobik egzersizleri yapmaya başlayan kişilerin uyku kalitelerini artırdıkları ve her gece aynı saatte yatmayı alışkanlık haline getirmelerine de yardımcı olduklarını gösteriyor. Ayrıca yaşlılığa bağlı hafıza kayıpları da her gece aynı saatte uyuyanlar da daha az görülüyor.



Sağa sola dönmek iyidir


Uykuda sağa sola dönmenin, sinüzit ve pek çok akciğer hastalığından koruyucu özelliği bulunuyor. Uykuya geçerken sağa doğru yan yatmak horlamanın engellenmesi açısından da etkili.




#uyku
#uyku problemleri
#doğru uyku
#Uykunun gücü
8 yıl önce