|

Akıllı telefonlarda 5 yıl sonra hangi özellikler olacak?

Gün boyu elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlar her geçen yıl daha iyi özelliklere kavuşuyor. 10 yıl önce hayatımıza giren akıllı telefonlar gelişen teknolojiyle beraber çok farklı noktalara geldi. Artık neredeyse tüm işlemlerimizi birkaç tıklamayla halledebiliyoruz. Peki akıllı telefonlarda 5 yıl sonra ne gibi yenilikler olacak?

Mustafa Kalkan
09:45 - 15/11/2018 الخميس
Güncelleme: 10:27 - 15/11/2018 الخميس
Yeni Şafak
Günümüzde yapılan tasarımlara göre yakın bir gelecekte akıllı telefonlar tamamen şeffaf ekranlardan oluşacağa benziyor.
Günümüzde yapılan tasarımlara göre yakın bir gelecekte akıllı telefonlar tamamen şeffaf ekranlardan oluşacağa benziyor.

Akıllı telefonlarda önümüzdeki beş yıl içinde bizi nelerin beklediğini merak ediyor musunuz? Sizin için yaptığımız araştırmalarla bu konu hakkında bir öngörüde bulunmaya çalışacağız.

Hologram teknolojisi

Öncelikle video görüşmelerde büyük yeniliklerin olması bekleniyor. Bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz hologram teknolojisinin 5 yıl içinde mobil cihazlara gelmesi muhtemel.


Katlanabilir ekranlar

Katlanabilir ekranlı telefonlar şimdiden çıkmaya başladı. Tam ekran tasarımından bir sonraki aşama olan katlanabilir ekranlı akıllı telefonlar 5 yıl içinde büyük bir popülarite yakalayabilir.

Kırılmayan ve çatlamayan ekran

Akıllı telefonların kronik sorunlarından birisi olan ekran kırılması yeni geliştirilen materyallerle tarihe karışabilir. Kırılmayan veya çatlamayan bir malzemeden üretilecek panellerle telefonlardaki bu kronik sorunun aşılmasını bekliyoruz.

Biyometrikler

  • Akıllı telefonlardaki parmak izi okuyucu, yüz okuma gibi biyometrik sistemler daha da farklılaşabilir. Bunun için ses, avuç içi damar okuma veya retina okuyucu gibi sistemler hayatımıza girebilir.

Performans parçaları yerine estetik unsurlar

İnternet hızı 5G teknolojisiyle beraber daha da yükselecek. Bu teknolojilerle berber artık telefonların işlem gücü kapasitesi büyük önem arz etmeyecek. Bütün bilgilere anlık ulaşılabildiği için multimedyayla ilgili kamera yapay zekası, hoparlör, artırılmış gerçeklik gibi özellikler geliştirilecek.

Göz hareketlerimizle anlaşacağız

Dokunmatik ekran teknolojisi yakın bir gelecekte göz hareketlerine indirgenebilir. Örneğin mesaj yazmak için ekrandaki klaveye gözlerinizle hakim olmak gibi düşünebilirsiniz. Veya arama yapmak istediğinizde herhangi bir şeyi göz hareketlerinizle yazdığınızı düşünün.

  • Aşağıdaki video göz hareketleriyle ilgili çalışmaların başladığını gösteriyor.

Gelişmiş yapay zeka desteği

Yapay zekalı kameralar şimdiden akıllı telefonlarda yer alıyor. Önümüzdeki beş yıl içerisinde kamerayı yönelttiğimiz objenin en iyi açısını hesaplayarak bize geri bildirimde bulunabilecek sistemler geliştirilebilir. Hatta dünya genelinde turistik yerlerin fotoğraflarıyla ilgili şimdiden böyle bir geri bildirim yapılabilir.


Batarya problemi çözülebilir

Son olarak şarj meselesi büyük bir gelişme kaydedebilir. Bilim insanları son yıllarda lityum ion yerine grafen tabanlı bataryalar üzerinde çalışıyor. Eğer çalışmalardan istenilen sonuçlar elde edilirse akıllı telefonların en büyük problemi olan batarya dayanıklılığı artık bir sorun olmaktan çıkabilir.


Editör notu: Bu yazdığımız gelişmelerin tamamı varsayımlara dayalıdır. Günümüz ihtiyaçları ve gelişen teknolojiler göz önünde bulundurularak bazı öngörülerde bulunduk. Akıllı telefonların gelecekte nasıl bir değişim göstereceğine dair görüşlerinizi lütfen bizimle paylaşın.


#Akıllı telefon
#Gelecek
#teknoloji
٪d سنوات قبل
default-profile-img