|

30 büyükşehirde son 4 seçimin çarpıcı analizi

24 Haziran seçimlerinin ardından gözler şimdi de 9 ay sonra yapılacak yerel seçimlere çevrildi. Yerel seçimler öncesi ise Türkiye'de yapılan son 4 seçimde 30 büyükşehirde yaşanan çarpıcı oy değişikliği dikkat çekti. Hangi partilerin seçimlerde daha başarılı, hangi partiler oyunu yükseltti, hangi partilerin yerel ve genel arasında büyük farklar yaşadığını gösteren analiz tablosunda hepsi ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
13:29 - 2/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 17:44 - 2/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
30 büyükşehirdeki son 4 seçimin analizi
30 büyükşehirdeki son 4 seçimin analizi

24 Haziran seçimlerinin ardından oluşan yeni tabloda Cumhurbaşkanı Erdoğan birinci turda seçilirken AK Parti de birinci parti olarak sandıktan ve MHP ile kurduğu Cumhur İttifakı yüzde 53,7 oy alarak Meclis’te çoğunluğu elde etti.

Yerel seçimler için mesaj niteliği taşıyan sonuçlar

Seçimlerde en fazla oyun kullanıldığı 30 büyükşehirde çıkan sonuçlar ise dikkat çekti. Son 4 seçim sonuçlarına göre 30 büyükşehirde yaşanan oy değişimleri gözle görülür şekilde fark ediliyor. Dokuz ay sonra yapılacak yerel seçimler için mesaj niteliği taşıyan oranlar siyasi partilerin, yerel yönetimlerdeki başarılarını, adayların sahadaki karşılıklarını ve çalışma performanslarını da gözler önüne seriyor.

Yerel ve genel seçimler arasında dikkat çeken oy değişimleri

Özellikle İstanbul, Ankara, Manisa, Mersin ve Van gibi illerdeki yerel ve genel seçimlerdeki oy değişkenlikleri dikkat çekti. Manisa’da yerel seçimlerde MHP birinci parti çıkarken genel seçimlerde 3. parti olarak sandıktan çıktı. İstanbul’da da yerel seçimlerde oyunu yükselten CHP ise genel seçimlerde yüzde 10’un üzerinde oy kaybettiği gözlemlendi. Ankara’da da yerel seçimle genel seçim arasında yaklaşık yüzde 15 oy kaybeden bir CHP tablosu karşımıza çıkıyor. Aynı şekilde Mersin’deki çok ufak farkların olması ve 3 parti arasında sürekli değişkenliğin yansıması da çarpıcı detayları ortaya koyuyor. Yerel seçimde MHP birinci çıkarken, 7 Haziran 2015 seçimlerinde CHP ilk sırada yer aldı. Ancak 1 Kasım 2015 ve 24 Haziran’da yapılan seçimlerde AK Parti birinci parti çıktı.

İşte 30 büyükşehirde son 4 seçimde oluşan tablo:



#seçim sonuçları
#AK Parti
#chp
#mhp
#hdp
6 yıl önce