|

İşte emeklilik dilekçesi

Emeklilik dilekçesi sigortalının çalıştığı kurumları içeren emeklilik işlemlerini başlatmak için gerekli olan belgedir. Bu belgeye kurumca tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi denir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na emeklilik dilekçesi ile başvuran emeklilik adaylarının işlemleri dilekçeyle başlatılır. Peki emeklilik dilekçesi nasıl yazılır ve nereye verilir?

Yeni Şafak
13:15 - 26/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 13:33 - 26/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Emekliye ayrılacak yurttaşların ilk merak ettikleri şey nasıl bir dilekçe ile birlikte SGK'ya emeklilik başvurusu yapacakları.
Emekliye ayrılacak yurttaşların ilk merak ettikleri şey nasıl bir dilekçe ile birlikte SGK'ya emeklilik başvurusu yapacakları.

Emeklilik işlemleri, kişinin çalışma hayatı ile doğrudan orantılıdır. Kişi tek bir il veya tek bir iş yerinde çalışmış ise bu emeklilik adayının emeklilik tahsis işlemleri oldukça kolay bir şekilde yapılabilir. Yani kişi ne kadar az il veya iş yerinde çalışmış ise emeklilik tahsis işlemleri de bu oranda daha kısa sürede gerçekleştirilecektir. Kişi eğer farklı kurum veya illerde çalışma faaliyeti göstermiş ise, bu emeklilik adayının işlemleri daha uzun sürede sonlanır. Çünkü emeklilik işlemlerini gerçekleştirecek son kurumun bilgileri çeşitli kurum ve illerden toparlanması belli bir zaman alacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu bu paralelde 15 gün gibi kısa bir sürede emeklilik işlemlerini sonlandırabilirken, aynı kurum belge tedarikleri sebebi ile süreyi 3 aya kadar uzatabilmekte.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR VE NEREYE VERİLİR?

Emekliye ayrılacak yurttaşların ilk merak ettikleri şey nasıl bir dilekçe ile birlikte SGK'ya emeklilik başvurusu yapacaklarıdır. Emeklilik dilekçesi kişinin hangi sosyal güvenlik koluna tabi olarak çalıştığını (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) gösteren sosyal güvenlik numarası şu an için bu sosyal güvenlik numarası yerine TC kimlik no kullanılmaktadır fakat emekli sandığı için sicil numarası yazılması gerekmektedir. Kuruma bu şekilde yazılan dilekçeye istinaden kurum (SGK) emeklilik tahsis işlemlerine başlamaktadır.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ NE ZAMAN VERİLİR?

İlk önce emeklilik dilekçesi verirken tam ve eksiksiz olarak emeklilik koşullarını (hizmet yılı ve prim gün sayısı) yerine getirdiğinizden emin olun. Vereceğiniz emeklilik dilekçesini tam ve eksiksiz doldurun. Ve en önemlisi de emekli maaşını sizin emekliliği hak ediş tarihinizi takip eden ay başında başlar. Daha anlaşılır olması adına bir örnek verelim. 25 Ağustos'ta emekliliği hak eden kişi 25 Ağustos veya 26 Ağustos'ta emeklilik için başvuru yapmayıp, 1 Eylül'de başvuru yaparsa emekli maaşını bir daha Ekim ayında yapar. Bu nedenle bu konuya özellikle dikkat ederek emeklilik başvurusunda bulunmanız ısrarla önerilir. Dilekçe bağlı bulunduğunuz SGK'ya verilmeli.

#Emeklilik
#Emeklilik dilekçesi
#SGK
6 yıl önce