|

Bayramda tedbirlere dikkat

Prof. Dr. Vefik Arıca, varyantları kırmanın yolunun aşıdan geçtiğini söyledi. Tedbirlere dikkat edilmezse dördüncü dalganın yaşanabileceğini aktaran Arıca, “Bayramda dikkat edelim ki sonrasında rahat edelim” dedi.

Yasemin Asan
00:00 - 15/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 04:49 - 15/07/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vefik Arıca, yeni bir dalga yaşamamak için bayram tatili süresinde tedbirleri sıkı tutma konusunda uyardı. Prof. Dr. Vefik Arıca, “Ocak ayında dünya üçüncü zirveyi İngiltere mutasyonu ile yaşamıştı. Türkiye, Nisan ayında üçüncü dalgayı yaşamıştı. Türkiye dahil, 100’den fazla ülkede delta mutasyonu var. Türkiye’de vaka sayıları bir haftada yüzde 20 arttı. Aşılamadan sonra bir rehavet geldi, maskeler çıkartılmaya başlandı. Taziye ve düğün gibi yerlerde daha fazla vakit geçirildi ve tokalaşmalar başladı. Kurban bayramının da gelmesiyle risk başlıyor. Kurban bayramından 7 gün sonra vaka artışı tahmin ediliyor. 4. düzeye ulaşmak üzere. Tedbirlere mutlaka uymalıyız. Bayramda dikkat edelim ki, bayramdan sonra rahat edelim.” dedi.

AŞI TEREDDÜTÜNÜ KIRMALIYIZ

  • Koronavirüste varyant beklendiğini ancak tahminlerinden çok olduğunu söyleyen Arıca, şunları aktardı: “Neredeyse 2-3 ayda yeni varyant geliyor. Bunun kırmanın yolu da aşı. Toplumsal bağışıklığın yüzde 70’e gelmesi için iki doz aşının yapılması lazım. Aşılama hızını yüzde 70’e getirmek zorundayız. Türkiye’de aşı kaşıtlığı yüzde 1 oranında iken, aşı tereddütü yüzde 30-40 civarında. Her üç kişiden birinin aşı ilgili kafasında bir iki soru belirmekte. Türkiye’de aşı tereddüttünü ortadan kaldımak zorundayız yoksa yüzde 70’lik orana gelemeyeceğiz. Aşılama şu anda yüzde 42’lerde gözüküyor. Okullar açılmadan 12-18 yaş arasını aşılamalıyız. Aşılama ile okul öncesi tedbirlerini almış olacağız. Önümüzdeki günlerde ülkemizde de bu yaş grubunun aşılamasına başlanacaktır.”

ALO AŞI HATTI ÖNERİSİ

Arica, “Aşı tereddütleri için Sağlık Bakanlığı ekipleri köy köy geziyor. Bazı ulaşamadığı kesimler oluyor. Önümüzdeki günlerde bakanlık “Alo Aşı Hattı” kurmak zorunda. Alo Aşı Hattı’nı halk arayıp kafasındaki sorulara cevap bulmalıdır. Tereddütleri giderilmesi lazım. Alo Aşı Hattı’nı arayanların tereddütleri giderildikten sonra hemen aşı randevusu da verilmelidir.” önerisinde bulunuyor.

#​Bayram
#Vefik Arıca
#Koronavirüs
3 yıl önce