|

Türkiye'den Moğolistan'a uzanan yardım eli

Türkiye'deki Kazak Türkleri 1953 yılındaki, göç ile kaybettikleri soydaşlarının Moğolistan'ın Bayan Ölgii bölgesinde yeniden buldu. Yatırımların azlığı sebebi ile gelişimini geriden takip eden Moğolistan'daki yardıma muhtaçlar soydaşlar, Türkiye ve Avrupa'daki yardımseverlerin organizasyonları ile daha iyi bir hayata kavuşuyor. 40 yetime ev sahipliği yapan Jannur yetimhanesi bunlardan sadece biri.

Yeni Şafak ve
10:39 - 15/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 13:01 - 15/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Moğolistan'ın Bayan Ölgii bölgesinde yardım dağıtımı sırasında çocuklarda unutulmadı.
Moğolistan'ın Bayan Ölgii bölgesinde yardım dağıtımı sırasında çocuklarda unutulmadı.

Türkiye'den el uzatmasını bekleyen bir soydaş coğrafyası; Moğolistan..

Türkiye'den 6 saatlik bir uçuşla Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Manas havaalanına oradan bir saatlik aktarmanın ardından Moğolistan’ın başkenti Ulanbatur'a ulaşmak mümkün. Coğrafi konum ve ulaşımın zor olmasının yanı sıra yeterli yatırımın yapılmadığı Moğolistan gelişimini diğer bölge ülkelere nispeten geriden takip ediyor.

Yüzbin Kazak Türkü yaşıyor

Büyük bir göçle 1953 yılında Türkiye’ye ulaşan Kazak Türklerinin, bir kısmı Moğolistan'ın batısında yer alan ve izole bir bölge olan Bayan Ölgii eyaletinde yaşıyor. Halihazırda yüz bin Kazak Türkü Bayan Ölgii’de ikamet ediyor.

Türkiye-Moğolistan bağlandı

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından sınırların açılmasıyla beraber, Kazak Türkleri akrabalarıyla ulaşmaya çalıştı. Kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle birbirlerini daha kolay ulaşabilen aileler Türkiye ve Moğolistan arasında bir bağ oluşmasını sağladı.

TİKA'nın eli soydaşların üstünde

Akrabalık bağlarının gelişmesinin yanı sıra Moğolistan’da yardıma muhtaç soydaşlarına el uzatan Türkiye’deki Kazak Türkleri birçok kurum aracılığıyla bölgeye yardım ulaştırdı. Bu kurumlar arasında TİKA, Türk Kızılayı, Sadaka Taşı, İHH ve WEFA bulunuyor. Moğolistan Müslüman Teşkilatı Başkanı Sayran Kadiroğlu, Moğolistan’da yapılan her türlü yardım organizasyonuna öncülük ediyor. Moğolistan ve Türkiye arasındaki köprüyü, bireysel çabaların yanı sıra vakıflar, dernekler ve yardım kuruluşları sağlıyor. Türkiye’nin TİKA aracılığıyla Moğolistan’da yaptığı birçok yatırım bulunuyor.

Açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmıştı

Moğolistan ziyaretinde Bilge Tonyukuk Anıtı'nı ziyaret ederken, Bilge Tonyukuk Anıtı'na giden 11km'lik toprak yolu kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaret sırasında TİKA Başkanı Serdar Çam'a yolun asfaltlanması talimatı vermişti.



Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur'da TİKA ve Dosteli Derneğinin katkılarıyla yapılan Konya Kültür Merkezi ve Camisi'nin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı.

Yokluk bölgesinde var olma savaşı: Jannur Yetimhanesi

Türkiye ve Avrupa’daki yardım kuruluşlarının destekleri ile inşa edilen yetimhanede 40 kız çocuğu barınma imkânı buldu. 4 tane yatakhanesi, büyük bir yemekhanesi ve temiz bir mutfağı olan yetimhanede okul eğitiminin yanı sıra din eğitimi de veriliyor.

Gündüzleri eğitim için okullarına giden minik yetimlere, akşamları yetimhanede çeşitli etkinliklerin yanı sıra yokluk bölgesi olması sebebiyle su kullanımı ve tuvalet eğitimi de veriliyor. Yetimhane için görevlendirilen eğitimciler öğrencilerin her türlü ihtiyacı ile ilgileniyor. Yardımlar sayesinde yetimhaneye bir bilgisayar sınıfı bile yapılmış

Kazak Türkleri, 1953 yılında komünist baskılar ve Çin'in hak ihlalleri sebebiyle Altay dağlarında büyük bir göçle Türkiye’ye sığındı.

  • Kazakistan ve Moğolistan’dan uzakta, tecrit bölgesi şeklinde adlandırılabilecek Bayan Ölgii’de yaklaşık
    100 bin Kazak Türkü yaşıyor.
    Bayan Ölgii, aldığı yoğun göçle birlikte resmi dili Kazakça oldu ve böylece bir Kazak eyaletine dönüştü.

Yardımlar Arakan'a ulaştı

Son birkaç yıldır hız kazanan yardım organizasyonlarının aracılığını üstlenen
İlker Yasin Bozkurt
, “Haritada bulunduğu yeri bile bulamayacağımız bir coğrafyaya doğru bizlerin yolunu gözleyen mağdur ve mazlum kardeşlerimize emanetlerini teslim etmek yola çıkıyoruz” sözleri ile üstlendikleri görevi anlatıyor.

Moğolistan’daki hayır işlerinin bir benzeri de yine Bozkurt aracılığıyla Arakan’da devam ediyor. Cox Bazaar bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine yardımları ulaştırıyor. Canlarını kurtarmak için her şeyini geride bırakan, bambu ağaçlarından kendi imkânları ile yaptıkları çadırlarda hiçbir alt yapı ve ulaşım imkânının olmadığı, hastalık ile açlığın baş gösterdiği 1 milyondan fazla Arakanlı mültecilere Türkiye’den geniş kapsamlı yardımlar sürdürülüyor. Tonlarca pirinç ve çadır Türkiye’deki ve Avrupa’daki yardımseverlerin aracılığı ile mazlumlara ışık oluyor.

#Moğolistan
#Arakan
#Yardım
6 yıl önce