|

Sürecin zemini sağlamlaşıyor

Çözüm sürecinde Kobani bahanesiyle başlayan ve 6-7 Ekim olaylarıyla tırmanan tansiyon, Kandil’den gelen açıklamayla düştü. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP’li Önder’in ‘özerklik’ çıkışının gündeme gelmediğini açıkladı ve yeni gerilimi engelledi. Şimdi taslak program üzerinde yeni yol haritası için çalışma başlatıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/12/2014 Cuma
Güncelleme: 23:35 - 11/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak

Kürt sorununa ilişkin yürütülen çalışmalarda önemli bir dönemece girildi. Hükümet ile yürütülen müzakerelere Kandil’den de destek gelmesi çözüm sürecinde son 3 aydır yaşanan tansiyonu da düşürdü. 


BAŞDÖNDÜREN TRAFİK

Çözüm sürecinde 3 aydır yaşanan gerilimi düşürmek için taraflar son haftalardaki görüşmeleri arttırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu Atina’daki temaslarının ardından geçen cumartesi akşamı yaklaşık beş saat süren Çözüm Süreci Kurulu toplantısına başkanlık etti. Toplantının ardından hafta başında HDP heyeti Akdoğan ile görüşerek Kandil’e gitmeden önce bilgi verdi. Görüşmeye Abdullah Öcalan’ın da istediği Hatip Dicle de katıldı. Görüşmenin ardından heyet Kandil’e giderek üzerinde çalışılan taslak programa ilişkin gelişmeleri aktardı. 


ÖNDER’İN ‘ÖZERKLİK’ ÇIKIŞI

Öcalan, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen 11. Kürt Konferansı’na bir mesaj yolladı. Öcalan, mesajında, çözüm sürecinin müzakere aşamasına geldiğine dikkati çekerek, başta Avrupalı kurumlar olmak üzere herkesin bu sürece destek vermesini istedi. 

İmralı heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder’in, önceki gün taslak programda özerklik ve genel affın da bulunduğunu söylemesi yeni bir tartışma başlatı. Yanlış anlaşıldığını belirten Önder, “Taslakta özerklik diye bir başlık yok. Yerel idarelerin demokratikleştirilmesi gibi bir dizi içerik var” diye konuştu. 

AKDOĞAN: KESİNLİKLE KONUŞULMADI

Akdoğan ise “HDP ile yapılan görüşmede özerklik, genel af, İmralı’nın taslağı konuları kesinlikle konuşulmadı. Sadece çözüm süreci genel konuları ile ele alındı” dedi. Akdoğan, “Süreçte farklı görüşler, teklifler, düşünceler olsa da önemli olan sürecin üzerinde yürüyeceği temel zemin ve anlaşılan çerçevedir. AK Parti iktidarı toplumun kabulünü, rızasını, güvenini ve desteğini rehber edinen anlayışla süreci sonuca ulaştıracaktır” açıklamasını yaptı.


Sorun yok

İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Özerklik tartışmalarını medya üzerinden tartışmayı doğru bulmuyorum. Negatif anlamlar yükleyerek çözüm sürecini baltalama çabalarını reddediyoruz” dedi. Ala, “Ortaya koyduğumuz ve üzerinde çalıştığımız bir çözüm süreci adı altında program ve proje var. Sorun yok, devam ediyor” şeklinde konuştu.

#sırrı süreyya önder
#salahattin demirtaş
#yalçın akdoğan
#hdp
#imralı
#çözüm süreci
9 yıl önce