|

Ankara’ya kar yağacak

Saldırı öncesi 4 gün Ankara’da kaldığı belirlenen Sultanahmet bombacısı Nabil Fadli’nin ilk hedefinin başkent olduğu ortaya çıktı. Bazı kişilerle görüşmeleri ardından keşif yaptığı saptanan Fadli’nin “Ankara’da hava kar yağışlı ” şeklindeki şifreli talimat sonrası İstanbul’a geçtiği belirlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2016 Cuma
Güncelleme: 01:43 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda 10 kişinin öldüğü terör saldırısını gerçekleştiren canlı bomba Nabil Fadli'nin, Ankara'da 4 gün kaldığı ortaya çıktı. 23-27 Aralık tarihlerinde Ulus'taki bir otelde kalan Fadlı'nın Caferiler'in olduğu belirtilen Keçiören'deki Muhammediye Camisi ile Ankara Kalesi'ne gittiği tespit edildi. Fadli'nin Ankara'da kalış süresi ve yaptığı keşifler nedeniyle ilk hedefinin Ankara'da eylem yapmak olduğu belirtildi. Ankara polisinin yılbaşı öncesi aldığı yoğun güvenlik önlemleri üzerine Mamak'ta 2 canlı bomba yakayı ele vermişti ve olası terör saldırısının da önüne geçilmişti.



ULUS'TA BİR OTELDE KALDI


Sultanahmet Meydanı'nı kana bulayan canlı bomba Fadli'nin telefonunun baz istasyonu bilgilerini inceleyen polis, Türkiye'ye Gaziantep üzerinden giriş yaptığını belirledi. Yapılan incelemelerde canlı bombanın Ankara'ya da uğradığı tespit edildi. Bunun üzerine kapsamlı bir araştırma yapan ekipler, Şanlıurfa'da bir süre kalan Fadli'nin 23 Aralık'ta otobüsle Ankara'ya geldiğini belirledi.



4 GÜN BOYUNCA KEŞİF YAPTI


Otele Suriye kimliği ile giriş yaptığı belirlenen Fadli'nin Ankara'da 4 gün kaldığı anlaşıldı. Yapılan incelemelerde ise Fadli'nin 4 gün boyunca başkenti gezdiği anlaşıldı. Arananlar listesinde olmadığı için rahat rahat gezen Fadli'nin uğradığı adreslerden birisinin Caferiler'in olduğu belirtilen Keçiören'deki Muhammediye Camisi olduğu belirlendi.



ANKARA'DA HAVA KAR YAĞIŞLI


Fadli'nin ayrıca kaldığı otele de yakın olan ve turistlerin de yoğun olarak gittiği Ankara Kalesi'ne gittiği anlaşıldı. Fadli'nin buraların yanısıra bazı askeri ve emniyet birimlerinin olduğu çevrelerde de keşif turları yaptığı belirtildi.



Ayrıca yapılan araştırmalarda Fadli'nin Ankara'da bazı kişilerle de görüşmeler yaptığı saptandı. 4 gün boyunca Ankara'nın önemli yerlerinde keşif yaptığı anlaşılan Fadli'ye “Ankara'da hava kar yağışlı, zemin kaygan, dışarı çıkmamak lazım” şeklinde şifreli talimat geldiği ve bunun üzerine de canlı bombanın 27 Aralık tarihinde Ankara'dan ayrıldığı ve kanlı terör eylemini gerçekleştirdiği İstanbul'a geçtiği belirlendi.



İLK HEDEF ANKARA'YDI


Güvenlik birimleri, Ankara'da 4 gün kalan ve kaldığı bu süre zarfında kritik yerlere keşif yapan Fadli'nin ilk hedefinin Ankara olduğu ihtimalini güçlendirdi. Ancak talimat üzerine hedefin İstanbul olarak değiştirildiği kaydediliyor.



Katliam ikinci bombayla geldi


Türkiye'yi yasa boğan Sultanahmet saldırısını gerçekleştiren IŞİD'li canlı bomba Nabil Fadli ile ilgili istihbarat ve emniyetin başlattığı incelemeler devam ediyor. Canlı bombanın İstanbul'da buluştuğu 3 Suriyelinin 'El Muhaberat' bağlantılı olduğu iddia edildi. Saldırıda 'RDX' ve 'TNT' karışımı patlayıcılar kullanılarak hazırlanan bir intihar yeleği ve 2 el bombası kullanıldığı ortaya çıktı.



ÖZEL İNTİHAR YELEĞİ


TEM ekipleri, canlı bomba Nabil Fadli'nın Sultanahmet Camii D kapısından çıkarak meydanda gezen turist kafilesinin yanına geldikten bir süre sonra patlamaların yaşandığını belirterek, yanında bulunan 2 el bombasından birincisinin pimini çektiğini ve patlamaması üzerine 2. el bombasının pimini çekerek patlamayı gerçekleştirdiğini belirti.



IŞİD'e bağlılık yemini


IŞİD'in canlı bombacısı Nabil Fadli'nın Suriye'deki örgüt içi çalışmaları ortaya çıktı. İkisi kız 7 kardeşli ailenin mensubu olan Fadli'nın kardeşlerinden Menduh Fadli'nın geçen yıl Kobani'de IŞİD saflarında savaşırken öldüğü, ağabeyi Şahap ile kardeşi İbrahim'in ise hala IŞİD örgütü içerisinde yer aldığı öğrenildi. Öte yandan canlı bomba Nabil Fadli'nın kanlı eylemini gerçekleştirmeden önce Sultanahmet'i gören hakim bir noktada pusuya yattığı ortaya çıktı. Sabahın erken saatlerinde eylemini gerçekleştireceği bölgeye gelen canlı bomba Fadli, Sultanahmet Meydanı boş olduğu için Türk İslam Eserleri Müzesi yanında bir süre bekledi. Daha sonra meydana doğru ilerleyen turistleri göz takibine aldı. Rehber eşliğinde ilerleyen yaklaşık 30 kişilik Alman turist kafilesinin arasına girerek bombayı patlattı.



Unutmayacağız




Sultanahmet Meydanı'nda üç gün önceki patlamada ölenlerin anısına terör saldırısının gerçekleştiği yere karanfiller bırakıldı. Saldırının yaşandığı Dikilitaş çevresine yurttaşlar ve turistler, saldırıda yaşamını yitirenler anısına çiçek bırakıp, dua etmeye devam etti. Suriye ve Türk bayrakları ile Suriyeliler tarafından Türkçe ve İngilizce terörü kınayan yazıların da asıldığı anıt korkuluklarında, “Biz Suriyeliler, Türklerle birlikte teröre karşı duruyoruz” ifadesi bulunan pankart ile İngilizce “İstanbul'u seviyorum” yazılı tişört dikkat çekti. Yere kalp şeklinde dizilen karanfillerin ortasına mumlar yakılırken, Alman futbol takımları Borussia Dortmund, Schalke 04, Bayern Münih ve Verder Bremen'e ait atkıların da korkuluklara asıldığı gözlendi.



#Sultanahmet Meydanı
#canlı bomba
#ankara saldırısı
8 yıl önce