|

Pakistan FETÖ’nün ipini çekti

FETÖ’yle uluslararası mücadelede kritik bir gelişme yaşandı. Pakistan Yüksek Mahkemesi, FETÖ’yü terör örgütü ilan etti. Ülkede örgüte ait 28 kampüs ile 60’ın üzerinde okul Maarif Vakfı’na devrediliyor. Hakim Ijazul Ahsan, “Bir örgüt kardeş Türkiye tarafından terörist ilan edilmişse, Pakistan devleti de terörist olarak tanıyacaktır” dedi. FETÖ’nün okullarının bağlı olduğu Pak-Türk Eğitim Vakfı’nın adını “Altın Nesil Eğitim Vakfı” olarak değiştirme girişimi kararı değiştirmedi. Dışişleri kararı memnuniyetle karşıladı.

M. Şakir Saraç
04:00 - 29/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:02 - 29/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Pakistan’da FETÖ’ye bağlı 28 okul bulunuyordu.
Pakistan’da FETÖ’ye bağlı 28 okul bulunuyordu.

Pakistan Yüksek Mahkemesi, FETÖ’yü terör örgütü ilan ederek, ülkede örgüte bağlı 28 kampüs 60 üzerinde okulun Türkiye Maarif Vakfı'na devredilmesine karar verdi. Pakistan Yüksek Mahkemesi'nde, FETÖ'nün ülkede terör örgütü olarak tanınmasına yönelik Avukat Muhammed Süheyl Sacid'in bireysel başvurusuyla ilgili davanın karar duruşması dün görüldü.

TÜRKİYE'YE TAM DESTEK

  • Duruşma sırasında, Başsavcı Amir Rehman tarafından federal hükümet adına 3 kişiden oluşan mahkeme heyetine bir rapor sunuldu. Raporda, Türkiye’nin FETÖ konusundaki tutumuna tam destek verildiği belirtildi. Raporu inceledikten sonra konuşan yargıç Ijazul Ahsan, “Bir örgüt kardeş devlet Türkiye tarafından ‘terörist’ ilan edilmişse, Pakistan devleti de aynı şekilde o örgütü terörist olarak tanıyacaktır” dedi.

YETERLİ GEREKÇE VAR

Davacı Muhammed Süheyl Sacid de "Mahalli ve uluslararası düzeyde FETO'yü yasaklı bir örgüt ilan etmek için federal devlet yeterli sebeplere sahiptir. Türk okullarının idaresinin kademeli olarak Türkiye Maarif Vakfı'na devredilmesi kardeş Müslüman ülke Türkiye'nin çıkarınadır" ifadelerini kullandı.

OKULLAR DEVREDİLSİN

  • Üç kişilik heyet ardından kararını açıkladı. Pak-Türk Çağ Eğitim Vakfı okullarının Türkiye Maarif Vakfı'na devri konusunda görülen davanın karar metninde mahkeme, bu vakfın Pakistan'ın uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda terör örgütü ilan edilmesini ve vakfa ait okulların Türkiye Maarif Vakfı'na devrini talep etti. Mahkeme kararın uygulanması için İçişleri Bakanlığı'nın uygun adımları atmasını istedi.

DİĞER ÜLKELERİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Türkiye'nin, Pak-Türk Çağ Eğitim Vakfı ile vakıfla ilişkili yapılanmaları terör örgütü olarak ilan ettiği hatırlatılan kararda, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) da FETÖ'yü terör örgütü olarak kabul ettiği vurgulandı. Mahkeme kararında birçok ülkenin Pak-Türk Çağ Eğitim Vakfı'nın üyelerini sınır dışı ya da iade ettiği, okullarının idaresini devraldığı belirtildi.

TÜM MAL VARLIKLARI MAARİF'E

Mahkemenin kararında “Pakistan İslam Cumhuriyeti'ni bağlayan uluslararası anlaşmalar uyarınca, 'terörist' yapılanma olan FETÖ'ye ait PAK-TURK ve bağlı bulunduğu FETÖ okullarının taşınır taşınmaz mal varlıklarına el koyulmasına ve daha sonra yönetimlerinin kademeli şekilde Türkiye Maarif Vakfı'na devredilmesine karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı. Pakistan Yüksek Mahkemesi ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak biliniyor.

  • Çok adil bir karar
  • Pakistan Yüksek Mahkemesi'ne "FETÖ'nün terör örgütü ilan edilmesi ve okulların kapatılması" için bireysel başvuruda bulunan Pakistanlı avukat Muhammed Süheyl Sacid, karara ilişkin açıklama yaptı. Ülkesindeki mahkemenin, konuya ilişkin son kararını dün verdiğini belirten Sacid, "Çok adil bir karar olduğunu söylemek istiyorum. FETÖ üyeleri sonunda Pakistan'ın en yüksek mahkemesi tarafından terörist ilan edildi" ifadelerini kullandı. Sacid, konuya ilişkin daha önceki duruşmayı hatırlatarak, "Verilen karar, Türkiye Devleti'nin, FETÖ'nün hem dünya barışına tehdid olduğu hem terör örgütü olduğu yönündeki duruşunu açıkça kanıtladı" diye konuştu.

34 ülkede 145 okul TMV'nin

Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, FETÖ’yle bağlantılı 145 okulun TMV’ye devredildiğini açıkladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinlikte Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin kararını değerlendiren Akgün, “33 ülkede kendi okullarımız var. Bugün Pakistan’daki okulların bize devriyle 34 ülkeye ulaşmış durumdayız” dedi. Akgün, şöyle devam etti: “Pakistan’ı saymazsanız 33 ülkede 179 okulumuz var. Bunun 117’si FETÖ iltisaklı gruptan bize devredilen okullardır, geri kalanları da bizim açtığımız okullardır. Tabi Pakistan’da şu anda 28 okul var. Bunları da ilave etmek lazım.”

#FETÖ
#Pakistan
#Maarif Vakfı
#İİT
5 yıl önce