|

Ayasofya'nın açılması egemenliğin gereği

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan, Danıştay’da bugün verilecek karar öncesinde “Ayasofya ibadete açılmalı” dedi. 1934 tarihli müzeye dönüştüren karara gönderme yapan Arslan, “O günün şartlarında alınan kararların halen devam eden olumsuz etkileri varsa onların da bir an önce düzeltilmesi milletin egemenliğinin gereğidir” dedi.

Fazlı Şahan
03:43 - 2/07/2020 Perşembe
Güncelleme: 03:47 - 2/07/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Süleyman Arslan
Süleyman Arslan

Arslan, o dönemde sadece Ayasofya Camisi değil el konulan birçok ibadet mekânına yönelik ihlallerin tamamının düzeltilmesinin insan haklarının korunup geliştirilmesi açısından önemli bir adım olacağını söyledi. Arslan şunları söyledi:

MEŞRU BİR AMACI YOKTUR

Ayasofya’nın ibadet mekanı olmaktan çıkarılıp müzeye çevrilmesi konusu, savaş sonucu ele geçirilen ibadethanelerin farklı şekilde kullanımı niteliğinde olmayıp, kurulu bir hukuk düzeninde devletin kendi egemenlik alanındaki ibadethanelerin statüsünü değiştirip değiştiremeyeceği veya hangi şartlarda nasıl değiştirebileceğiyle sınırlı bir konudur. Din ve vicdan özgürlüğü bağlamında ibadet kavramı, inancı doğrudan açıklamaya yönelik ayinler ve törenler ile bu tip eylemlerin bir parçasını oluşturan ibadet yerlerinin korunmasını ve inşa edilmesini de içerir. Dolayısıyla din ve inanç özgürlüğünü açıklama biçimi olarak ibadet etme ve ibadetlere ev sahipliği yapan ibadet mekânları devletin takdir yetkisini keyfi bir şekilde kullanmasıyla sınırlanamaz. Yapılan işlemlerin hukuken korunacak, demokratik ve laik toplumlar açısından gerekli görülecek meşru bir amacı yoktur.”

#Süleyman Arslan
#Ayasofya
#İbadet
#Danıştay
4 yıl önce