|

Bingazi sırrı kimden gitti?

Tarık el-Orfi, ABD'nin Libya Büyükelçisi Stevens’in Bingazi’de öldürüldüğü gün Trablus’ta olması gerektiğini belirterek “Kimse bu durumu bilmiyorken bu sırrı o provokatörlere kim verdi, bu sorunun cevabı bulunmalı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/11/2016 Salı
Güncelleme: 00:22 - 29/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Libya'nın başkenti Trablus'ta sürgünde olan Bingazi Belediye Başkanı Tarık el-Orfi, ABD'nin Libya Büyükelçisi Chris Stevens'in 2012'de öldürülmesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Büyükelçinin öldüğü gün olan 11 Eylül 2012'de, Hz. Muhammed'in karikatürlerle tasvir edilmesine tepki olarak tüm dünyada protesto gösterileri yapıldığını hatırlatan el-Orfi, Libya'daki sivil ve siyasi oluşumların Bingazi'de de bir gösteri tertiplediğini söyledi.



PROVOKATÖRLER SAHNEYE ÇIKTI


El-Orfi o günü şöyle anlattı: "Kalabalık guplar halindeki Libyalılar söz konusu karikatürleri protesto ederken birileri bir binaya yöneldi ve hiçbir neden yokken binanın kapısını kırarak içeri girdi. Barışçıl amaçlarla başlayan gösteri bir anda şiddetle buluştu. Kalabalıkları kimler provoke etti halen bilinmiyor. O an insanlara zarar vermeye başladılar. O zaman sağduyulu insanlar araya girdi ve yaralıları hastaneye götürmek için provokatörleri engellemeye çalıştı. Görüntülerdeki o kalabalığın çoğu taşkınlık yapanları sakinleştirmeye ve şiddeti bastırmaya çalışan Libyalılar aslında. Büyükelçiyi Bingazi'deki tıp merkezine götüren Libyalılar aslında onun Büyükelçi olduğunun farkında bile değildi."



GELDİĞİNİ KİMSE BİLMİYORDU


"Stevens, Batılılara nazaran Libya halkının önceliklerini önemsiyor ve devrimi destekliyordu" diyen el-Orfi, "Aslında Büyükelçi başkent Trablus'ta bulunuyordu. Görünür hiçbir neden yokken Bingazi'ye gelmiş. Büyükelçi'nin o gün Bingazi'de olduğunu kimse bilmiyordu. Kimse bu durumu bilmiyorken bu sırrı o provokatörlere kim verdi, bu sorunun cevabı bulunmalı” diye konuştu. Libya Büyükelçisinin ölümü sonrası ABD'nin Ortadoğu politikasında radikal değişiklikler olduğunu söyleyen el-Orfi, özellikle Suriye'de Esed yönetiminin iş başından gitmesi için ısrarlarını hafifleten Washington'un, Libya'daki etkisini azaltarak Avrupalı ülkelere devrettiğini belirtti.



Cezalandırılıyoruz


Bingazi Belediye Başkanı el-Orfi, darbeci general Halife Hafter ve batı destekli hükümet güçlerinden aldığı tehditler nedeniyle Trablus'a gelmek zorunda kaldı. Buradaki bir binada Bingazi Belediyesi ile ilgili işlemleri yürütmeye çalışıyor. Aslında Bingazi, 2011 Libya devriminin başkenti sayılabilecek bir pozisyonda. Başkent Trablus'tan da önce Bingazi rejim güçlerinden devrimci grupların kontrolüne geçmiş ve ilk geçici hükümet burada ilan edilmişti. Tarık el-Orfi'ye göre Bingazi bu nedenle cezalandırılmak isteniyor: “Bingazi'nin gençleri haksızlığa ve zulme karşı çıktılar ve bir diktatörü devirdiler. Başka diktatörlere karşı da müsamaha göstermeyecekler. Bu nedenle hem darbeci unsurlar hem de batı Bingazi'yi yıkmak ve gençleri ehlileştirmek istiyor. Ama Bingazi buna da direniyor. Şehirde ciddi çatışmalar yaşanıyor. Neredeyse her sokak başında mermiler atılıyor ve bombalar patlıyor. Dünyayı Bingazi'yi görmeye çağırıyorum.”


#el-Orfi
#Bingazi
7 yıl önce