|

Lokomotif sektör destek bekliyor

Türk ihracatının 12 yıldır lokomotifi olan otomotiv sektörü iç pazarda ardı ardına kayıplar yaşıyor. Bu yılı 600 bin adetle kapatacaklarını belirten ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, “2019’da dengelemeyi 450 binle sağlarız” dedi. ODD Genel Sekreteri Hayri Erce ise, teşviğin yanısıra iç pazarı 1 milyona adedi koruyacak politikaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Şuayip Alabay
04:00 - 18/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:08 - 18/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Otomotiv, ekonomideki itici gücünü sürdürebilmek için iç pazarda eski potansiyeline kavuşmak için desteklerin artmasını istiyor.
Otomotiv, ekonomideki itici gücünü sürdürebilmek için iç pazarda eski potansiyeline kavuşmak için desteklerin artmasını istiyor.

Türkiye'nin hem yüksek katma değerli üretim hem de yoğun istihdam gücüyle lokomotif sektörü olan otomotiv, ekonomideki itici gücünü sürdürebilmek için iç pazarda eski potansiyeline kavuşmak için desteklerin artmasını istiyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu ve ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, derneğin yeni çalışmaları ve geleceğe yönelik projeleri hakkında bilgi vermek amacıyla otomotiv basınıyla bir araya geldi. Toplantıda, ODD'nin yeni logosu da tanıtıldı.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ EKONOMİNİN YANSIMASIDIR

Ali Bilaloğlu, otomotiv sektöründeki büyüme ve küçülme trendlerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomi ve büyümenin bir yansıması olduğunu ifade etti. Bu yıl ilk 3 ay pozitif başlayan bir ekonomi ve büyümenin sonucu olarak sektörde yüzde 2,17 artış gerçekleştiğini aktaran Bilaloğlu, şöyle konuştu: "Döviz kurları ile faizlerde meydana gelen volatilite ve artış sonucu ikinci çeyrekte yüzde 20'lik, üçüncü çeyrekte ise yüzde 51'lik daralma gerçekleşti. Seneye de bu görünümün devam edeceğini varsayıyoruz. Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) da belirtildiği üzere 2019, Türkiye ekonomisinin dengeleneceği bir geçiş yılı olacak. Otomotiv sektörü de Türkiye'nin lokomotif sektörü olarak aynı şekilde etkilenecektir. YEP konusunda otomotiv sektörü olarak üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz."

PAZAR 2019'DA 450 BİN ADET

Gelecek yıl için sektöre yönelik değerlendirmelerde bulunan Bilaloğlu, "Üyelerimizin öngörüsü ile toplam pazar 2019'da, geçmiş 5 yılın ortalamasının altına düşülmesiyle dengelenmeye girilecek. Geçmiş 5 yılın ortalamasına baktığımızda 850 bin civarında bir toplam pazardan bahsediyoruz. Hafif ticari vasıtayla birlikte otomotiv pazarı 450-500 bin seviyeye geldiğinde bu zaten bir dengelenme demek" şeklinde konuştu. Autoshow Fuarı'yla ilgili gelişmeleri de açıklığa kavuşturan Bilaloğlu, şunları kaydetti: "Dünya çapında farklı farklı fuarlar ve stratejiler birleşmeye başladı. Biz de dernek olarak işin bu boyutu ile çalışmaya başladık. Teknoloji firmalarının çoğu yabancı sermayeli. Bunları da işin içine alacak şekilde bir faaliyet ve planlama içerisindeyiz. Autoshow'u daha teknoloji fuarı niteliğinde yapmak istiyoruz."


ODD Başkanı ve Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu ile ODD Genel Sekreteri Hayri Erce’nin katıldığı toplantıda derneğin yeni logosu ve sektörün detaylı analizlerinin yer alacağı Magma Sistemi tanıtıldı.

SATIŞLAR DARALIYOR

Otomotiv pazarına dair verileri aktaran ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, "Satış adetleri bakımından 2017 sonu itibarıyla dünya genelinde 18, AB ülkeleri arasında da 6'ncı sırada olan bir pazara sahibiz. Üretim bakımında da dünya genelinde 14 ve AB ülkeleri arasında 5'inci sıradayız. Ancak bugün otomotiv pazarı bu yıl ciddi bir daralma yaşıyor. Geride bıraktığımız 9 aya baktığımızda, 480 bin adetlik satışla, bir önceki yılın aynı döneminde gerçekleşen 647 bin adetlik satışa oranla yüzde 26'lık daralma görülüyor. Öyle sanıyoruz ki yıl sonunda 600 bin adetler seviyesinde bir pazar gerçekleşecek" diye konuştu.

1 MİLYONU KORUYACAK POLİTİKAYA İHTİYAÇ VAR

Otomotiv ekosisteminin korunması gerektiğini vurgulayan Erce, "Ülkemizin lokomotif sektörlerinden otomotivin ihtiyacı teşvik programlarının yanı sıra iç pazarı yeniden 1 milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesi, güven ortamı ve istikrarın sürdürülebilir kılınmasıdır" ifadelerini kullandı.

  • 60 BİN ARAÇ TEŞVİK ALDI
  • Otomotivde ÖTV ile yapılan 10 bin liralık hurda teşviğine de değinen Hayri Erce, “Şu ana kadar 60-70 bin aralığında hurda teşviği kapsamında araç yenilendi. Şu anda değişen vergi sisteminde ÖTV matrahlarıyla birlikte hurda teşviğinin de güncellenmesini bekliyoruz. Devlet tarafında bu çalışmanın yapıldığını biliyoruz. Bu güzel haberin yakında çıkacağına inanıyoruz” dedi.

#Otomotiv
#Destek
6 yıl önce