|

Beyaz adam bu kez yardım için geldi

Avrupa'nın kışkırtması ile bölgede Tutsi ve Hutular arasında süren iç çatışmada 1 milyon insanın hayatını kaybettiği Ruanda'nın Başmüftüsü Salih Habimana, kurban eleştirilerine cevap verdi: 'Afrika, Osmanlı'nın hakimiyetinin sona ermesinden sonra hüzün ve gözyaşına boğuldu. İlk kez beyaz adamın elinden karşılıksız bir yardım gördük.'

Murat Palavar
00:00 - 12/12/2008 Cuma
Güncelleme: 22:19 - 11/12/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Beyaz adam bu kez yardım için geldi
Beyaz adam bu kez yardım için geldi

Kurban eleştirilerine, 1994 yılında büyük bir soykırımla karşı karşıya kalan Ruanda'dan cevap geldi. Bölgedeki Hutu ve Tutsi kabileleri arasındaki Avrupa destekli iç savaş sonucu 1 milyon insanın öldüğü ülkenin Baş Müftüsü Salih Habimana, Kurban Bayramı nedeni ile Türkiye'den ve Fransa'dan gelen Türk heyetini kabul etti. Kurban kesmeyi eleştirenlere cevap veren Müftü Salih Habimana, 'Avrupa'nın vicdanı ilk önce Afrika'ya hesap versin' dedi. Afrika'nın Osmanlı hakimiyetinin sona ermesinden sonra hüzün ve gözyaşına boğulduğunu anlatan Salih Habimana, "İlk kez beyazın elinden karşılıksız bir yardım ve kardeşlik gören insanlarımıza bu yardımları çok görmek ancak yine bir Avrupalı'ya yakışır' diye konuştu.

TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ

Ruanda'da faaliyet gösteren Türk talebe yurdunda Türk heyetini ziyaret eden Müftü Salih Habimana, Müslümanlar arasında sadece Türkiye'den yardım aldıklarını söyledi. Yardımların sürmesini isteyen Müftü Habimana, Ruanda Dışişleri Bakanlığı'ndan kendisine Türkiye ile işbirliği yardım talebinde bulunduklarını kaydetti. Ruanda'nın okula ihtiyacı olduğunu vurgulayan Salih Habimana, yardımların devam etmesini yineledi.

30 BİN AİLEYE ULAŞILDI

Türkiye'de faaliyet gösteren İnsani Yardim Vakfi (IHH) ülkede sadece 1 Türkün (Mustafa Küçükkahraman) yaşadığı ücra ülkesi Ruanda'ya yardım götürdü. Başkent Kigali'de kurban edilen 80 baş büyük hayvan yardıma ihtiyacı olan ailelere ulaştırıldı. Türklerin yardımları sadece IHH ile sınırlı kalmadı. Avrupa'dan İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı Ruandalıları yalnız bırakmadı. Ülkede volkan ve gorilleriyle ünlü Ruhengeri, Bumba Umutara, Gisenyi'ye yardımlar ulaştırılacak. Adım adım Ruanda'yı gezen ekip toplam 30 bin aileye yardım ulaştırdı.



15 yıl önce