Mezheplerin çoğuna göre, udhiyye kurbanı kesmek sünnettir. Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur. Kurban Bayramı'nda kurban kesmek hem dini hem de toplumsal öneme sahip bir ibadet. Bayrama sayılı günler kala merak edilen sorulardan biri de kurban kesilirken kişi kendi kurbanının başında beklemesi gerekir mi? Kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte detaylar.
Kurban, sözlükte yaklaşma ve Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına geliyor. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy deniyor. Müslümanlar, kurban kesmekle hem Rabbine yaklaşır, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunur.
Kurban kesmenin hükmü nedir?
Kurban, Kur'ân-ı Kerîm, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadet olup hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Kur'ân-ı Kerîm’de şöyle buyrulmaktadır: “Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar.
Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (el-Hac, 22/28), “Her ümmet için Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (el-Hac, 22/34).
Kurban kesilirken kişi kendi kurbanının başında beklemesi gerekir mi?
Kendisine kurban vacip olanan kişinin kurbanı kendisi kesmesi menneduptur. Daha faziletlidir. Kesmeyi bilmiyorsa bilen birine kestirir. İmkanı varsa kendisinin de orda hazır bulunması güzeldir.
Hadiste Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: Ey Fatıma kalk, kurbanının yanında bulun. Şunu iyi bil i kurbanın kanından yere düşen ilk dama ile işlemiş olduğun bütün günahlar affedilir.”