|

Sandığa idam

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır’da darbeyle görevden uzaklaştırılan Muhammed Mursi’ye verilen idam cezasına büyük tepki gösterdi: Eğer bugün Mursi’ye idam cezası veriliyorsa, bu, sandığa verilmiş bir idam cezasıdır. AB, Batı, hani sizde idam yasaktı? Niye duruyorsunuz? Niye susuyorsunuz? Hadi uygulayın yaptırımlarınızı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/05/2015 Pazar
Güncelleme: 21:36 - 16/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen 8. Öğrenci Buluşması'na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısır'da darbeci Sisi yönetiminin verdiği idam kararlarına ve Batı'nın tavrına sert çıktı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:



Artık dünyanın hiçbir ülkesi kendisini diğer ülkelerdeki gelişmelerden ayrı tutamaz. Yaşanan olaylara gözünüzü yumsanız, kulaklarınızı kapatsanız dahi sonuçları eninde sonunda geliyor sizi de buluyor. Suriye'deki devlet terörüne 'dur' denilmemesinin bedelini, sadece Suriye ve komşuları değil, binlerce vatandaşını DAEŞ terör örgütüne kaptıran dünyanın 80 ülkesi ödüyor. Mısır'da Tahrir Meydanı'nda siyasi iradelerinin peşine düşmüş binlerce insana sıkılan her kurşun, aslında tüm dünyadaki meşru siyasete, demokrasiye, insan hak ve hürriyetlerine yöneliyor.



NİYE SUSUYORSUNUZ


Eğer bugün Mursi'ye idam cezası veriliyorsa, bu, sandığa verilmiş bir idam cezasıdır. Avrupa Birliği, dünya ülkelerine sesleniyorum. Az önce Sultangazi'den seslendim, şimdi buradan da sesleniyorum. Nedir o feryat? Diyorum ki Avrupa Birliği, Batı, hani sizde idam yasaktı? Sizde idam yasak olduğuna göre, idamı uygulayanlara karşı bir yaptırımınız var mı? Niye duruyorsunuz? Niye susuyorsunuz? Hadi uygulayın yaptırımlarınızı.



İŞİNİZE NASIL GELİRSE


İşinize geldiği başka yere uyguluyorsunuz. Buraya niye uygulamıyorsunuz? Uygulayın. Ama silah pazarlığına gelince silah pazarlığı yapıyorsunuz. 'Ürettiğim silahı nereye satacağım?' diye bunun pazarlığını yapıyorsunuz. Darbeyle yıkılan sadece Mısır demokrasisi değil, onunla birlikte umutlarını demokrasiye bağlayan tüm dünyadır.



ORTAK DURUŞ ŞART


Gazze sahilinde oyun oynayan yavruların üzerilerine düşen her bomba, sadece o çocukların minik bedenlerini değil, buna göz yuman herkesin vicdanlarını da parçalamaktadır. 12 yaşındaki evladını İsrail askerlerinin kurşunlarından korumak için göğsünü ona siper eden baba, aynı zamanda bizi insan yapan tüm değerlere de siper oluyor. Bunlara karşı ortak bir duruş sergilemek, sorunları el birliğiyle çözmek gerekiyor. Sorunlara karşı dayanışmamızı küreselleştirmezsek, acı bir sonu hep birlikte paylaşırız.



BU GİDİŞE MİLLET ŞEKİL VERECEK


Mısır eski Mısır'a dönüyor, eski Mısır'a. Batı, maalesef hala darbeci Sisi'ye karşı tavrını ortaya koymuyor. Kendisi idamları kaldırırken, Mısır'da bu idam kararlarının devamına seyirci kalıyor. Buna karşı bir uygulama yapmıyor. Bakıyorsunuz ki, kendileri hep beraber onlarla beraber gayet güzel bir araya gelip, yine müşterek dayanışma içerisinde pozlarını veriyorlar. Bütün bu gidişe inanın şekil verecek olan bu millet. Onun için sizin duruşunuz çok önemli. Onun için 7 Haziran çok önemli.





'İnlerine gireceğiz dedim girdik devam edeceğiz'


Erdoğan, ''Yıllarca bu ülkede gençleri aldattılar ve gençliğimizin, insanımızın ubudiyet anlayışını, uluhiyet anlayışını değiştirdiler. Milleti, ümmeti parçaladılar. 'Pensilvanya'dan gelen ses' dediler. Neymiş? Devlet içinde devlet. Paralel devlet. İşte buyurun, artık Milli Siyaset Belgesi'nin içine girdiler ve oyunlar nasıl bozuluyor görüyorsunuz. Yargıyı işgal edenler, cübbeli çeteler nasıl ortaya çıkıyor görüyorsunuz. Dürüst ve samimi olanları tenzih ederim ama diğerleri ortaya çıktı, çıkıyor. Demiştim ya; inlerine gireceğiz. Hatırlayın. Girdik mi? Girdik, devam ediyoruz. Biz birbirimizi sevelim ama sizden ricam şu, birbirimizi Allah için sevelim'' diye konuştu.



Yarım kalan imam hatip okulunun hikayesini anlattı


Sultangazi'deki toplu açılış törenine de katılan Erdoğan, ilçeye kazandırılan Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin kendisi için önemli ve anlamlı olduğunu söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ilçeye bir imam hatip lisesi kazandırmak için çalışmalara başladıklarını anımsatanErdoğan, şöyle devam etti:



“Mevlana Bulvarı üzerinde uygun bir yer bulup, imam hatip lisemizin o zaman temelini atmıştık. İnşaat devam ederken Türkiye'nin üzerine karabulutlar çöktü. 28 Şubat süreci denen o karanlık dönemde okuduğum bir şiir sebebiyle mahkemelerde yargılandım, malum ceza verdiler. Belediye başkanlığım düşürüldü, hapishaneye girdim. Temelini attığımız imam hatip lisesinin yapımı durduruldu ve inşaat kaderine terk edildi. Sonra Türkiye'de devran değişti, tarihe gömülmek istenen şahsımı sizler bu ülkede Başbakanlığı getirdiniz. Ardından Cumhurbaşkanı yaptınız. 28 Şubat darbecileri ise tarih oldu. Bugün artık onları kimse hatırlamıyor, kaderine terk edilen imam hatip lisemizi de sağolsun Sultangazi Belediyemiz ve Milli Eğitim Bakanlığımız daha güzeliyle daha büyüğüyle yeniden inşa ettiler.”





Kimse bu topraklarda operasyon yapamaz


Beyoğlu Belediyesi'nin Şişhane'deki Hizmet Binası açılış törenine katılan Erdoğan, Türkiye'nin, geçmişte milletin hafızasının sıfırlanmaya, tarihinin unutturulmaya çalışıldığı dönemleri yaşadığını belirterek, millete, geçmişinden ve değerlerinden kopartılarak yeni kimlikler dikte edilmeye çalışıldığını söyledi. Erdoğan, “Bu binanın restorasyonu esnasında, bir çukurda, 2. Abdülhamid Han adına hazırlanmış bir tuğraya tesadüf ediyorlar. Evet o güzelim tuğra bir çukurdan çıkıyor. Beyazıt'ta istanbul Üniversitesi'nin girişinde bir tuğra vardı. Onu söktüler, yerine TC'yi koydular. Şimdi o da aslına rücu etti” dedi. Eski Türkiye'nin ihmal ettiği, istismar ettiği ne kadar değer varsa onları ihya etmenin çabası içinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, “Buna karşılık Pensilvanya ile Kandil bir olmuş, önlerine de muhalefet partilerini katmışlar Türkiye'yi yeniden karanlık günlere döndürmenin hesabı içindeler. Kimse bu vatan toprakları üzerinde operasyon düşünmesin. O, kuru bir hayaldir” diye konuştu.



Erdoğan'dan sürpriz ziyaret




Erdoğan, Atatürk Bulvarı'ndaki Sultangazi Hükümet Konağı önündeki meydanda düzenlenen toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap ettikten sonra tören alanına bakan ve “Yeni Türkiye'ye, yeni anayasaya, yeni başkanlık sistemine evet” yazılı dev pankartın asılı bulunduğu Özşahinler Apartmanı'na geçti.İlk olarak, sebze meyve halinde işçilik yapan 3 çocuk sahibi Cumali Durmuş'un evinin zilini çalan Erdoğan'ı kapıda gören aile, kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Durmuş ailesi, Erdoğan'ı evlerinde ağırladı. Erdoğan, ev halkıyla sohbet etti, çocuklarını sevdi, fotoğraf çektirdi. Erdoğan, ziyarette bulunduğu evlerden birinde de yaşayan kadına sigarayı bıraktırarak, sigara paketini aldı. Erdoğan'ın sürpriz ziyareti yaklaşık bir saat sürdü. Erdoğan'ın evini ziyaret ettiği Emine Akyıldız, “Allah razı olsun geldi. Buradaki koltuğa oturdu. Şimdi oturduğu bu koltuğa kimseyi koymuyorum. Çocuklarıma belediyeden bir iş vermelerini istedim. Bir de ben 60 yaşına geldim, bana da biraz aylık vermesini


istedim. Vereceğim dedi” diye konuştu.











#erdoğan
#mısır
#mursi
#seçimler
#Türkiye Gençlik Vakfı
9 yıl önce