|

Dijital yalnızlığı kısalar anlatacak

Sabancı Vakfı’nın düzenlediği “Dijital Yalnızlık” temalı 4. Kısa Film Yarışması kapsamında Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nde özel bir gösterim gerçekleştirildi. Festivalin bu yılki kanaat önderi Oscar ödüllü besteci Ludovic Bource seçildi. Bource, “Dijital yalnızlık toplumumuzu kemiren bir olgu” dedi.

Hatice Saka
04:00 - 22/09/2019 Pazar
Güncelleme: 03:09 - 22/09/2019 Pazar
Yeni Şafak
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Bu yıl 4. kez düzenlenen Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması kapsamında Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nde özel bir gösterim yapıldı. Bugüne kadar ödül alan filmlerin gösterildiği gecede kanaat önderi olarak 2017 yılında seyirciyle buluşan Artist filmiyle Oscar kazanan film müziği bestecisi Ludovic Bource seçildi. Video mesajla katılan besteci, “Dijitalleşmeyi inkâr etmenin ve kendimizi bu dünyanın dışında tutmanın imkânsız olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu da ne yazık ki dijital yalnızlığı beraberinde getiriyor ve bu yalnızlık gözle görülmese bile her yerde bizi takip ediyor. Adeta toplumumuzu kemiren bir olguya dönüşüyor. Kişisel verilerimizi, vicdani değerlerimizi, özgürlüklerimizi ve bizi biz yapan birçok şeyi elimizden alıyor. Paylaştığımız her şeyi bize karşı kullanan dijitalleşmenin doğurduğu yalnızlık hepimizin içinde. Ancak aslında artık yalnız değiliz, çünkü dijital dünya yaptığımız her şeyi görüyor” dedi.


İNTERNET HAYATI ELE GEÇİRDİ

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, şunları söyledi: “Bu yılki ‘Dijital Yalnızlık’ temasının genç sinemaseverlerin kendilerini ve sanatlarını dile getirmeleri için iyi bir fırsat sunduğunu düşünüyoruz. İnternetin ve sosyal medyanın hepimizin hayatını ele geçirdiği günümüzde gençlerin giderek dijital bağımlılığa ve yalnızlığa doğru gittiğini görebiliyoruz. Gençlerin sosyal medyada daha fazla ‘like’ almak üzerine kurdukları bu sanal dünyada, teknolojinin doğru kullanımı çok önemli.” Yarışmanın sanat yönetmeni Zeynep Atakan ise “Dijitalleşme ile iletişim modelleri yeniden yapılanma sürecine girdi. Yeni, eski ve yerleşik iletişim modelleri değişiyor, yörüngemiz kalabalıklaşıyor. Ama bu kalabalığın içinde kendinizi yalnız olarak bir klavyenin başında bulabiliyouz. İşte bu yeni durumun artı ve eksi yönlerini birarada görebilmek ve bunu üretime çevirebilmek çok önemli” ifadesini kullandı. Yarışma başvuruları 22 Kasım’a kadar devam edecek.

FİLMİM HİNDİSTAN’A KADAR GİTTİ

Eski finalistlerden, yönetmen Mehmet İsmail Çeçen, Sabancı Vakfı’nın yarışmasıyla önünün tamamen açıldığını dile getirdi ve şöyle devam etti: “Çocuk işçi filmi ile finale kalmıştım. İkinci filmimde de mezarda çalışan çocukları anlattım. Bu film dünyayı gezdi. Hatta Hindistan’da bile gösterildi. Şimdi yeni filmler çekiyorum. Buradaki ekip bizden desteğini halen çekmedi.”



#Sabancı
#Müze
#Mardin
#Flm
#Digital Yalnızlık
5 yıl önce