|
Dünyanın yeni zenginlik kaynağı ülkelerdeki verimlilik artışlarıdır

Ulusal olduğu kadar uluslararası ekonomiye de canlılık getiren kaynakların başında, ürün, hizmet ve bilgi üretiminde gerçekleştirilen verimlilik artışları gelir. Dünyadaki bütün kurum ve kuruluşlar arasında verimliliği artırma yarışı, lojistik sektöründeki gelişmelerle, tedarikçilerden müşterilere kadar uzanan çok geniş bir alanda yeni boyutlar kazanmıştır. Verimliliklerini sürekli artıranlar, üretim güçlerini ve karlılıklarını da büyütürler.

* * *

Verimlilik kurum ve kuruluşların üretim işlemlerinde yararlandıkları girdilerle, elde ettikleri çıktılar arasındaki bağı gösterir. Her kurum ve kuruluş, ne kadar az değerli girdiyle, ne kadar çok değerli çıktı elde ederse, o kadar büyük üretici olur. Yönetim dünyasının öncülerinden Peter Drucker''ın kitaplarında sürekli vurguladığı gibi, milletlerin yeni zenginlik kaynağı, toprak ya da sermaye büyüklüğü değil, verimlilik büyüklüğüdür.

* * *

Hafta sonunda Rektör Prof. Dr. Kemal Köymen''in desteğiyle, Milli Prodüktivite Merkezi, Loder Lojistik Derneği ve Maltepe Üniversitesi''nin birlikte düzenlediği “Lojistik Sektöründe Verimlilik” paneline katıldım. Rektör Danışmanı Doç. Dr. Güner Gürsoy''un açılış konuşmasını yaptığı ve benim yönettiğim panele, Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, İİBF Uluslalararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Loder Genel Sekreteri Engin Koban ve MPM Uzmanı Şakir Karakaya katıldı.

* * *

Tarımsal eğitime kadar her sektörde olduğu gibi, lojistik sektöründe de, rekabet üstünlüğü kazanmak için, yenilik yapmak ve verimliliği artırmak, çok büyük önem kazandı. Yıllar önce Servan Schreiber''in “Amerika Meydan Okuyor” kitabında yaptığı, geleceğe dönük değerlendirmeler, ikibinli yılların başında da geçerliliklerini koruyorlar. Artık ülkelerin üretim güçlerinin simgesi, büyük fabrika binalarından daha çok bütün sektörlerde köklü dönüşümlere yol açan yeniliklerin öncüsü büyük üniversiteleridir.

* * *

Lojistik sektöründe yapılan bir yenilik, hangi alanda üretim yaparsa yapsın, bütün sektörlere yansıyan ve bütün sektörlerde etkisi gösteren bir yeniliktir. Çünkü lojistik sektörünün her sektörün girdilerinin ve çıktılarının, tedarikçilerden üretim merkezlerine, üretim merkezlerinden de müşterilere ulaştırılmasında vazgeçilmez bir yeri ve önemi vardır. Bu yüzden, ülke ekonomisinin altyapısını oluşturan lojistik sektöründe başarılı olan ülkeler, her sektörde başarılı olurlar.

* * *

Türkiye''nin üretim gücüne yeni boyutlar kazandırmada, verimlilik artışına yol açan yenilikler, en önemli ve en etkili kaynağı oluştururlar. Lojistik sektöründeki gelişmeler, işletmeler arasındaki uzaklık ve yakınlık farklarını ortadan kaldırdıkları gibi, gece ve gündüz farkını da ortadan kaldırmaktadırlar. Fiber kablolarla ses ve ışık taşınmasında, her geçen gün, yeni gelişmeler olmaktadır.

* * *

Lojistik sektöründeki gelişmelerle, bütün ülkelerin ekonomisi birbirine bağlandı, uluslararası ekonomi, bir işletmeye dönüştü: Dünya A.Ş.

* * *

Türkiye ekonomideki yenilikleri yakından izleyerek, girdi ve çıktılarıyla, Dünya A.Ş.''nin güçlü bir ortağı olmalıdır.

* * *

Üçüncü dünya savaşı, verimlilik ve yenilik savaşıdır.

13 yıl önce
Dünyanın yeni zenginlik kaynağı ülkelerdeki verimlilik artışlarıdır
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak