|

Türkiye 'Kudüs' kararına teşekkür etti

BM Genel Kurulu'nda kabul edilen Kudüs tasarısı sonrası Türkiye'den memnuniyet açıklamaları geldi. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan Yıldırım, Hükümet Sözücüsü Bozdağ, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli yaptığı açıklamalarla kabul edilen Kudüs kararına teşekkür ettiler.

Yeni Şafak
22:12 - 21/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 22:41 - 21/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkeler, Trump’ın Kudüs kararını yasadışı sayan tasarıyı ABD’nin tehditlerine rağmen 9 ret oyuna karşılık 128 oyla kabul edildi.

Trump'ın tehditlerine rağmen kabul edilen karar sonrası Türkiye'den memnuniyet açıklamaları geldi.

"Trump'ın bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 dilde attığı tweetlerle "Kudüs konusunda BM Genel Kurulu’na sunulan karar tasarısının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Trump yönetiminin, BM Genel Kurulu tarafından gayrı hukukiliği en sarih şekilde ortaya konulan bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz. Filistin ve Kudüs davasına destek veren herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum." memnuniyetini ifade etti.


"Güçlünün değil haklının güçlü olduğunu BM bütün dünyaya bir kez daha ilan etmiştir"

Başbakan Binali Yıldırım ise yaptığı yazılı açıklama, "BM Genel Kurulu’nun Kudüs konusunda büyük çoğunlukla aldığı karar memnuniyet vericidir. Bu karar Kudüs için, barış çabaları için bölgedeki yeni bir fırsat doğurmuştur. Gözdağı ve tehditler ile ülkelerin iradelerini etki altına alma gayretleri BM Genel Kurulu’ndan çıkan bu kararla başarısızlığa uğramıştır. Güçlünün değil haklının güçlü olduğunu BM bütün dünyaya bir kez daha ilan etmiştir." ifadelerini kullandı.

"Umarım ABD yönetimi bu dersi anlamıştır"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Tam egemen ve bağımsız devletler olarak ABD'nin açık tehdidine ve baskısına boyun eğmediğini gösterdi. Güçlünün haklı olmadığını, haklının güçlü olduğunu ilan etti. BM üyesi 128 ülke; haksızlığın, gücün, baskının, tehdidin, kabalığın ve kabadayılığın uluslarası hukukta yeri ve karşılığı olmadığını ve bunların geçersiz olduğunu ABD yönetimine ders olarak öğretti. Umarım ABD yönetimi bu dersi anlamıştır. BM'nin bu kararı, Filistinlilerin ve Kudüs'ün yalnız ve sahipsiz olmadığını göstermiştir. BM'nin bu kararı, İslam ülkelerini birleştirdiği gibi BM üyelerini de birleştirmiş. Kudüs'ün sadece Filistinlilerin, Müslümanların değil insanlığın meselesi olduğunu da göstermiştir." şeklindeki açıklamayla memnuniyetini gösterdi.


"Büyük bir memnuniyet duyuyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu'ndaki Kudüs oylamasının ardından Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "Bugün Genel Kurul, ABD'nin Kudüs kararını net bir şekilde reddetti. Genel Kurul'da Filistin'le ve Kudüs'ün statüsüyle ilgili bir dayanışma ortaya kondu. Biz bu dayanışmadan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türkiye olarak bundan sonra 1967 sınırlarıyla Filistin devleti ve Doğu Kudüs'ün de Filistin'in başkenti olarak kabul edilmesi konusunda daha çok çaba sarf edeceğiz." dedi.

"Bu çok önemli bir kazanım"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Twitter'dan yaptığı açıklamada "Türkiye’nin öncülüğünde Birleşmiş Milletler Genel Kurul gündemine gelen Kudüs tasarısını 128 ülkenin kabul etmesi ABD’nin ipliğini pazara çıkarmış, ilk kıblemiz üzerinde oynadığı oyunu fiilen bozmuştur. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 128 ülkenin bayraklaşan iradesi Kudüs’ün tarihi statüsünü, manevi haklarını teyit ve tescil etmiştir. Bu çok önemli bir kazanım; takdir, tebrik ve alkışa layık bir gelişmedir." ifadelerini kullandı.

"Küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından, "Trump yönetiminin Kudüs kararını reddeden karar tasarısı, BM Genel Kurulunda 9'a karşı 128 oyla kabul edildi. Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun." paylaşımında bulundu.

TBMM

TBMM Genel Kurulunda 4 parti grubu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının, BM Genel Kurulunda kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, 2018 yılı bütçe tasarısının görüşmeleri sürerken ABD'nin kararına karşı BM'nin Kudüs karar tasarısını 9'a karşı 128 oyla kabul ettiğini duyurdu. Aydın'ın sözlerini, partiler alkışladı.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Binali Yıldırım
#Devlet Bahçeli
#Bekir Bozdağ
#Kudüs
#BM
#ABD
6 yıl önce