|

Vatikan'ın barış politikası daha öne çıkacak

Papa 16. Benedikt'in istifasından sonra gözler Vatikan'a çevrildi. Yeni Papa'nın kim olacağı henüz bilinmiyor. Ancak Benedikt'in dünya barışı konusundaki politikası Vatikan'ın temel politikası olmaya devam edecek.

Büşra Sönmezışık
00:00 - 3/03/2013 Sunday
Güncelleme: 17:12 - 2/03/2013 Saturday
Yeni Şafak
Vatikan'ın barış politikası daha öne çıkacak
Vatikan'ın barış politikası daha öne çıkacak

Katoliklerin ruhani Lideri Papa 16. Benedikt 28 Şubat'ta saat 20.00'da istifa etti. Papa fiziki ve zihni melekelerinin zayıfladığını bu nedenle istifa ettiğini açıklamıştı. Ancak bu açıklamayı yaptığı dönemde istifa gününe kadar hakkında pek çok iddia ortaya atıldı. Papa'nın gay lobisi tarafından şantaja uğradığı bu nedenle görevini bıraktığı söylendi. Vatikan Büyükelçimiz Kenan Gürsoy Türkiye- Vatikan ilişkilerini, Papa'nın hakkında ortaya atılan pek çok iddiaya cevap verdi.

Papa'nın bazı kardinallerin başını çektiği bir gay lobisinin seks skandalları ve şantaja bulaşmaları nedeniyle istifa ettiği öne sürüldü. Bu iddialar gerçek mi?

Papa Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla oluşan her türlü negatif hadise de bu konuda şeffaf olabilmiştir. Eğer basında yer alan haberler hakkında bir müddet sonra ya da yeni Papa geldiğinde muhakkak bir beyanatı olacaktır. Söylenen her şeyin doğru olduğunu düşünmüyorum. Nitekim adı geçen şahıslardan biri Colombia'ya büyükelçi olarak atanmıştır. Büyükelçi olarak atanması Vatikan'ın kendi tahammülleri açısından bakıldığında değerinden düşürülmüş anlamında değildir. Bir takdir edilme anlamındadır. Demek ki şahsın saygıdeğer olduğu kabul edilmeye devam ediliyor.

İstifası doğrudan bu iddialarla mı alakalı?

Gözlemlerime göre, kendisi çok ciddi bir çalışmanın içinde bulunuyordu. Gücü de fiziki olarak bu ciddiyeti kaldırabilecek nispette değildi. Özellikle son yıl. Biz bu düşüşü gözlemledik. Yaptığı konuşmalardan da biliyoruz.

İstifa Vatikan tarihinde bir defa daha gerçekleşmişti. Bu kararı vermek zor değil mi?

İkinci defa gerçekleşen bir hadisedir. Geçen günde genel kabulde söylediği gibi bunu kiliseyi terk etmek için yapmadığını bir başka şekilde ona hizmet etmeye devam edeceğini söylemiştir. Ama genel anlamda büyük problemlerle savaşmak adına buna gücü yetmedi.

Neden çıkıyor bu tür söylentiler?

Bir yerde farklı olaylar ortaya çıkmaya başladığında söylenti çok oluyor. Bu söylentilerin yüzde yüz doğrulanması henüz söz konusu değil. Vatikan'ın kendi içinde farklı bir sistemi ve ciddiyeti var. Bunun doğru olup olmadığına ilişkin açıklamalarını daha sonra kendileri bir şekilde verecekler veya doğru değilse susacaklardır.

Bu skandallar Vatikan'ın etkinliğini arttırıyor mu yoksa azaltıyor mu?

Bu kamuoyunun ilgi duymasıyla veya duymamasıyla ilgili bir durum. Bunlar Vatikan'ın etkinliğini ne arttırır ne de azaltır. Son genel kabulde bir değerlendirmeye göre iki yüz bin kişinin bulunduğu bir ortam vardı ve dünyanın çok çeşitli yerlerinden gelerek Papa'nın son kabulüne katıldılar. Etkin bir tarafı var elbette.

Katolik nüfusun büyük yoğunluğu Latin Amerika'da bulunuyor. Ama bugüne kadar papa bir Amerikalı olmadı. Amerikalı bir Papa gelme ihtimali var mı?

Güney Amerika bu konuda herhangi bir beyanat gelmedi. Bu alanda sadece spekülasyonlar var. Conglav dediğimiz kardinallerin Papa'yı seçmek için toplandığı mecliste bütün seksen yaşını doldurmamış kardinallerin hepsi Papa adayıdır.

Almanya'nın yeni papaya olan tavrı ne olur?

Genel dünya politikası içinde yer alan devletlerden farklı bir durumdur. Almanya ve Güney Amerika'nın etkisi sonucunda değil Papa seçilmiyor. Fakat tarihin içinden geçmekte olduğumuz bu dönem itibariyle papalığın ihtiyaç duyduğu bir takım çözüm yollarını getirebilecek isimler bu seçimde sonucu etkileyebiliyor. Bu doğrultuda isimler belirleniyor. Belki yine bizim bilmediğimiz şekillerde papalığa yakın olabilirler. Bunun herhangi bir ülkenin etkisiyle bir alakası yoktur. O kendi iç politikalarıdır. Mesela son Kardinal seçimlerinde veya Kardinalliğe yükseltilmede Avrupa'dan değil Asya'dan, Güney Amerika'dan ve Afrika'dan kardinallerin oluştuğunu gördük. Bu onun kendi içindeki evrensellik politikası alakalıdır.

Farklı renkten aday var mı?

116 tane Kardinalin hepsi papalığa adaydır. Afrikalı saygıdeğer kardinalin adı basında geçiyor. Fakat o diğerlerinden daha fazla bir şansa sahip değil.

Yeni seçilecek olan Kardinallerin vasıfları önceden belirlendi mi?

Hayır. Bu seçimi yapacak olan meclisin kendi belirlediği bir şey.

Global politikalarda papanın istifası ne ölçüde etkili olacak?

Papalık kurumunun Vatikan'ın dünya politikası üzerinde kendisini sadece politik açıdan sınırlandırmaksızın dini anlamda Hıristiyanlık dünyası için ve tüm dünya için etik anlamda bir anlamı var. Bunu zaman zaman verilen beyanatlara batılı ülkeler tarafından ne kadar uyulup uyulmadığı konusunda gözlemleyebiliyoruz. Başka bir şey ise özellikle Avrupalı ve Güney Amerikalı devlet adamları hükümet başkanları bir araya geldiklerinde saygıyla ziyaret ediyorlar. Papa genelde dünya barışı politikası takip etmiştir. Her dinin kendi içindeki barış fikri politik bir laiklik çerçevesinde müşterek olarak hareket etmeleri barış adına önemli ve gerekli diye düşünüyordu.

Dinler arası diyalog üzerine atılan adımlarda Türkiye'nin de etkisi oldu mu?

2011'de ASSİSİ toplantısına dünya dinlerinin temsilcileri katıldı. Türkiye'den katılanlar arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkileri Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Paçacı ve Patrik Bartholomeos da yer alıyordu. Her dinin kendi içindeki barış düşüncesi Vatikan politikası olarak öne sürüldü. Ve bu diğerlerin temsilcileri tarafından da benimsendi. Buna göre dinler barışa engel değildir ve barış için çalışmak durumundadırlar. Ve kendi içlerindeki o temel vasıfları bu doğrultuda onlara yön verebilir. Bu toplantıda Papa haçlı seferlerini atıfta bulunarak: 'eğer bu noktada Hristiyanların hataları olmuşsa özür dilemeliyiz' demiştir. Bu durum dinler arası diyalog bakımından da önemlidir. Papa ilk geldiği yıl dinler arası diyalog konusunu sanki bu Kültür Konseyi'nin bir branşıymış gibi değerlendirdi. Daha sonra gördü ki bu konu bir hayli önemlidir. Bu kurumu tekrar oluşturarak Dinlerarası Diyalog Kurulu'nun başına Kardinal Jean-Louis Tauran'ı atadı. Şuanda aynı politika da devam ediyor. Türkiye'ye geçmişte yaptığı ziyaret bu kararda da etkili olmuştur.

Türkiye Vatikan ilişkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Genel anlamda Vatikan Türkiye'nin münasebetleri çok uzun yıllara dayanır. Buradaki Büyük elçiliğimiz 53 seneden beri vardır. Ondan önce bu büyük elçiliğin kurulmasına Vatikan tarafından yardımcı olan ve bunu çok isteyen Papa Roncalli'dir. On yıl Türkiye'de kalmıştır. Şuanda Vatikan'ın dünya politikası üzerindeki etkisi Türkiye tarafından, Türkiye'nin dünya politikası üzerindeki etkisi Vatikan tarafından tanınmış ve taktir edilmiştir.

BENEDİKT EMRİT PAPA OLARAK ANILACAK
İstifa bekleniyor muydu?

Bu istifa hepimizi şaşırttı. Kendisi 265. Papadır. 2 bin yıllık bir gelenek söz konusu. Papa tarihte ikinci defa kendi isteği ile görev ayrıldı. İlki 1294'te 5. Celestine'nin istifası olmuştu. Böyle farklı bir dönemeç Vatikan ve Katolik Hıristiyanlık tarihi açısından önemli.

Fahri papalık unvanı verileceği söyleniyor. Doğru mu?

Biz de istifadan bu güne bu tarz soruları kendimize sormuştuk. Papa Emerit olarak anılacağı belirlendi. Bu kelime akademik hayatta olanlar için yabancı olduğumuz bir kelime değil. Bir profesör emekli olduğunda kadro da olmaksızın ders vermeye devam ederse profesör Emerit unvanı alır. Emerit Papa olarak anılacaktır.

Papa'nın bundan sonra ki süreçte etkinliği olacak mı?

Kararlarda etkinliği olmayacak. Seksen yaşına kadar olanlar Conglav'a katılabiliyor. Seksen yaşının üzerinde olanlar bu ve buna benzeyen toplantılarda görev alamayacaklar. Ama Papa şahsiyetiyle, fikirleriyle ve tavrıyla danışılan biri olmaya devam edecektir.

İstifadan sonra Vatikan'daki atmosfer nasıl?

Genel anlamda Hristiyan müminlerin biraz boyunları bükük gibi geliyor. Son kabuldeki tezahüratta oldukça fazlaydı. İstifası bütün dünya kamuoyunda ve burada da cesur ve erdemli bir davranış olarak nitelendirildi.

Papa bundan sonra ne yapacak?

Papa helikopterle yazlık sarayına geçti. O şimdi papaların dinlenmek için gittikleri yazlık saraya çekilecek. Daha sonra Vatikan'a dönüp inziva hayatı yaşayacak. Şuanda başbakan seviyesinde olan Kardinal Tarcisio Bertone Sede Vacante (Boş Makam) rejimi başlayacak. Ne kadar sürecek bilmiyorum.

TURKSON OBAMA ETKİSİ OLUŞTURABİLİR
Yeni seçilecek olan papa adayları arasında ön plana çıkan Ganalı Peter Turkson olmuştu. Hem siyahi hem de soyadının Turkson olması Barack Obama'nın etkisini oluşturur mu?
Vatikan farklı ırklardan ve kültürlerden gelenleri de önemli görevlerde görmeye açık olduğunu ilan etmiş oluyor. Ancak Turkson'un diğer kar
İslamfobik olduğu kayıtlarda yer alıyor...

Daha sonra kendisi bunun spekülasyonu açıkladı. Bu tarz bir düşünce yapısına sahip olmadığını söyledi.

11 years ago