|

Fırat'ın batısına süpürme harekatı

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'nin Hatay ve Kilis kentlerine yaslanan Afrin, Türkiye’nin operasyon menzilinde. ABD’nin PYD-YPG ile oluşturmaya çalıştığı terör koridorunun batı ucu Türkiye açısından kritik bir öneme sahip. Fırat Kalkanı ile kritik bir müdahalede bulunan Türkiye’nin operasyona hazırlandığı Afrin’in önemi nedir ve operasyonun nasıl gerçekleşebileceğini Mete Yarar, değerlendirdi. Fırat’ın batı kısmının PKK’dan tamamen temizlenmesi gerektiğini söyleyen Mete Yarar, operasyonun 3 stratejik hedefine dikkat çekti. Mete Yarar operasyonda PYD’nin anti tank füzeleri ile oluşturacağı tehlikeye de işaret etti.

Yeni Şafak ve
17:00 - 17/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:12 - 17/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Fırat'ın batısı terör örgütlerinden arındırılacak.
Fırat'ın batısı terör örgütlerinden arındırılacak.

Esed yönetimini çekilmesi ile terör örgütü PKK’nın uzantısının ele geçirdiği Afrin’e harekât artık an meselesi. Terör örgütünün 2015’den itibaren asıl etkinliği göstermeye başladığı bölge ile Türkiye adeta kuşatılıyor. Türkiye’ye terör saldırılarının geldiği bölge PKK’nın beslendiği temel noktalardan biri. Afrin bölgesinden Amanos Dağlarına geçen PKK’nın bir diğer geçiş noktası Ayn el-Arab (Kobani). Türkiye’de son dönem gerçekleştirilen saldırıların büyük çoğunluğu bu iki bölgeden geçiş yapan teröristler tarafından yapıldı. Türkiye, Fırat’ın batısını Afrin ve Münbiç’i PKK unsurlarından temizleyerek Fırat Kalkanı harekât alnını genişletip terörden arındırılmış bölgede sivil halkın yeniden refah içinde yaşamasını sağlamayı amaçlıyor.

Suriye savaşından önce 200 bin nüfusa sahip bölgede Araplar çoğunluktaydı. Nüfusun diğer yarısı ise Araplar ve Türkmenlerden oluşuyordu. 2015 yılında terör örgütünün etkinliğini artırdığı bölgede Türkmenleri ve Araplar etnik ötekileştirme ile yerlerinden edildi. Irak başta olmak üzere faklı yerlerden getirilen militanlar bölgeye yerleşmeye başladı.

Afrin'de Amerikan ordusunda görevli "Elite Force" denilen seçkin asker grubu da var. Ama bunların sayısı 100'ü geçmiyor. Rusların da güneyde, eğitim amaçlı konuşlandırılmış 70 askeri bulunuyor.

ABD’nin hangi silahları YPG’de?

Terör örgütü PKK’nın en büyük destekçisi ise Amerika. Suriye’de eğitim silah yardımı ile palazlandırdığı terör örgütüne tırlarla yardım taşıyan ABD’nin bahanesi ise DAEŞ ile mücadele oldu. ABD ordusunun yardımıyla gelen; 6 bin adet piyade sınıfı ağır makineli tüfek, 3 bin 500 adet doçka tabir edilen tekerlekli ağır makineli tüfek, 100 adet anti-tank roketi, 250 adet farklı çapta havan sistemi, 300 adet gece görüş ve hedef işaretleyici dürbünü.

Ayrıca, YPG'nin elinde lazer güdümlü anti-tank sistemlerinden Javelin de bulunduğu biliniyor, ama sayı belli değil. Amerikan ordusu YPG'ye 2000 adet zırhlı personel taşıyıcı da hibe etti.

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, Afrin harekatını yenişafak.com’a değerlendirdi. Türkiye’ye yapılan terör saldırılarının iki ana merkezden geldiğini belirten Mete Yarar, “PKK yapılanmasının önüne geçmek istiyorsak Münbiç ve Afrin’i beraber düşünüp bu sorunu ortadan kaldırmamız gerekiyor” dedi. Mete Yarar’ın açıklamaları şöyle:

İki ana geçiş güzergahı

Hem güvenlik anlamında hem de stratejik anlamada birçok hedefi var. Güvenlik anlamında Afrin bölgesi bu dönemde PKK’nın Türkiye’ye Amanos Dağlarına geçiş yaptığı bir yer. Beka Vadisi Afrin üzerinden geçiş yapar koridor hep aynı koridordur. Bölgedeki yapılanmasında kendisine yakın olan köyleri kullanır. Bu anlamada Amanoslar bölgesine yapılan geçişleri engellemek istiyorsan Afrin’deki PKK varlığını sonlandırmak zorundayız. Geçmişte gizli olarak yaptığı geçişleri artık gizli ve örtülü yapmıyor.

Geçmiş dönemde bölgede en fazla 50 kişilik bir grup görürken bugün Afrin bölgesinde yaklaşık 3 bin kişilik bir terör grubundan bahsediyoruz bu da tehdidin büyüklüğünü gösterir. Ekipman anlamında Amerika yardımlarını düşünürseniz teknik boyutunu daha rahat anlayabilirsiniz. Yakın dönemde Türkiye’de patlayan bombaların iki an geçiş güzergahı var. Bunlardan bir tanesi Afrin diğeri Kobani. Yakalanan teröristlerin ifadelerinde bu iki yeri gösteriyor. Bu bile Afrin’in neden önemli olduğunu gösteriyor.

Harekâtın 3 stratejik hedefi

Stratejik anlamda önemli şeylerden biri de 100 yakın şehit verdiğimiz Fırat Kalkanı Harekatı Bölgesini elde tutmak ve PKK yapılanmasının önüne geçmek istiyorsak Münbiç ve Afrin’i beraber düşünüp bu sorunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Fırat’ın batısında bir unsur kalmaması gerekiyor ki İdlib’ten başlayıp Afrin’e devam eden ve Fırat Kalkanı Harekatı’nın bileştiği temiz yani güvenli bir gölge yaratalım siviller için. Bu Türkiye için ikinci stratejik hedeflerinden biri yani güvenlikten sonra gelen hedeflerinden biridir. Başka bir şey daha var. Eğer bölgede güvenli bir koridor sağlayabilirsek terörden kurtarıp yaklaşık 400 bine yakın mültecinin Suriye2ye geçip yerleşeceğini düşünüyorum. Aslında baktığınız aslında Türkiye’nin 3 tane hedefi var diyebiliriz.

Derine inmeye gerek yok El Bab dahil birçok yerde Türk Silahlı Kuvvetleri olduğu için en derin noktalardan biri El Bab, Fırat’ın batısında kazanımları elde tutmak istiyorsak PYD’nin bölgeden çıkartılması şart başka bir alternatif yok.

Operasyonun 3 farklı kesiti

Fırat Kalkanı Harekâtı bir süpürme harekâtıydı. Yani DAEŞ’i sınırdan uzaklaştırmak için bir süpürme harekâtıydı. İdlib ise bir harekâttan çok intikaldi güvenli bölgeleri oluşturmak için. Burada ise öncelikle tecrit PKK’nın bölgede tecridi ve arkasından yavaş yavaş bölgede ilerleyerek PKK’nın bölgeden kazınarak çıkartılması olarak söyleyebiliriz. Yani 3 farklı operasyon kesitinden bahsediyoruz. Afrin bölgesi Fırat Kalkanı Harekâtı’ndan biraz daha farklı olacaktır.

Önce tecrit sonra süpürme harekâtı

Öncelikle Azez bölgesinden İdlib’e doğru uzanan koridorun kapatılması ile başlayacaktır. Çünkü olması gereken de bu yani bölgeye PKK terör örgütünün geçişini engelleyemezseniz diğer bölgelerde bulunan 60 bine yakın silahlı militanın bölgeye takviye gelmesinde engelleyemediğiniz operasyon uzun bir vadeye yayılır. İlk kısım ise bölgenin kapatılması yani tecrit.

Mümbiç’te Amerika Özel Kuvvetleri askerleri var. Türkiye koalisyon gücü içinde yer aldığı için müttefikleri bu konuda uyarıyor. Operasyonun başlayacağı eğer bölgede unsurları varsa onların çekilmesi için bir süre tanıyor. Afrin ile ilgili sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Bölgede gelişmiş anti tank füzeleri kullanılması ile gelişmiş omuzdan havaya füzelerin kullanılması ile yardımlar da gündeme gelecektir.

“Benim endişem tanksavarlar”

Türk Hava Kuvvetleri ve İHA’lar karadan havaya atılan füzelerin menzili dışında bu açıdan sorun olacağını düşünmüyorum. Asıl problem anti tank füzelerle ilgili olacaktır. Daha önce El Bab ‘ta tedbirler alınmıştı. Daha gelişmiş tanksavarlara karşı emniyetli olan tanklar gönderilmişti. Bu bölge Fırat Kalkanı Harekâtından farklı bir süpürme harekâtı yapılmayacağı için çok daha fazla bir zırhlı birlik harekâtı görmeyeceğiz. Benim endişem şu tanksavar silahları yalnızca tanklara karşı kullanılmıyor aynı zamanda açıkta bulunan piyadelere karşı da kullanılıyor. Bu potansiyeli ortadan kaldırmak için muhtemelen Türkiye çok daha yoğun bir şekilde daha atışa başlamadan bunları ortadan kaldıracaktır. Yeraltına çekilmiş bir PYD’yi de göz ardı etmemek lazım.

Bu operasyonun sonucunu değiştirmez ama süresini uzatabilir.

#Afrin
#Suriye
#Türkiye
6 yıl önce