|

Olumlu bakmıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözüm süreci kapsamında oluşturulacak bir izleme heyetinin İmralı’ya gitmesine sıcak bakmadığını söyledi. Erdoğan, “Birilerini tatmin için bu işler yapılmaz. Bu olaya olumlu bakmıyorum” diyerek, her ülkede olduğu gibi istihbarat teşkilatlarının birinci derecede süreci yönettiğini vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:21 - 20/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantısı için Kiev'e giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda önemli açıklamalarda bulundu.



Çözüm süreci kapsamında izleme heyeti oluşturulduğu ve Kadir İnanır, Deniz Ülke Arıboğan, Avni Özgürel gibi isimlerin heyette yer aldığına dair haberleri değerlendirmesi istenen Erdoğan, haberleri gazetelerde okuduğunu dile getirerek, “Böyle bir şeyden doğrusu benim haberim yok. Şunu da çok açık, net söyleyeyim bu olaya da ben olumlu bakmıyorum. Çünkü başbakanlığım döneminde de 'Akil insanlar içerisinden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız, nasıl değerlendirirsiniz?' dedikleri zaman, bunları doğru bulmadığımı, böyle bir şey düşünmediğimizi o zaman da söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum. Bunlar doğru şeyler değil” diye konuştu.



SÜRECİ İSTİHBARAT YÖNETİR


Erdoğan, her ülkede olduğu gibi istihbarat teşkilatlarının birinci derecede süreci yönetenler olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:



“Onlarla bu işler yürür. Kaldı ki burada bizler ta o dönemde malum temsilcileri konumunda olan siyasi partiden 3 elemanı buraya gönderdik. Yine biz gönderdik, hükümet olarak gönderdik. Bunları da gizlemeye gerek yok ama bu sayının 3'ten 5'e çıkması, 7'ye çıkması, 10'a çıkması, 15'e çıkması veya ayrı bir grubun oraya gönderilmesi... Bunlar neyi değiştirecek ki? Yani birilerini tatmin için bu işler yapılmaz.



YENİ ROMAN MI YAZDIRILACAK


Eğer bu işin yönetimi hükümette ise hükümet de burada üzerine düşeni, gerekeni, başlattığı bir süreç üzerinde devam ettirmelidir. Öyle düşünüyorum. Bunun dışındaki süreç, sadece kendi çerçevesi içerisinde kalmalıdır. Zaman zaman ta dağa bile çeşitli roman yazarları, biliyorsunuz, gönderilmiştir, gitmişlerdir. Ne netice alındı? Herhalde yeni romanlar mı yazdırılacak? Böyle bir adım mı atılacak? Bunlara gerek yok. Bunları doğru da bulmuyorum. Bu benim samimi düşüncelerimdir.”



ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ


Erdoğan, bir gazetecinin IŞİD'e katılmak isteyen yabancılara ilişkin sorusuna, “Bunları iade ediyoruz. Bundan sonra da bu şekilde bizlere bildirilmesi halinde bunları yakalayıp iade etmek, bizim hem insani hem vicdani görevimizdir. Eğer bize bildirilmiyorsa kimse de kalkıp, Türkiye'ye bunun hesabını tabii ki soramaz. 12 bin 520 kişinin ülkeye giriş yasağı olduğunu Dışişleri Bakanım ifade ediyor ve yakalanıp iade edilenlerin sayısı da bin 170 olduğunu söylüyorlar. Demek ki Türkiye bu konuda üzerine düşen görevi yapıyor, yapmaya devam edecektir” karşılığını verdi. Erdoğan, Tunus'ta Bardo Müzesi'nin hedef alan ve 20'den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı da şiddetle kınadı.



Krizin çözümü diplomasi


Ukrayna'nın doğusundaki krizin barışçıl yöntemlerle çözülebileceğine inandığını vurgulayan Erdoğan, “Bizim orada yaşaşan Kırım Tatarı ve Ahıska Türkü kardeşlerimiz var” dedi. Ziyareti sırasında Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerinin sorunlarını da gündeme getireceğini belirten Erdoğan, “Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Bu süreçte diplomasinin tüm imkanlarından istifade edilmeli, kalıcı istikrarı temin edecek en ufak bir fırsat sonuna kadar kullanılmalıdır. Ateşkesten de büyük memnuniyet duyuyoruz. Temennimiz bu ateşkesin muhafaza edilmesi ve kalıcı olması" dedi.



İhtimal vermiyorum


Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDSK) 4. toplantısı ve başbaşa görüşmelerin ardından Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, ABD'den Esed ile ilgili gelen farklı açıklamalara ilişkin, “CIA Başkanı'nın ifadesiyle Kerry'nin ifadesinde bir tutarsızlık var. Sonunda gerçi aynı kapıya çıkıyor. Geçen haftalarda da bu konu gündeme geldi, daha sonra Kerry'nin ofisinden bunun yalanlandığını gördük. Bizim de bu arada yapmış olduğumuz anlaşmalara baktığımız zaman 'eğit-donat'la birlikte rejime yönelik bazı yaklaşımlar var. Liderler seviyesinde yapacağımız görüşmelerle bu ifadelerin en doğru olanını daha iyi anlamış olacağız. Çünkü Esed'in başında olduğu bir Suriye'nin artık refaha, huzura ermesi artık mümkün değildir. Amerikan yönetimi ve kurumlarının da böyle bir katilin arkasında yer alacağına ihtimal vermiyorum” dedi.



10 MİLYON DOLARLIK HİBE


En büyük arzusunun Ukrayna'daki zor zamanların biran önce aşılması ve barışın sağlanması olduğunu belirten Erdoğan, “Değerli dostumun liderliğinde köklü reformlar gerçekleştirmek isteyen bir yönetimin olduğunu görüyoruz. Biz de stratejik ortağımıza elimizden gelen desteği vermeyi sürdüreceğiz” diye konuştu. Erdoğan, “Bu noktada 50 milyon dolarlık bir kredinin Ukrayna'ya sağlanmasının onayını verdik. Ayrıca yerlerinden edilmiş kişiler için kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık yardımı hibe olarak Ukrayna hükümetine sağlama kararı aldık. Komşuluğumuzun, stratejik ortaklığımızın gereği olan bu yardımlarımızın dostlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Görüşmelerde ikili ticari ve ekonomik ilişkiler üzerinde hassasiyetle durduklarını da belirten Erdoğan, 6 milyar dolarlık ticaret hacmini 2023 yılında 20 milyar dolara çıkarma amacında olduklarını söyledi.






#Çözüm süreci
#İzleme Heyeti
#İmralı
9 yıl önce