|

5,7 milyon araca hurda teşviki

Otomotiv sektörünün uzun süredir beklediği hurda teşviki Bakanlar Kurulu kararıyla devreye alındı. Düzenleme 5,7 milyon aracı kapsıyor. ÖTV matrahı 46 bin liranın altında olan araçlarda indirim 10 bin liraya kadar çıkıyor. Ticarilerde ise ÖTV matrahında limit şartı yok.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:35 - 19/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
ÖTV matrahı 46 bin TL olan bir araç hurda indirimsiz alındığında 78 bin 706 lira öderken yeni teşvikle birlikte 68 bin 706 lira ödeyecek.
ÖTV matrahı 46 bin TL olan bir araç hurda indirimsiz alındığında 78 bin 706 lira öderken yeni teşvikle birlikte 68 bin 706 lira ödeyecek.

Bakanlar Kurulu, daha önce kararı alınan ama nasıl uygulanacağı merak konusu olan hurda indirimine ilişkin düzenlemeyi nihayet yürürlüğe koydu. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan karara göre; ÖTV matrahı 46 bin liranın altında olan araçlara 10 bin lira hurda indirimi gelirken, tüm ticari araçlardaki indirim ise matraha bakılmaksızın en fazla 10 bin lira olacak. ÖTV miktarı 10 bin liranın altında kalan ticari araçlar, miktar ne kadar olursa olsun onu ödemeyecek.

50 BİN YENİ ARAÇ SATIŞI DAHA OLUR

31 Aralık 2019 tarihine kadar sürecek olan hurda indirimi teşvikinde hükümetin 2018 yılı sonuna kadar ayırdığı bütçe 500 milyon lira. Her ne kadar farklı binek araç kategorilerinde farklı rakamlar ortaya çıkacaksa da, araç başına kabaca 10 bin liralık bir ÖTV muafiyeti olacağı kabul edilirse, uygulamanın bu yıl sonuna kadar 50 bin yeni aracın satışını teşvik etmesi bekleniyor. Maliye’nin 2019 yılında hurda teşvikine ne kadar bütçe ayıracağı ise henüz bilinmiyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 27 Mart 2018 tarihinden itibaren ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescilleri silinerek hurdaya çıkartılmış ya da trafikten çıkarılarak ihraç edilmiş araçların sahipleri ellerindeki bu işin yapıldığını gösterir belgelerle yeni bir araç aldıklarında hurda indiriminden yararlanacaklar.

KDV’Yİ MALİYE ALACAK

ÖTV matrahı 46 bin lirayı aşmayan araçlarda terkin edilecek Özel Tüketim Vergisi tutarı 10 bin lira, 46 bin 80 bin lira arası fiyatları olan araçlarda 8 bin, 80 bin lirayı aşanlarda ise 3 bin lira olacak. Tüm ticari araçların hurda takasıyla satın alınması halindeki ÖTV indirimi ise en fazla net 10 bin lira olacak. Binek araçlarda KDV, ÖTV’li matrah üzerinden alınmasına rağmen bu uygulamada aracın anahtar teslimi fiyatına ayrıca bir de KDV indirimi yansımayacak. Hurda indirimli araç satın alma işlemleri araçta herhangi bir indirim yokmuş gibi yapılacak. Maliye daha sonra bu aracın ÖTV’sinden aracın fiyat kategorisine göre 10, 8 veya 3 bin liralık kısmı araç sahibine iade edecek.


Otomotiv piyasasına can suyu

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu düzenleme ile otomotiv piyasasının canlanacağını, özellikle getirdikleri fiyat aralıkları sayesinde yerli üretimin destekleneceğini bildirdi. Bu düzenleme ile aynı zamanda can ve yol emniyetinin artacağının da altını çizen Ağbal, “Eski, fazla yakıt tüketen, çevreyi daha çok kirleten araçlar piyasadan kalkacağı için her açıdan hem vatandaşımızın hem de ülkemizin yararına olacak bir düzenlemeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz” dedi. Düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların bu işlemleri 2019 yılı sonuna kadar bitirmesi gerektiğini belirten Ağbal, şunları kaydetti: “Ülkemizde 16 ve daha büyük yaşta 4,3 milyonu otomobil ve arazi taşıtı olmak üzere, yaklaşık 5,7 milyon bu madde kapsamına giren araç var. Tabi burada kaç vatandaşımızın bu düzenlemeden yararlanacağını kestirmek zor.”



Yaşlı araç parkı gençleşecek

Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Ali Bilaloğu, hurda indiriminin başlamış olmasının sektöre destek olacağını belirterek şunları söyledi:” Bu düzenlemenin 2017 yılında otomotiv sektörü olarak yakalamış olduğumuz büyüme ivmesini destekleyerek, 2018 ve 2019 yılları için iç tüketim dinamiklerinin hayata geçirilmesi noktasında olumlu katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Yapılan uygulamanın ülkemiz araç parkı yaş ortalamalarını düşürebilecek şekilde 2019 ve sonrasında da sürdürülebilir olması, birçok yönden kamu yararına olacaktır. Ayrıca önümüzdeki dönemde ülkemiz motorlu taşıtlar vergi sisteminde de ele alınması gereken bir konudur.”


Dönüşümde süre yetersiz

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu da yeni yürürlüğe giren hurda teşviki konusunda uzun uğraşlarının karşılığını aldıklarını söyledi. Şahsuvaroğlu, “Beklentimiz hurda düzenlemesinin sürekli olması yönündedir. Çünkü 5,5 milyon gibi yüksek bir adedin 2 yılda trafikten çekilmesi mümkün değil. 2003-2004 döneminde binek araçlar için yapılan hurda uygulamasında, ilk yıl 75 bin, ikinci yıl ise 254 bin aracın trafikten çekildiğini biliyoruz. 2009’da yapılan ağır ticari vasıta hurda uygulamasında da 118 bin 557 araç trafikten çekilmişti. Yaşlı araçlar çevresel ve ekonomik açıdan ülkemize büyük zararlar veriyordu” ifadelerini kullandı.

#Hurda Araç
#Otomotiv
6 yıl önce