|

Özel eşyalarını topladı

Avukatları, Saddam'ın özel eşyalarını teslim almaya çağrılırken, idam tarihi konusunda taraflar çelişkili açıklamalar yaptı. Bayram'da yapılacak infazın iç savaşı körükleyeceği belirtiliyor. Saddam'ın kimin elinde olduğu ise muamma...

Bağdat
00:00 - 30/12/2006 Cumartesi
Güncelleme: 00:47 - 30/12/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Özel eşyalarını topladı
Özel eşyalarını topladı

ABD'li yetkililer, Irak yönetimi ve avukatları, Saddam Hüseyin'in idam tarihi konusunda çelişkili açıklamalar yaparken, bayramda yapılacak infazın ülkeyi dönülmez bir iç savaşa sürüklemesinden endişe ediliyor. İdamın neden olacağı tahrikten endişe eden Irak yönetiminin infazı bayram sonrasına bıraktığı belirtiliyor.

Dün Saddam'ın idam edileceği tarih konusunda gün boyu bir birini yalanlayan açıklamalar yapıldı. İdam cezasını onaylayan temyiz mahkemesi yargıçlarından Münir Haddad "Saddam bugün ya da yarın idam edilecek. Tüm tedbirler alındı" dedi. İdam kararını imzalayan Irak Başbakanı El Maliki ise Saddam'ın cezasının ertelenmesinin sözkonusu olmadığını açıkladı. Saddam'ın avukatı Necip Naimi ise, “Amerikalılar savunma ekibinden Saddam'ın kişisel eşyalarını toplamasını istedi” dedi. Naimi'nin açıklaması, idamın bugün yapılacağı şeklinde yorumlandı.

İDAM TARİHİ İÇİN TOPLANTI

Amerikan NBC televizyonu, adı açıklanmayan Amerikalı bir askeri yetkiliye dayanarak Saddam'ın Pazar günü asılacağını duyurdu. İdam tarihi konusunda en net açıklama ise Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin danışmanlarından Sami El Askari'den geldi. Askari, Saddam'ın, bu sabaha karşı ya da Kurban Bayramı'nın bittiği perşembe günü idam edileceğini söyledi. Iraklı bir hükümet yetkilisi de Saddam'ın ne zaman idam edileceğine karar vermek için Iraklı ve ABD'li yetkililerin bir toplantı yaptığını söyledi. Toplantıyla ilgili açıklamada bulunulmadı.

SADDAM KİMİN ELİNDE?

Öte yandan Saddam'ın ABD'liler tarafından Iraklılar'a teslim edilip edilmediği konusunda da çelişkili açıklamalar geldi. Saddam'ın savunma ekibinin başındaki avukat Halil el Duleymi ise gün boyu yaptığı açıklamalarda ısrarla ABD'li yetkililerin Saddam'ı Iraklılar'a teslim ettiğini söyledi. Buna karşın ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, Saddam'ın ABD'nin gözetiminde olduğunu açıkladı.


Vasiyetini üvey kardeşine verdi

Avukatlarından Badde İzzat Aref Saddam'ın hücresinde iki üvey kardeşiyle görüştüğünü söyledi. Bir Iraklı yetkili de, Saddam'ın kardeşlerinden birine vasiyetnamesini verdiğini aktardı. Irak Yüksek Mahkemesi devrik lideri 1982'de Duceyl kasabasında 148 Şii'yi öldürmekten ölüme mahkum etti.


İnfaz haberleri Tikrit halkını sokağa döktü

Saddam Hüseyin'e idam cezası verilmesi ve yakın bir zamanda infaz edileceğinin duyulmasının ardından devrik liderin memleketi Tikrit'te halk karara tepki gösterdi. Kararı “zalimce” olarak niteleyen Tikritliler, Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin Irak'ta büyük çatışmaları da beraberinde getireceğini düşünüyor. Zabıta memuru Muhammed Seyfettin, Saddam'ın Irak'ın meşru başkanı olduğunu belirterek “Bu mahkeme ve karar ABD'li işgal güçlerinin aldığı geçersiz bir karardır. Bu karar meşru ve geçerli değil” dedi.



17 yıl önce