|

TSK teyakkuzda

Suriye sınırında IŞİD’in yerleştirdiği mayınları temizlemeye başlayan Türkiye, sınıra 40 kilometre menzilli Fırtına obüslerini yerleştirdi. Sınır hattında teyakkuza geçen TSK; Rusya, Esed ve PYD’nin Cerablus’a saldırılarıyla “IŞİD’i Türkiye’ye süpürme” tehditlerine kapılarını kapatmış oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:14 - 20/01/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Sultanahmet saldırısı ve Kilis'e Katyuşa füzesi düşmesinin ardından IŞİD mevzilerini toplarla döven ve terör örgütüne büyük kayıplar verdiren Türkiye, IŞİD hakimiyetindeki Cerablus sınırında teyakkuza geçti. Daha önce demiryolunun arkasında bekleyen asker, demiryolunun ötesinde sınıra kadar olan alanda mayın temizleme faaliyeti başlattı. Faaliyetin sınırda başlayacak duvar örme çalışmalarının güvenliğini sağlama amaçlı olduğu belirtildi. Mayın temizleme faaliyetinin ardından ise Cerablus sınır hattında güvenlik tedbirleri maksimum seviyeye çıkarılacak. Mayınlardan arındırılan alanlara Fırtına obüsleri ve tanklar ile çok sayıda asker yerleştirilecek. Bir yandan duvar örme çalışmaları devam ederken hem çalışmaların güvenliği sağlanacak, hem de sınırdan IŞİD sızmalarına karşı önlem alınacak. Türkiye, Cerablus'a Rusya, Esed Rejimi, PYD gibi farklı güçlerin olası operasyonu halinde “IŞİD'i Türkiye'ye süpürme planları” da dahil tehditlere karşı da kapılarını kapatmış olacak.



OPERASYON MASADA


Türkiye'nin güvenli bölge olarak görmeyi istediği Cerablus sınırında artan hareketliliği, zamanlaması itibariyle de dikkat çekti. Büyük Cerablus operasyonu, Rus uçağının düşürülmesinin ardından askıya alınmış ve güvenli bölge kurulamamıştı. Bu süreçte bölgede hiçbir tehdit görmeyerek mevzilerini arttıran IŞİD, Sultanahmet saldırısından sonra Türkiye'nin tank ve toplarla yaptığı saldırılarda bu mevzileri kaybetmeye başladı. Türkiye, angajman kuralları gereği IŞİD mevzilerine yönelik gerçekleştirdiği bu operasyonlarla IŞİD'e karşı tek başına mücadele edebilecek güce haiz olduğunu da ortaya koymuş oldu. Türkiye'nin milli güvenliğine tehdit görmesi halinde Cerablus'a operasyon da dahil bütün seçenekleri masasında tuttuğu kulislerde sıkça dile getiriliyor.



DİKKAT ÇEKİCİ HAREKETLİLİK


Suriye merkezli planlar, ateşkes görüşmeleri öncesinde netleşmeye başlarken, Türkiye'nin hamlelerinin ve sınır hattındaki hareketliliğinin bu dönemde artması da dikkat çekici bulunuyor. Milli güvenliğine karşı tehdit unsurlarını diplomatik çabalarla ortadan kaldırma gayretinde olan Türkiye'nin olası bir operasyon ihtiyacına karşı da hazırlıklı olma amacını güttüğü ifade ediliyor.



#Sultanahmet saldırısı
#Katyuşa füzesi
#ışid
#tsk
8 yıl önce