|

O dosya raftan indi

‘Terör finansmanı’ ve ‘FETÖ yöneticisi olmak’ suçlamalarıyla hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Akın İpek'in dosyası kabarıyor. Daha önce borsa manipülasyonu yaptığı müfettişlerce raporlanan, ancak SPK’daki paralel örgüt üyelerince hasıraltı edilen soruşturma raftan iniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/09/2015 Cuma
Güncelleme: 21:11 - 3/09/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Madenlerde çıkan altını fazla göstererek şirketleri üzerinden Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kara parasını aklayan İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'in borsadaki manipülasyon dosyası da raftan indirildi. İpek'in şirketinde 2003-2008 yılları arasında yapılan incelemelerin ardından ortaya çıkan ancak paralel yapının Sermaye Piyasası Kurulu'na sızdırdığı (SPK) elemanları tarafından sümenaltı edilen 'gerçeğe aykırı defter kaydı tutmak', 'emniyeti suistimal' ve 'borsada manipülasyon' dosyaları İpek'e ilişkin son soruşturmaya eklenerek yeniden ele alınacak.



BORSA MANİPÜLASYONU BELGELENDİ


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, 'FETÖ yöneticisi olmak', 'terörizm finansmanı', 'zimmet' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Akın İpek, daha önceki 'borsa manipülasyonu' dosyasından SPK'daki paralel örgüt mensuplarının karartması sayesinde yırtmıştı. SPK, bir ihbar üzerine İpek ailesinin Koza Davetiye hisselerinde inceleme başlatmış ve 2 rapor hazırlamıştı.



NORMALDE HAPİS CEZASI GEREKİYORDU


Raporlarda, İpek aleyhine hapis ve ağır para cezası öngören 'emniyeti suistimal' ve 'güveni kötüye kullanmak' suçlamaları ile savcılığa suç duyurusunda bulunulması istenmişti. İpek hakkında hapis cezası istenen bu raporlar ise SPK'daki paralelciler tarafından sümenaltı edildi. Yeni hazırlanan raporda ise İpek hakkında suç duyurusunda bulunulması değil sadece uyarı verilmesi talep edildi. Bu sayede İpek, hapis cezasından kurtulmuş oldu. Savcılık, 3 gram altını resmi raporlarda 10 gram gibi göstererek, toplanan himmet paralarını şirketleri üzerinden aklayan İpek hakkında yürütülen 'FETÖ'ye finans sağlama' soruşturması kapsamında, hasıraltı edilen dosyaları da incelemeye aldı.



Hazreti Fetullah notları


Operasyon kapsamında Akın İpek'in evinde yapılan aramalarda bazı notlara ulaşıldı. İpek'in kendi el yazısıyla kaleme aldığı notlarda, 'bir tebessümüne tüm servetini feda edeceği' liderinin isminin başına 'hazret' ifadesini eklemesi, Pensilvanya'da yaşayan örgüt lideri için 'Hazreti Fetullah Gülen' diye bahsetmesi dikkat çekti. Gülen'in yönettiği örgüte ilişkin bulunan diğer notlarda da Pensilvanya'dan bir talimat anlamında, “Her hafta arkadaşları, kurulan bir saat gibi hizmete kurmalıyız” cümlesinin yazılı olduğu da görüldü.



Şirketleri SPK müfettişlerince daha önce incelenen, fakat paralel bazı bürokratların devreye girmesiyle o dönem hapis cezasından 'yırtan' Akın İpek hakkındaki ilk raporda dikkat çekici bilgiler yeralıyordu.


* Koza Davetiye'nin halka arz geliri, şirketin sahibi Akın İpek'in talimatı ile amacı dışında kullanıldı.


* Yapay olarak, sermaye piyasası araçlarının arz ve talebini etkileme, fiyat artırma veya azaltma amacıyla alım satım yapan gerçek kişilerle hareket etti.


* İpek Matbaacılık ile Koza Davetiye'nin yasal defterlerine gerçeğe aykırı kayıt yapıldı.





#Akın İpek
#fetö
#Terör finansmanı
9 yıl önce