|

Anadolu’nun baş tacı bulgur

Bulgur, Anadolu’nun en eski besinlerinden biridir. Bundan binlerce yıl önce bu topraklarda üretilen bu yiyeceğin besin değerinin muadillerinden çok daha üstün olduğu bir gerçek. Buğdayın kabuklarıyla kaynatılmasından kaynaklanan bir değer bu. Üstelik tatlısıyla tuzlusuyla sofralarımızın da baş tacı.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 13/01/2019 Pazar
Güncelleme: 13:46 - 12/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
​Anadolu’nun baş tacı bulgur
​Anadolu’nun baş tacı bulgur

ÜLKÜ MENŞURE SOLAK

Sarıkamış Harekatı’nın yıl dönümünü yaşıyoruz. Elbette bu özel ve önemli gün, bize bu topraklar için atalarımızın hangi koşullarda, nasıl büyük fedakarlıklarla mücadele etmiş olduğunu tekrar hatırlatıyor. Benimse mesleğim gereği hatırladığım bir şey daha var: bulgur. Sarıkamış, ağır kış koşulları gereği diğer cephelerden farklı olarak bulgurun en çok tüketildiği yer oldu. O günlerde neredeyse askerin en temel gıdası olan bulgur aslında Anadolu’nun en eski besinlerinden biridir. Bundan binlerce yıl önce bu topraklarda üretilen bulgurun besin değeri açısından da muadillerinden çok daha üstün olduğu bir gerçek. Buğdayın kabuklarıyla kaynatılmasından kaynaklanan bir değer bu. Çünkü içine nisbeten kabuğunda bolca B grubu vitaminleri ve mineral barındırıyor. Kaynama sırasında suya geçen vitaminler, suyu çektirme esnasında buğdayın her zerresine nüfuz ediyor. Bu açıdan bir bulgur pilavı, pirinç pilavından kat kat üstün bir gıdadır.

USTALIK BU TOPRAKLARDA

Bugün Amerika gibi dünyanın büyük ülkeleri, Anadolu topraklarında icad edilen bulguru üretip satıyorlar. Fakat muhakkak ki asıl ustalık, bu topraklardadır. Geçtiğimiz yıllarda Gaziantep’te bir bulgur festivali düzenlenmişti. Türkiye’nin genç aşçıları, usta isimlerle birlikte bulgurun hemen her halini festival katılımcılarına sunarak Türk Mutfağı’na büyük katkılar yaptılar. Ben de türküler gibi, edebi eserler gibi, el ürünleri, sanat eserleri gibi yemeklerin de kültürün önemli bir ögesi olduğunu bilenler olarak bulgurun pilavla sınırlandırılamayacak bir lezzet olduğunu bir kez daha hatırlatalım istiyorum. Mutfaklarımızda, her haliyle bulguru bulundurmak, ikram etmek, hem beslenmemiz hem de kültürümüz için oldukça önemli. Gelin bu hafta, tatlıdan tuzluya bulgur tariflerine göz atalım. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.

BULGUR BARLARI
MALZEMELER

Bir su bardağı bulgur Bir su bardağı çiğ badem

Bir su bardağı fıstık 4 yumurta

5 yemek kaşığı bal Bir paket vanilya

YAPILIŞI

Yumurta aklarını sarılarından ayıralım.Bulguru bir su bardağı su ile haşlayalım.Badem, fıstık , bulgur ve yumurtayı mutfak robotunda bir hamur haline gelene dek karıştıralım.Gerekirse biraz daha sıcak su ekleyelim.Bal ve vanilyayı ekleyelim.Karışımı mermer üzerine çıkartıp yoğuralım.Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye sıkıca basalım ve dinlendirelim.Daha sonra dilimleyip servise alalım.

Afiyet olsun.

PEMBE BULGUR SALATASI
MALZEMELER

500 gram bulgur 1 kırmızı pancar

Bir tutam dereotu 4-5 adet kornişon turşu

Bir fincan zeytinyağı Bir limon

Bir kase bezelye Bir çay kaşığı tuz


YAPILIŞI

Bulgurumuzu 2 su bardağı tuzlu su ile bir taşım kaynatıp süzelim. Pancarı haşlayıp doğrayalım. Pancarların bulunduğu kapta kalan pancar suyunun içine zeytinyağı ve limon suyunu ekleyelim. Bulgurlar sıcakken pancar suyu ve zeytinyağıyla hazırladığımız karışıma ekleyip karıştıralım ve dinlendirelim. Ayrı bir yerde kornişon turşuları doğrayalım. Dereotunu ayıklayıp doğrayalım. Bezelyeleri konserveyse sudan geçirelim, değilse haşlayalım. Bütün malzemeyi karıştıralım.

Afiyet olsun.

#bulgur
#yemek
5 yıl önce