'Şehit İlhanlar' abideleşti

Veysi Eerdoğan
00:0027/12/2008, Cumartesi
G: 27/12/2008, Cumartesi
Yeni Şafak
'Şehit İlhanlar' abideleşti
'Şehit İlhanlar' abideleşti

1963 yılında eşi ve üç çocuğu Rumlar tarafından katledilen Tuğgeneral Nihat İlhan'ın ailesi için yaptırılan 'Şehit İlhanlar Abidesi' Elazığ'da açıldı. Törene katılan KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ''Bu yaşadıklarımızı bir daha yaşamayalım. Kıbrıs'ta kalıcı bir anlaşma yapılmasını istiyoruz'dedi.

Elazığ Valiliği ve Belediyesi tarafından organize edilen Kıbrıs Şehitlerini Anma ve Şehit İlhanlar Abidesi'nin açılış töreni KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın katılımı ile gerçekleşti. Elazığlı Tabip Binbaşı Nihat İlhan'ın şehit edilen eşi Mürüvvet, çocukları Murat, Kutsi ve Hakan İlhan'ın anısına yaptırılan Abide'nin açılış töreninde konuşan KKTC'nin birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yaptığı konuşmada, şehit İlhanların kendileri açısından bütün şehitleri simgeleyen şehitler olduğunu söyledi.

Şehitlerin hak ve adalet, hürriyet, vatan için canlarını feda eden kişiler olduğunu belirten Denktaş, 'Bizim bütün gayretimiz bu şehitlerin kemiklerini sızlatmamak, uğruna öldükleri hak ve hürriyetlerimizi korumaktır. Kıbrıs'ta bir uzlaşma olacaksa, bu yaşadıklarımızı bir daha yaşamayacağımız kalıcı bir anlaşma yapılmasını sağlamaktır. Bugünde Rumların sürdürdüğü siyaset adadan Türk askerini çıkarmak, Kıbrıs'ta Türk varlığını bitirmektir. Bizler Türkiye'nin garantörlüğünün devam etmesini istiyoruz" dedi.


EN ACI GÜNÜNDE DİMDİK AYAKTA

Nihat İlhan'ın en acı gününde bile vatan aşkı ile ayakta durup diz çökmediğini vurgulayan Denktaş, "Gün geldi, Barış Harekatı ile denizden çıktınız, gökten yağmur gibi yağdınız, Kıbrıs Türkü'nü toplu ölümlerden ve toplu mezarlardan kurtardınız. Böyle bir vatanımız var diye Anadolu'da böyle kahraman kardeşlerimiz var diye gururluyuz. Geleceğe ümitli bakmaktayız. Ama sadece ümitle bakmak yetmez. Dün yapılanları yarın yapmak için hazırlıklı olduklarını bilmemiz lazım. Görüşmeler devam ediyor. Maksat Türk askerini adadan çıkarmak, Türkiye'nin garantisinden kurtulmaktır" ifadelerini kullandı.


TÜRK MİLLLETİ BARIŞTAN YANA

Vali Muammer Muşmal da, Türk milletinin tarih boyunca hep barıştan kardeşlikten yana olduğunu belirterek, "Ancak barıştan yana olmak, yetmiş iki milleti aynı gözle görmek, insanı Yunusça kucaklamak, sevgi ile sarıp sarmalamak, iyiyi, doğruyu ve güzeli göstermek: kötünün, çirkinin vahşetin unutulması, hatırlanmaması anlamına gelmemelidir. Vahşetin ve insanlık suçlarının hafızalarda canlı tutulması, sergilenmesi, kınanması ve telin edilmesi yaşadığımız dünyada bu ve benzeri olayların yeniden yaşanmasını önler. O nedenle ortaya konulan tavır ve duruş çok önemlidir.

1963 yılında eşi ve üç çocuğu Rumlar tarafından katledilen emekli Tuğgeneral Nihat İhan ise, 'Türkiye Cumhuriyeti'nden isteğim şudur; devletimiz o güzel Kıbrıs'ın yanında olsun. Katkılarını esirgemesin, kollasın, onlar da acı görmesin" şeklinde konuştu.