|

Dev ortaklığa kur gölgesi

İstanbul Yeni Havalimanı’nda gümrüksüz satış mağazalarını işletecek Unifree-Heinemann ile İGA arasındaki ortaklığa kur gölgesi düştü. Unifree-Heinemann’ın doları gerekçe göstererek iyileştirme talebinin reddedilmesiyle yaşanan anlaşmazlık yarın görüşülecek. 500 milyon avroluk anlaşmanın geleceği bu toplantıda belirlenecek.

Yasin Yılmaz
04:00 - 21/10/2018 Pazar
Güncelleme: 01:18 - 21/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
Unifree-Heinemann’ın doları gerekçe göstererek iyileştirme talebinin reddetmişti.
Unifree-Heinemann’ın doları gerekçe göstererek iyileştirme talebinin reddetmişti.

29 Ekim'de açılışı gerçekleştirilecek İstanbul Yeni Havalimanı'nda gümrüksüz satış mağazalarının işletmesi Unifree-Henimann ile işletmeci İGA arasında kurdaki artışa bağlı anlaşmazlık çıktı. Edinilen bilgiye göre; Unifree-Heinemann ortaklığında 25 yıl süreyle işletilmesi planlanan gümrüksüz satış alanlarının mali finansmanı konusunda, İGA tarafından iyileştirme talep etti. Olumsuz yanıt sonrasında iki taraf arasında krizin büyüdüğü öğrenildi.

500 MİLYON AVROLUK ANLAŞMA SÖZ KONUSU

Döviz kurundaki artış sonrası mali kriz yaşanması sonrası İGA’dan mali destek isteyen Unifree-Heinemann, aradığı desteği bulamayınca proje de sıkıntıya girdiği ancak önce ki gece tarafların yeniden bir araya geldiği ve yapılan görüşmeler sonrasında İGA ile orta yolun bulunduğu, gümrüksüz satış alanlarında sürdürülen inşaatların yapımına devam edilmesi kararı alındığı öğrenildi. İşletmeci İGA ile Türk Unifree ve Alman Heinemann arasında 2015'te gümrüksüz satış mağazası anlaşması imzalanmış ve toplam 500 milyon avroluk anlaşma ile havalimanının gümrüksüz satış mağazalarının işletmesi Unifree-Henimann tarafından gerçekleştirilmesi planlanıyor.


SON TOPLANTI YARIN

Yaklaşık 1 hafta süren görüşmelerin ardından taraflar tekrar el sıkıştı ve mağaza inşaat çalışmaların yeniden başladı. Yarın tarafların son bir toplantı yapacağı ve bu toplantıya Heinemann’ın patronu Claus Heinemann Almanya’dan gelerek katılacağı öğrenilirken, Unifree adına da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kerem Üstünkaya ile İGA ortakları da toplantı da yer alacaklar. Edinilen bilgilere göre, toplantının ardından son durumun belli olacağı ve diğer taraftan da İGA’nın, alternatifler üzerinde çalışma yaptığı da iddia edildi.

  • 400 marka için satış yeri
  • İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. tarafından yapılan duty free mağazaları işletme ihalesini 25 yıllık süre için Unifree DutyFree kazanmıştı. Türkiye seyahat perakendeciliğindeki 30 yıllık tecrübesi ve ortağı Gebr. Heinemann’nın 135 yıllık uluslararası deneyimi ile Unifree DutyFree, yeni havalimanındaki 53 bin m2’lik alanda hizmet verecekti. Unifree DutyFree’nin, İstanbul Yeni Havalimanı’nda İstanbul’un dokusundan ödün vermeyen mimari tasarımıyla, 400’den fazla yerli ve yabancı lüks markayı tek çatı altında toplayarak 120 milyon avro yatırım yapması bekleniyordu.

Teminat için mektup sorunu

Taraflar arasındaki görüşmeler sırasında teminat mektubu krizi yaşandığı da ortaya çıktı. Firma anlaşma gereği bankadan aldığı 150 milyon avroluk teminat mektubunu İGA’ya vermiş, İGA teminat mektubunu nakit paraya çevirince, bankanın bu parayı Unifree firmasından istediği belirtiliyor. Bankanın bu durum karşısında alacaklarına karşılık firmaya icra takibi başlattığı öğrenildi. Belirlenen tarihe kadar teminat bedeli ödenmeyince banka yetkililerinin, Unifree firmasının İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bulunan gümrüksüz satış mağazasındaki hisselerine haciz işlemi başlattığı öğrenildi.

#Yeni Havalimanı
#Ortaklık
#Mağaza
6 yıl önce