|

CHP’de ‘260’ hareketliliği: İnce için 2 seçenek

24 Haziran seçimin ardından daha önce 2 kez Kılıçdaroğlu’nun karşına çıkan Muharrem İnce için teşkilatlarda ilk imzalar toplanmaya başlandı. İnce’nin genel başkanlık için ilk olarak 707 imzayı toplaması ve partiyi olağan üstü genel kurula götürmesi gerekiyor. İnce, en son yapılan kurultayda 447 oy alarak Kılıçdaroğlu’na kaybetmişti. İnce’nin CHP’yi olağanüstü kurultaya götürebilmesi için son aldığı oyun üstüne 260 daha eklemesi gerekiyor. Bugün yeni açıklama yapan İnce, 9 Eylül'de kampanya başlatacağını belirterek, "Yenildiysen geri çekileceksin" sözleriyle Kılıçdaroğlu'na seslendi.

Yeni Şafak ve
11:56 - 4/07/2018 Çarşamba
Güncelleme: 12:49 - 4/07/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Kemal Kılıçdaroğlu - Muharrem İnce
Kemal Kılıçdaroğlu - Muharrem İnce

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Muharrem İnce'nin ‘onursal başkanlık’ teklifini reddetmesinden sonra örgüt harekete geçti. 24 Haziran seçimlerinde CHP yüzde 22 oranında oy alırken Muharrem İnce cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 30 barajını aşarak partiden daha çok oy almıştı. İnce, seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada genel başkanlık için ilk sinyalini vermişti. Kılıçdaroğlu ise ‘koltukta gözü olanın bu partide işi yok’ diyerek sert çıkmıştı. Ancak ikilinin baş başa yaptığı görüşmeden sonra ipler koptu. İnce, Kılıçdaroğlu’na ‘onursal başkanlık teklif ettiğini, genel başkanlığı kendisine bırakmasını istediğini’ açıkladı. Tüm bu gelişmelerin ardından parti içinde de büyük bir tartışma başlarken birçok ilde İnce taraftarı delegenin genel başkanlık için imza toplamaya başladığı açıklandı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da yarın CHP MYK’sını olağanüstü toplayarak gelişmeleri ele alacak.

İnce’yi umutlandıran 3 gelişme

Muharrem İnce, son kurultayda aday olabilmek için 165 delegenin imzası ile aday olmuş ancak 447 oy alarak sürprize imza atmıştı. Kurultayda seçimi kaybetmesinin ardından delegelerin kendisini arayarak ‘pişmanız, size oy vermediğimize’ dediğini belirten İnce daha sonra Cumhurbaşkanı adayı gösterilmişti. Seçimlerde yüzde 30’un üzerinde oy almasıyla birlikte İnce ve partililer genel başkanlık değişimi için CHP’de hareketlilik başlattı.

İnce için 2 seçenek var

İnce’nin genel başkan olabilmesi için önünde 2 seçenek var. Birincisi parti üst yönetimi kurultay kararı alabilir. İkinci seçenek içinse delegelerin salt çoğunluğunu oluşturan noter imzası gerekiyor.

İşte CHP tüzüğünde yer alan ve İnce’nin toplaması gereken oy sayısı;

CHP tüzüğünde olağan ve olağanüstü kurultay düzenlenmesine ilişkin esaslarda açık bir şekilde belirtiliyor. Buna göre ya üst yönetim biriminin kararıyla ya da kurultay delegelerinin tam sayısının beşte birinin noter onaylı imzasıyla olağanüstü kurultay toplanabiliyor.

CHP tüzüğüne göre, kurultay delege sayısı TBMM üye sayısının 2 katı olarak belirlenmekte. Tüzükte; 'İl kongrelerinde o ilin TBMM üye sayısının iki katı olarak seçilen kurultay delegeleri ile doğal üyeler, kurultay üyesidir' ibaresi yer alıyor. Buna göre CHP’nin kurultay delegeleri; 'doğal delegeler'; (genel başkan, MYK üyeleri, YDK üyeleri, PM üyeleri ile milletvekillerinden 212 kişi), ile ilçe ve il kongreleri sonucu 'seçilmiş delegeler' (1200 kişi) olmak üzere iki gruptan oluşuyor.

260 oy daha alırsa seçilecek

CHP’nin 1412 delegesinin yarısından bir fazla olan 707 noter onaylı imza ile olağanüstü kurultay yapılır. İnce’nin son kurultayda aldığı 447 oy ve seçimde aldığı yüzde 30 oyun rüzgarı ile bu sayıyı yakalayabileceği konuşulanlar arasında. İnce için son kurultaydaki oyu baz alınırsa İnce’ye fazladan 260 oy gerekiyor. İnce için zaten teşkilatlarda ilk imzaların atıldığı açıklandı.

  • Aziz Kocaoğlu: CHP'de değişim zorunlu hale gelmiştir
  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "24 Haziran seçimleri, Cumhuriyet Halk Partisinde acil bir değişimi zorunlu hale getirmiştir. Kamuoyu ve parti tabanının talebi de bu doğrultudadır. Söz konusu değişimin Sayın Genel Başkanımızın öncülüğünde gerçekleşmesi, partimize büyük güç katacaktır. Bu düşüncelerimi kamuoyuyla saygıyla paylaşırım." dedi.

#Muharrem İnce
#Kemal Kılıçdaroğlu
#CHP
6 yıl önce