|

Büyük zafer için tarih verildi: Azerbaycan toprak bütünlüğünü sağlayacak

Ateşkes kararına rağmen sivillere yönelik saldırılarını sürdüren Ermenistan ordusuna cevabı cephede vermeye devam eden Azerbaycan ordusu, 22 gün içinde işgal altındaki 78 yerleşim yerini yeniden ele geçirdi. Azerbaycan ordusundan aldığı ağır darbeler sonrasında bu zamana kadar insan gücünün yanı sıra 2 milyar dolarlık askeri araç ve teçhizatını da kaybeden Ermenistan ordusuna savaşın günlük maliyeti ise100 milyon dolar civarında. Bu duruma Ermenistan'ın ekonomik olarak daha fazla dayanamayacağını kaydeden uzmanlar Rusya'nın müdahalesi olmaması halinde 10-15 gün içerisinde işgal altındaki tüm toprakların geri alınarak büyük zaferin ilan edilebileceğini kaydediyor. Öte yandan 27 yıl önce köylerinden zorla göç etmek zorunda olan vatandaşlar ise geri dönüş için Azerbaycan hükümetinden izin bekliyor.

Kenan Biter
07:51 - 20/10/2020 Tuesday
Güncelleme: 12:06 - 20/10/2020 Tuesday
Yeni Şafak
Rusya'nın müdahalesi olmaması halinde 10-15 güne işgal altındaki tüm topraklar geri alınacak.
Rusya'nın müdahalesi olmaması halinde 10-15 güne işgal altındaki tüm topraklar geri alınacak.

Ermenistan ordusunun saldırıları sonrasında 27 Eylül'de harekete geçen Azerbaycan ordusu işgal altındaki topraklarını geri almak için tüm imkanlarıyla Dağlık Karabağ bölgesine doğru hızla ilerliyor.

Son olarak Cebrail ilinin 13 köyü daha Ermenistan'ın işgalinden kurtarıldı. Ele geçirilen 13 köy ile birlikte işgalden kurtarılan yerleşim yeri sayısı da 78'e ulaştı.

BİNDEN FAZLA ARAÇ VE SAVUNMA SİSTEMİ YOK EDİLDİ

Çatışmaların başladığı tarihten bu yana 22 gün içerisinde Ermenistan ordusunun 300 tank ve zırhlı aracı, 300'den fazla top ve füze sistemi, yaklaşık 70 hava savunma sistemi, 16 komuta yönetim ve gözlem mıntıkası, 8 mühimmat deposunu, yaklaşık 200 askeri kamyon ve aracı Azerbaycan ordusunca yok edildi.


  • Sivil yerleşim birimlerini hedef alan iki balistik füze sistemi ile iki S-300 hava savunma sistemi de SİHA'lar tarafından nokta atışıyla imha edildi.

GERİ DÖNMEK İSTEMİYORLAR

Askeri teçhizatta verilen kaybın yanı sıra binlerce askerini de çatışmalarda kaybeden Ermenistan ordusunda yaralanan Ermeni askerleri ise çatışma bölgesine geri dönmek istemiyor. Savaş alanında yaşadıklarından ötürü dehşet ve korku içinde olan Ermeni askerleri için hastanelere ek psikologların da gönderildiği öğrenildi.


EKONOMİK OLARAK TRAJİK SONA GİDİYOR

Binden fazla kara ve hava savunma aracı ile füze ve top sistemleri imha edilen
Ermenistan ordusunun
savaşın başından bu yana bu kayıplar ile ekonomik olarak uğradığı zarar da
2 milyar doları buldu
. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ekonomik tabloyu yorumlayarak arada uçurum olduğunu kaydeden uzmanlar savaşın uzamasının sadece Ermeni ordusunun değil, ekonomisinin de trajik sonu olacağını belirtiyor.

GÜNLÜK 100 MİLYON DOLAR

Çeşitli tahminlere göre, mevcut savaş günde ortalama 100 milyon dolara mal oluyor. Bu da zaten zor durumda olan Ermenistan ekonomisinin bu tabloya daha ne kadar dayanabileceğine dair büyük soruyu gündeme getiriyor.

  • Öte yandan çeşitli ülkelerden parayla getirilen askerlerin de Azerbaycan ordusunun cephedeki ezici üstünlüğü karşısında çaresiz kaldığı hatta son olarak 100 kişilik kadınlardan oluşan bir birliğin dahi kurularak bölgeye gönderildiği ortaya çıktı.

10-15 GÜNE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANIR

Azerbaycan ordusunun cephe hattında hızla ilerleyerek işgal altındaki topraklarını bir bir geri almasına yönelik hamleleri yorumlayan Azerbaycan Eski Devlet Danışmanı

Gabil Hüseynli ise büyük zafer için tek bir şart koyarak tarih paylaştı.
Rusya'nın sürece müdahale etmemesi halinde Azerbaycan'ın 10-15 gün içinde işgal altındaki tüm topraklarını geri alarak toprak bütünlüğünü sağlayacağını düşünen
Hüseynli, Rusya'nın aksi yönde davranması halinde ise sürece Türkiye'nin de dahil olacağının altını çiziyor.


ŞUŞA ALINDIKTAN SONRA MASAYA OTURULACAK

Kelbecer, Laçin, Güdeli ve Zangilan'ın alınmasından sonra Laçin koridorunun kontrolünün tamamen Azerbaycan'ın eline geçeceğine de dikkat çeken Hüseynli, Şuşa'nın devralınmasından sonra Azerbaycan'ın müzakere masasına oturmaya hazır olacağını ve görüşmelerin formatını da kendinin belirleyeceğine vurgu yapıyor.


27 YIL SONRA GERİ DÖNÜŞ HEYECANI

Öte yandan işgal altındaki topraklardan bundan 27 yıl önce zorla göç etmek zorunda kalan köylüler de ise geri dönüş heyecanı yaşanmaya başladı.

Azerbaycan'ın Cebrayil şehrinde yaşayan ve 1993 yılında Ermeni işgali nedeniyle yerlerinden edildiklerini belirten köylüler, Aşağı Maralyan'ın kurtuluş haberini Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den aldıklarını ve sivillerin tahliyesine izin verilir verilmez köylerine dönemk için dört gözle beklediklerini belirtiyor.


#Azerbaycan
#Ermenistan
#Ordu
#Azerbaycan ordusu
#Dağlık Karabağ
#Karabağ
#Aşağı Maralyan
#Şuşa
#Kelbecer
#Laçin
#Güdeli
#Zangilan
3 years ago