|

Haftanın özeti

Biraz bakış açısını değiştirerek gündemdeki konuların altını çizdiğimiz haftalık haberimizde 34 ülkenin açlıkla yüz yüze olması, Musul operasyonu gibi öne çıkan gelişmeler var. Dikkatimizi çeken bir diğer haber ise gelecekte yaşayanlardan çok ölülerin Facebook hesapları olacak olması.

Yeni Şafak ve
12:28 - 13/03/2016 Pazar
Güncelleme: 14:45 - 13/03/2016 Pazar
Yeni Şafak

Gezegenimize o kadar hoyratça davranıyoruz ki gelecekte çocuklarımız ve torunlarımıza çöp yığınlarıyla kaplı denizleri miras bırakacağız.



Ortalama 25 saniye kullanılan plastik ambalajların doğada çözünebilmesi en az 500 yıl sürüyor. Bu kadar uzun yaşarsa Dünya, arkeologlar denize bırakılan pet şişelerden tarihin en büyük müzesini kurabilir.



Plastikler Enerjiye Dönüşecek


Terry, Christina ve Chris adlı üç arkadaş geleceğin plastik arkeologlarını üzecek bir buluşa imza atmıştı. Yılda 22 milyon kilo plastik emebilen SeaVax isimli güneş enerjisiyle çalışan bu gemilerden birkaç tanesi tüm Pasifik çöp yamasını 10 yıl gibi kısa bir sürede temizleyebilir!



Maketi yapılan SeaVax'ın gerçek boyutlarda üretilmesi ve projenin geliştirilmesi için avaaz.org üzerinden bağış kampanyası başlatıldı. Doğayı tüketmemek adına bireysel olarak yapmamız gerekenleri unutmayalım. Toprağa ve denize bırakacağımız her çöpün gelecek nesillerin oltasına takılacağı her daim aklımızda olsun.



Bu haftanın dikkat çeken haberi olan Facebook'un nasıl mezarlığa dönüştüğüne geçmeden önce “

"nde geçtiğimiz haftalarda sunduğumuz haberlerde yaşanan gelişmeler:





Facebook dijital mezarlığa dönecek


Öyle bir gün gelecek ki yaşayanlardan çok ölülerin Facebook hesapları olacak.

Massachusetts Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Site Hachem Sadikki'ye ait. Sadikki, 2098 yılı sonuna kadar ölülere ait hesapların yaşayan insanların hesaplarından daha fazla olacağını söyledi.



Facebook hesapları miras bırakılabilir


Söz konusu araştırmaya göre, bu yıl yaklaşık 1 milyon Facebook kullanıcısı hayatını kaybedecek. Facebook otomatik olarak hayatını kaybeden kişilerin profilini silmiyor. Sosyal medya devi daha önce bu soruna karşı 'yasal kontak' adını verdiği bir proje geliştirerek, kullanıcılardan ölmeleri durumunda profillerini bırakacakları bir kişiyi belirlemelerini istemişti.



Facebook, şifre açığına 15 bin dolar verdi!


Anand Prakash isimli Facebook kullanıcısı, geçen ay sosyal paylaşım sitesini kullandığı sırada kod hatasından kaynaklı parola sıfırlaması hatasına rastladı. Facebook'ta parola sıfırlama talebinde bulunduğunuzda hesapla ilişkilendirilmiş olan telefona gelen 6 haneli PIN numarasını 10 defa deneme hakkı sunuyor. Tüm deneme hakları tükendikten sonra PIN'in işlevsiz hale gelmesi gerekiyor.



Ancak; Anand Prakash, beta.facebook'un PIN denemesinde sınırlandırmanın olmadığını gördü. Deneme sınırlandırılmasının olmaması basit bir programla işini bilen bir kişiye sosyal medyada hesabınızı ele geçirme imkanı sunuyor. Bu küçük güvenlik hatasını keşfederek

.



Musul operasyonu hangi tarihte


Irak'ın en büyük ikinci kenti ve petrol zengini Musul'a geniş çaplı bir askeri operasyon gündemde. Musul operasyonuyla ilgili

yazan Yani Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, bu stratejinin Irak'taki IŞİD'i Baaslaştırıp sisteme dahil etmek ve Suriye'deki IŞİD'le mücadele etmek gibi iki önemli ayağı olduğunu kaydetti. ABD'nin Irak'ı 20 Mart 2003 tarihinde işgal ettiğini hatırlatan Selvi, Musul operasyonunun bir erteleme olmazsa 25 Mart Cuma günü başlayabileceğini ifade etti.



ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Musul'u kurtarma operasyonunun başlamak üzere olduğunu söyledi. McGurk, Irak'ın istikrarı için tüm ülkelerden destek istedi. McGurk'ın terör örgütü PYD ile yaptığı görüşmeye Türkiye'den büyük tepki gelmişti.



Irak Temsilciler Meclisi Savunma ve Güvenlik Komitesi Üyesi Abdulaziz Hüseyin ise Musul'un kurtarılmasında 30 binden fazla Iraklı askerin yer alacağını

. Irak Türkmen Cephesi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu Erbil Milletvekili Aydın Maruf da 15 bin kişilik askeri destek gücünün kurulmasına karar verildiğini

.



34 ülkenin halkına yetecek yiyeceği yok


Birleşmiş Milletler, çatışmalar ve kuraklık nedeniyle çoğunluğu Afrika'da olan 34 ülkenin halkını doyuracak gıdadan mahrum olduğunu bildirdi. BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün yayınlanan raporunda, birçok ülkede halkın dış yardıma ihtiyacı olduğu belirtildi. Raporda yer alan ülkelerden 27'si Afrika, kalan 7'si ise Asya kıtasında bulunuyor.



Dünyada 300 milyon insan klinik olarak obezken, yılda yaklaşık 10 milyon insan açlıktan hayatını kaybediyor. Bu eşitsizliğin en akıl almaz tarafı ise senede yaklaşık 1,3 milyar ton gıdanın ise israf ediliyor olması.



İki yaka üçüncü kez birleşti


Boğaz'ın son gerdanlığı 'Yavuz Sultan Selim' iki kıtayı üçüncü kez birleştirdi. Köprünün son tabliyesini ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, köprü üzerinde işçilerle beraber yürüdükten sonra yerleştirdi. Tören sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprü yapımında çalışan işçilere de ikramiye müjdesi verdi.



3. Köprü'nün devreye girmesiyle İstanbul, yük taşıyan kamyon ve TIR trafiğinden kurtulacak. Günlük 15 bini bulan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki TIR ve kamyonların kuzeye yönlendirilerek kent trafiğinin rahatlatılması hedefleniyor.



Mülteci krizi ve vizesiz Avrupa


Belçika'nın başkenti Brüksel'de Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan mülteci

Türkiye'nin AB üyelik süreci de ele alındı. Bu sürecin en önemli ayaklarından olan Haziran ayında vizelerin kaldırılması durumunda ise Türk vatandaşları yeni nesil pasaportları kullanmaya başlayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB ile görüşmek için bu hafta tekrar Brüksel'e gidecek. Toplantılarda, yapılan göç planının detayları ve sunulan şartlar tekrar masaya yatırılacak. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde, Yunanistan ile ayrı bir anlaşma yapılacak.



Avrupa'nın ödemeyi kabul ettiği 3 milyar avroluk meblağ ise ödenmeye başlandı. Öte yandan, Avrupa Birliği tarafından yayınlanan raporlarda, Türkiye'nin AB üyeliği için karşıladığı maddelerde artış gözlendi. 72 maddeden Türkiye'nin yerine getirdiği maddeler, son 1 haftada 13'ten 19'a yükseldi. Bunun yanında Türkiye'nin uygulamaktan uzak olduğu belirtilen maddeler aynı süre içerisinde 10'dan 3'e indi.



Dünyanın en pahalı 10 kenti


İngiltere merkezli araştırma ve analiz şirketi Economist Intelligent Unit (EIU) dünyanın en pahalı kentlerini açıkladı. Gıda, kira, eğitim ve eğlence masraflarını dikkate alan araştırma 133 şehri kapsadı. Singapur, Hong Kong, Zürih, Cenevre, Paris, Londra, New York, Kopenhag, Seul, Los Angeles ilk 10'da yerini aldı.



Kısacılar, Akbank başladı


12. kez düzenlenen Akbank Kısa Film Festivali bu yıl da dopdolu içeriği ile seyirciyle buluşuyor. Akbank Kısa Film Festivali, 7 - 17 Mart tarihleri arasında düzenleniyor. 10 gün boyunca sürecek olan festival yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı atölye çalışmaları ve söyleşileriyle sinemaseverlere buluşacak.



Festival programına bu

tıklayarak ulaşabilirsiniz.



IŞİD'de büyük sızıntı


Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren IŞİD tarihinin en büyük "sızıntısı" ile karşı karşıya. IŞİD'in 51 ülkeden 22 bin militanının adres, telefon numarası ve aile iletişim bilgileri

. İngiliz haber kanalı SKY News'ün ele geçirdiğini duyurduğu listeyle ilgili yetkili kurumlara bilgi verildiğini açıkladı.



Savunmada yerli altyapı


Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'nda 5,9 milyar dolarlık yeni projelere

. Bunun 4,5 milyar doları yerli üretim olacak. Milli piyade tüfeğinde bu yıl seri üretime geçilecek. Bu yıl 17 ATAK helikopteri daha devreye girecek. Toplantıda özellikle terörle mücadele çerçevesinde kullanılan silah ve ekipmanların durumu gözden geçirildi.



2016 Bütçesi kabul edildi


2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

. Yapılan oylamaya 430 milletvekili katılırken, 301 kabul, 129 ret oyu kullanıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM kürsüsünden teşekkür konuşması yaptı.



Kafa karıştıran CIA uçağı acil iniş yaptı


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Erbil kentinin Hebat ilçesine bağlı Kewergosk nahiyesinin bir köyüne zorunlu olarak iniş gerçekleştiren

ABD istihbaratı CIA'e ait işkence, adam kaçırma ve seyyar sorgu merkezi olarak kullanılan uçaklardan biri olduğu ileri sürüldü.



23 yıl sonra “Allahuekber"


Bosna'da 1993'te Sırpların temeline dinamit yerleştirerek yıktığı tarihi Ferhadiye Camii, yeniden ibadete açılıyor. TİKA'nın restore ettiği camii yıkılışının yıl dönümü olan 7 Mayıs'ta düzenlenecek törenle yeniden ezanla ve ibadetle buluşacak.






#Haftanın özeti
#haber
#yeni şafak
8 yıl önce