|

TÜRKSAT’ta 15 Temmuz’da yaşananlar

Darbe girişimi sırasında TÜRKSAT’ta yaşananlara ilişkin hazırlanan fezlekede, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli Yarbay Eray Uçkun’un başında yer aldığı 13 kişilik ekibin Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndan helikopterle TÜRKSAT’a gittiği belirtildi. Cuntacıların yayını kesmeyi başaramayınca TÜRKSAT’ın saat 03.14-03.19 arasında toplam 4 kez bombalandığı kaydedildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:35 - 31/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Gölbaşı Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) bağlı cuntacıların 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yayınları kesmek amacıyla gittiği TÜRKSAT'ta yaşananların anlatıldığı fezlekenin ayrıntılarına ulaşıldı. 25 şüpheli ile 54 müştekinin yer aldığı fezleke iddianameye dönüştürülmesi için Ankara Başsavcılığı'na gönderildi. Fezlekede, Özel Kuvvetler Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli Yarbay Eray Uçkun'un da aralarında bulunduğu 13 cuntacının, o gece Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda toplandığı kaydedildi. TÜRKSAT'ın ele geçirilip kontrolünün sağlanması ve yayınların kesilmesi görevi verilen cuntacıların gelişigüzel hazırlanmış silah ve mühimmatları kuşandıkları ve 2 helikopter ile saat 00.45'te TÜRKSAT'a gittikleri belirtildi.



ARSLAN-6 KODUYLA BIRAKMIŞ


TÜRKSAT çalışanları ile güvenlik personellerinin silah zoruyla etkisiz hale getirildiği ve iki kişinin şehit edildiği ifade edilen fezlekede, cuntacıların yayını kesmeyince başaramayınca uçakların müdahale ettiği anlatıldı. Fezlekede, TÜRKSAT'a saat 03.14, 03.15, 03.17, 03.19 olmak üzere toplam 4 adet bomba atıldığı belirtildi. Bombayı ise cuntacı Ahmet Tosun'un talimatıyla cuntacı pilot Hüseyin Türk'ün attığı kaydedildi. “ARSLAN-6” koduyla atılan bombayı 93-0663 kuyruk numaralı F-16 uçağının bıraktığı ifade edildi.





TATBİKAT SANIYORMUŞ


Fezlekede, yayınları kesmek amacıyla görevlendirilen ekibin başındaki isim olan Yarbay Eray Uçkun'un ifadesi de yer aldı. İki helikopter ile TÜRKSAT'a gittiklerini Uçkun, şunları kaydetti: “Yakın bir yere helikopterler inip bizi bırakıp ayrıldılar. İhtiyatla nizamiyeye yaklaştık. Nizamiyedekiler 'yaralı var ateş etmeyin' deyince yanlarına gidip silahlarından ayırdık. Terörist olmadıklarını anladık. Bu yüzden oradaki görevlilere kötü davranmadık. Bu sırada telefonla aranıp Genelkurmay Başkanının talimatı ile ordunun yönetime el koyduğu haberini verdiler ve yayını kesmemizi söylediler. Bana bu talimatı veren kişinin Genelkurmay Başkanı Özel Kalem Müdürü Albay Osman Kılıç olabiceğini düşündüm. Darbenin suç olduğunu biliyorum. Ancak Genelkurmayın yönetime el koyduğu artık yönetimin Genelkurmay'da olduğu bildirilence oradan gelen talimatlara göre yayınların kesilmesi için tedbir almaya çalıştık."



TEDBİR DÜŞÜNÜLÜYOR


"Telefonda yayın kesilmesine yardımcı olması için sivil teknisyenlerin geleceği söylenmişti, ancak ben bu şahısları hiç görmedim. Tamamen kendi imkanlarımızla yayınların nasıl kesileceğini anlamaya çalıştık. Ancak yayınların kesilmemesi üzerine bana gelen bir telefonda, 'başka bir tedbir düşünüyorlar oradan süratle ayrılın' denildi ve Hava Kuvvetleri'nin müdahale edeceği söylendi. Yayınların kesilmemesi üzerine TÜRKSAT'ın bombalanması gerektiği şeklinde bir talimatım veya yönlendirmem söz konusu değildir."





AKIN ÖZTÜRK'Ü GÖRDÜM


"Akıncılar Üssü'ne geri döndüğümüzde gün aydınlanmıştı. Hava Üssü'nde Akın Öztürk'ü gördüm, pilotlarla bir şeyler görüştü. Sabah 09.00 sıralarında Harun Albay yanında bir grupla geldi. 143. Filoya gittik. Orası kalabalıktı. Akın Öztürk'ü içeri girerken gördüm. 'Ne istiyorsunuz? Başbakana söyleyeceğim' diyordu. Tanımadığım bir Tuğgeneral ve Tümgeneral gördüm. Aralarında konuşuyorlardı. Dışarıya çıktım. Karargahın bulunduğu bölgeye geçtik. Burada bekledik. Akın Öztürk yine gidip geldi. Anladığım kadarıyla arabuluculuk yapıyordu. Akıncılar üssünde kimsenin rehin alındığını görmedim.”



Dakika dakika o gece


İşte o gece dakika dakika yaşananlar:

00:47 - İki helikopter, ana nizamiye üzerinde ve büyük çanak çevresinde seri ateş açtı.


00:50 - Cuntacılar nizamiye bölgesinde görev yapan Türksat çalışanları ve güvenlik görevlilerini rehin aldı.


00:55 - Yayın 9 bölgesinden ana nizamiyeye doğru hareket eden Türksat personeli Ali Karslı (şehit), Ahmet Özsoy (şehit) ile güvenlik personeli Ferhat Derecik'in aracı yaylım ateşine tutuldu.


01:04 - Dört askerin uplink istasyonuna girdiği görüldü.


01:14 - Büyük çanak altında yer alan bölgede bulunan 12 TÜRKSAT personeli toplanarak, cep telefonları alınmak suretiyle ve dizüstü vaziyette TV Teleport Direktörlüğü odasında rehin alındı.


01:15 - Darbe girişimcisi askerler TRT kanallarının tekrar açılması ve diğer tüm yayınların kesilmesi emrini verdi.


02:04 - İdari Bina güvenlik kameraları görüntü alınmasını engellemek amacıyla askerler tarafından kırıldı.


02:23 - Büyük çanak altındaki Tv Teleport Direktörlüğü'nde rehin halde tutulan 12 Türksat personeli iki asker kontrolünde Ana nizamiye giriş sol kısmına getirildi.


02:34 - Ana Nizamiye giriş sol kısımda rehin tutulan tüm personele Türksat Gölbaşı yerleşkesini tahliye etmeleri, lojmanda yaşayanlara haber verilmesi, Türksat'ın bombalanacağı anonsu yapıldı.


02:51 - Askerler gasp etikleri 3 araçla yerleşkeden ayrıldı.


03:14-03.19 - TÜRKSAT'a 4 bomba atıldı.


03:24 - Halk TÜRKSAT'a girdi.


04:0? - İki helikopter tarafından kampüse tekrar ateş açıldı. O esnada yerleşkeye gelen Özel Harekat zırhlı aracı ile helikopterler arasında çatışma yaşandı.





#Akıncılar Üssü
#FETÖ
#TÜRKSAT
7 yıl önce