|

Normale dönme zamanı

Başbakan Binali Yıldırım, Berlin’de Alman mevkidaşı Angela Merkel’le görüştü. Türk-Alman ilişkileri için önemli mesajlar veren Yıldırım, “Artık normal hayata dönme vakti geldi. İnişli çıkışlı dönemler yaşasak da ilişkilerin sağlıklı bir düzeyde devam edeceğine inanıyorum” dedi. Merkel ise “İlişkileri daha yoğun şekilde sürdürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/02/2018 Cuma
Güncelleme: 02:14 - 16/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
Başbakan Yıldırım, Almanya’da mevkidaşı Merkel ile görüştü.
Başbakan Yıldırım, Almanya’da mevkidaşı Merkel ile görüştü.

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya’nın başkenti Berlin’de Alman mevkidaşı Angela Merkel ile baş başa görüştü. İki başbakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Yıldırım basın toplantısında, iki ülke arasında son bir yılda çok fazla şeyin değiştiğini ve artık yeni bir döneme girildiğini kaydetti. YPG’nin terör örgütü olduğunu tekrar hatırlatan Başbakan Yıldırım, Almanya’dan terörle mücadelede daha fazla destek istedi.

DOSTLARIMIZ YANIMIZDA OLSUN

Türkiye-Almanya ilişkilerinde hassasiyetlerinin belli olduğunu belirten Yıldırım, “PKK terör örgütüdür, PYD/YPG de terör örgütüdür. Aslında YPG, PYD/PKK’nın Suriye şubesidir. Bunu İngiltere de söylüyor, bunu Amerikan istihbarat örgütü de söylüyor. Dolayısıyla isimleri ne olursa olsun, bunların amacı bölgede huzur bozmak ve yeni sorun alanları oluşturmak. Bu mücadeleyi verirken dostlarımızı daha fazla yanımızda görmeyi arzu ediyoruz.” ifadesini kullandı.

BİR YILDA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ

Yıldırım, 18 Şubat’ta Münih’teki Güvenlik Konferansı vesilesiyle görüşme fırsatlarının olduğuna işaret ederek, aradan geçen bir yılda Almanya ve Türkiye’de de çok şeyin değiştiğini belirtti. Türkiye’de referandumun, Almanya’da ise seçimlerin yaşandığını anımsatan Yıldırım, “Yeterince iki ülke yöneticileri olarak birbirimize fazla vakit ayıramadık. Şimdi artık bunlar geride kaldı. Yeni bir dönemdeyiz. Almanya’da aylardır devam eden seçimden sonraki görüşmelerin bir koalisyon kararına varmış olmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyuyorum. İnşallah yeni hükümet tam kapasiteyle göreve başlayınca ilişkilere kaldığımız yerden tam kapasite devam etme fırsatımız olacak.” diye konuştu.

İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK ANA GÜNDEM

Almanya, Türkiye dostluğunu düşünmek zorunda olduklarını vurgulayan Yıldırım, ilişkileri olumlu yönde geliştirmenin ana gündemleri olduğunu söyledi. Yıldırım şöyle devam etti: “NATO’da ortağız, NATO’da ortak savunmalarımız var. Dolayısıyla NATO’nun güney sınırlarını korumak gibi de bir sorumluluğumuz var. Bu sadece Türkiye’nin tek başına sorumluluğu değil. ABD dahil NATO’nun yine önemli üyesi Almanya’nın da sorumluluğu. Bu sorunların hiçbirini başlatan da biz değiliz. Biz sadece sonuçlarına katlanıyoruz.”

  • TÜRKİYE’YE DAVET ETTİ
  • Başbakan Yıldırım konuların çok geniş, zamanın ise dar olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Sayın Şansölye’nin de ifade ettiği gibi, bu hükümet tam olarak göreve başladığında biz, kendilerini de Türkiye’de ağırlamak isteriz. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımızın selamının sizlere iletmek isterim, davetini de iletmek isterim. Tabiatıyla Almanya-Türkiye ilişkilerinin köklü geçmişi var. Geleceği de çok önemli, Avrupa’nın geleceği için önemli. O yüzden inişli çıkışlı dönemler yaşamış olsak da ben orta ve uzun vadede bu ilişkilerin sağlıklı bir düzeyde devam edeceğine inanıyorum” Yıldırım, Türkiye'de tutuklu “Die Welt” gazetesi muhabiri Deniz Yücel konusuna da değinerek, davanın hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde devam ettiğini vurguladı.
Normalleşme zamanı geldi

Yıldırım, görüşme öncesi önemli mesajlar verdi. Almanya ile normalleşme sinyalleri veren Yıldırım, “Geçen sene seçim senesiydi, orada da bizde de, dolayısıyla biraz havalar sert geçti. Artık normal hayata Almanya ile Türkiye’nin dönme vakti geldi diye düşünüyoruz” dedi.

GÜZEL ADIMLAR ATILIYOR

Almanya'da seçimden sonra oluşan koalisyonda Türkiye ile ilişkileri geliştirme konusunda bir irade olduğunu tahmin ettiğini belirten Yıldırım, PKK gösterilerinin yasaklanmasının bu iradeye dönük bir adım olduğunu vurguladı. Yıldırım, özetle şunları söyledi: Bunlar önemli adımlar. Son zamanlarda Almanya PKK terör örgütüne karşı gittikçe kararlı bir duruş gösteriyor. Fark ediliyor. Bunlar da iki ülke arasındaki ilişiklerin tamir edilmesi

için güzel adımlar. Almanya’yı tek başına Almanya olarak görmeyelim. Avrupa Birliğinin bel kemiğini oluşturuyor. Avrupa Birliği içinde Türkiye’nin en büyük ticari ortağı, dört milyona yakın soydaşımız, vatandaşımız iki ülke arasında ciddi bir köprü oluşturuyor. O yüzden de Almanya Türkiye ilişkilerinin geri dönmemesi akla ziyan iştir. Hem Almanya için hem Türkiye için.

KİMSEYE YARAR SAĞLAMAZ

Burada ilişkilerin bozulmasından kimse yarar sağlamaz, geliştirilmesinden herkes istifade eder. Bizim Suriye’deki faaliyetlerimiz sadece kendi vatandaşımızın mal can güvenliğini ilgilendirmiyor. Aynı zamanda Avrupa’da yayılma riski yüksek terör olaylarının önüne geçmiş oluyoruz.

Adım adım çözeceğiz

Merkel görüşme sonrası basın toplantısında geçen aylarda yaşanan sorunları adım adım çözmeye çalışacaklarını ifade etti. “Bu ziyaret, Türk tarafının görüşmelere istekli olduğunu gösteriyor. Yoğun şekilde görüşmemiz lazım.” diyen Merkel, ortak çıkarların ve temel değerlerin korunması için de bu görüşmelerin şart olduğunu ancak bunun mevcut şartlarda kolay olmadığını söyledi. Türkiye’nin her ülke gibi kendi güvenlik çıkarlarını korumak durumunda olduğunu vurgulayan Merkel, bu bağlamda NATO içinde ABD ile yaşanan krizin aşılmasını ümit ettiklerini söyledi.


Afrin provokasyonu

Toplantıda, bir gazetecinin Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin olduğunu savunduğu fotoğrafları göstermesi üzerine Yıldırım sert sözlerle tepki gösterdi. Yıldırım “Onlar başka olayların resimleri. Propaganda yapma. Afrin’de neler olduğunu bilmek istiyorsan oraya gel. Orada doğrusunu görürsün. Bu gösterdiklerin hep başka olaylara ait resimler. Burada etkilemeye kalkma.” ifadelerini kullandı. Toplantıda sahte fotoğraflarla provokasyon yapmaya çalışan kişinin isminin Armanc Agid Nerweyi olduğu öğrenildi.

#Almanya
#Türkiye
#Binali Yıldırım
#Angela Merkel
6 yıl önce