|

Mevsimlik işçiler kardeşimiz

Terör olaylarını bahane ederek halkı birbirine düşürmeye çalışan provokatörlerin Güneydoğu kökenli mevsimlik işçileri emellerine alet etmesi tepki çekti. Yetkililer birlik beraberlik çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/09/2015 الأربعاء
Güncelleme: 06:46 - 9/09/2015 الأربعاء
Yeni Şafak

Türkiye zor günlerden geçiyor. Terör olaylarının yoğunlaştığı bir ortamda provokatörlerin ırkçı söylemlerle toplumu birbirine düşürmeye gayretleri dikkat çekiyor. Ekmek parası için batıya gelen doğu kökenli mevsimlik işçilerin Ankara Beypazarı'nda hedef alanması, güvenlik birimlerini alarma geçirdi. Ankara'daki olaya tepki gösteren sivil toplum kuruluşları Türkiye'nin ayrışmaya değil birleşmeye ve kardeşliğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.



SAYILARI 700 BİN KİŞİ


Terörün hedef aldığı doğudaki illerden Anadolu'nun değişik bölgelerine çalışmaya gelen mevsimlik işçi sayısının 700 bin civarında olduğunu ifade ediliyor. Karadeniz'de fındak ve çay; Ege ve Akdeniz'de pamuk, pancar ve mısır tarlalarında çalışan mevsimlik işçiler, ekmek parası için aylarca zor şartlarda evlerinden uzakta kalmaya çalışıyorlar. 30-40 lira arasında yevmiye alan işçilerin aylarca gurbette kalıyor.



TERÖRE HİZMET OLUR


Yeni Şafak'a konuşan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, her yıl orduyu binlerce mevsimlik işçi geldiğini ve huzur içinde çalıştıklarını söyledi. Doğu illerinden fındık ve çay toplamaya gelenlerin mağdur insanlar olduğunu belirten Balkanlıoğlu, Ordu'da hiçbir zaman bir terör örgütüyle irtibatlı bir bakış acısının olmadığını söyledi. Balkanlıoğlu "Başka türlü bir bakış açısı terör örgütünün ekmeğine yağ sürmek anlamına gelir. Elinde silahı olan terör örgütü bunu ister zaten. Bölge halkı ile etnik kökenli vatandaşların karşı karşıya gelmesi en çok onların işine gelir" değerlendirmesinde bulundu.



Acıyı birlikte göğüsleyelim

Türkiye'de mevsimlik işçilerin en çok tercih ettiği illerin başında Mersin geliyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, dış güçlerin beslediği terörle mücadele eden Türkiye'nin zor bir zamandan geçtiğini belirterek, “Acıyı birlikte göğüslememiz gerekiyor" dedi.



Birleştirici davranmalıyız


Beypazarı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Necdet Çalışkan da itidal ve sükünet çağrısında bulundu. Çalışkan, “Bundan etkilenmemek mümkün değil. Ancak itidalli olmamız lazım. Gençler sloganlar atmışlar. Pamuk ipliğine bağlı. Hiç istenmeyen şeyler bunlar. Bize düşen bugünlerde birlik ve beraberlik içinde olmamız. Ülkede yangın var söndürmemiz lazım" dedi.



Birileri kaos algısı istiyor


Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise mevsimlik işçilerin ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu'dan geldiklerini ve ortalama 3-4 ay çalıştıklarının bilgisini verdi. “Olayları ırkı boyut üzerinden değil de insanı değerleri üzerinden değerlendirmek gerekiyor" diyen Yetkin, "Hassasolmalıyız. Çünkü birileri kaos algısı yaratmak istiyor" dedi.






#Terör olayları
#mevsimlik işçiler
#Ekmek parası
٪d سنوات قبل