|

TSK'ya 7'inci uçan kale

Savunma Sanayi Başkanlığı, “uçan kale” olarak nitelenen CH-47 Chinook helikopterlerinin 7’ncisinin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildiğini açıkladı.

Yeni Şafak
15:06 - 26/08/2018 Pazar
Güncelleme: 15:19 - 26/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
CH-47 Chinook helikopterleri
CH-47 Chinook helikopterleri

Savunma Sanayi Başkanlığı, sosyal medya hesabından CH-47 Chinook ağır nakliye helikopterinin 7’incisinin TSK’ya teslim edildiğini duyurdu.


CH-47 Chinook helikopterleri

CH-47 Chinook Boeing firması tarafından üretilen, çift motorlu ve diğer helikopter türlerinden farklı olarak ardardına çift rotorlu ağır yük helikopteridir. Saatteki maksimum hızı 315 km/s'tir. Ana görevi askeri birlik, topçu ünitesi ve mühimmat taşımaktır.


  • 16 ülke tarafından CH-47 Chinook helikopterleri aynı anda 60 personel taşıyabilir ve bir F-16 savaş uçağını kaldırıp çekebilir.

Bir Boeing üretimi olan Chinook çok amaçlı, 2 adet tandem rotora sahip bir helikopterdir. Temel üretim amacı ağır yük kaldırmak olan Chinook'lar asker intikali, arama kurtarma amaçlarıyla da kullanılmaktadır.

İki tandem motor helikoptere geniş bir hacim sağlama yararının yanında yük kaldırma konusunda da helikopterin kabiliyetlerini büyük oranda artırmaktadır.

Geleneksel tek rotorlu helikopterler ancak bir adet yükü ana rotorun tam altından uzatılan kablolarla kaldırmaktadır. Bunun nedeni helikopterin ağırlık noktasının tam rotorun olduğu bölge olmasıdır. Bu tip helikopterlerde iki adet yükü ayrı noktalardan taşımak imkânsızdır, zira bu durumda helikopterin dengesi bozulur ve helikopter devrilebilir. Chinook kendine has tasarımıyla iki adet yükü, her biri birer rotorun altında olmak üzere, taşıyabilir.

#CH-47 Chinook helikopterleri
#TSK
#​Savunma Sanayi Başkanlığı
6 yıl önce