|

Torunlar havada buluştu

Anzak ve Mehmetçik torunları, aynı uçakla Türkiye'ye geldi. Qantas Havayolları Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenler için ilk defa Avustralya'dan Türkiye'ye doğrudan uçuş gerçekleştirildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:10 - 22/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na inen uçak, Anzak törenlerine katılacak olan dedeleri Çanakkale'de yaşamış Avustralyalı ve Türkleri taşıdı. Uçakta dedeleri Çanakkale de savaşmış, 2 Türk mürettebat ile yine dedeleri birinci ve ikinci dünya savaşlarında yer almış Avustralyalılar bulunuyordu.



ŞİRKET KURUCUSU ANZAK


Çanakkale'ye gitmek üzere yola çıkan Avustralyalı askerler, 100 yıl önce Sydney'den Perth'e uğradığı için Sydney'den kalkan uçak da aynı şekilde Perth şehrine inerek yakıt ikmali yaptığı öğrenildi. Avustralya'nın sembol havayolu olan Qantas'a ait uçağın ismi, Qantas'ın ilk kurucuları olan Fysh-McGinness olarak değiştirildi. Qantas Havayolları'nın bu iki kurucusunun aynı zamanda Çanakkale'de asker olarak bulunduğu belirtiliyor.



KANLISIRT'A BÜYÜK İLGİ


Yerli ve yabancı turistler, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'na büyük ilgi gösteriyor. Gelibolu Yarımadası Milli Parkı'nda, Avustralyalıların en çok ziyaret ettiği yer, Kanlısırt'taki Şehitler Tepesi üzerinde bulunan ve adını tepedeki tek çam ağacından alan, Avustralyalılara ait Çanakkale'deki tek anıt Lone Pine (Tek Çam) Mezarlığı ve Anıtı. Mezarlıkta, Avustralyalı 668 ve kimliği belirlenemeyen 499 olmak üzere toplam bin 167 asker yatıyor.

#Mehmetçik
#Gelibolu Yarımadası
#çanakkale
9 yıl önce