|

Direnen kalplerin hikayesi

15 Temmuz gecesi darbecilere direnen altı kadın kahramanının öyküsü "Kalplerin Direnişi" belgeseline konu oldu. Kadınların o gece vatan savunmasında öncü rol oynadıklarını belirten yapımcı Kübra Duran Yiğitbaşı, "Öyle vicdanlı, hesaplı ve fedakar hayat yaşamışlar ki. O gece de vatan için direnmişler. Onlar zaten kahramandı" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:48 - 18/11/2016 Cuma
Yeni Şafak

15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine direnen kadınların öyküsünü konu edinen "Kalplerin Direnişi" belgeseli ilk gösterimini Uluslararası Boğaziçi Film Festivali'nde yaptı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve Rengin Gültekin'in yapımcılığını üstlendiği belgesel 15 Temmuz gecesi şehit olan, yaralanan ve sokağa çıkarak darbeye karşı duran kadınların yaşadıklarını anlatıyor.



OĞLUNU KİTLEYİP SOKAĞA ÇIKTI


Filmde 15 Temmuz gecesi Esenler'de şehit olan Türkmen Tekin'i eşi Ramazan Tekin anlatıyor. Aynı gece Saraçhane'de vurulan ve tedavisi süren 14 yaşındaki Adviye Gül İsmailoğlu, Nebahat Topaloğlu, Şerife Boz, Sema Tutar, Mine Özer ile eşi ve damadı Ankara'da şehit olan Vehibe Sayın ve kızı Bilge Sayın Gürs'ün öyküsü de 15 Temmuz gecesi vatan savnumasında rol oynayan kadınların yaşadıklarını gözler önüne seriyor. Filmin yapımcılarından Kübra Duran Yiğitbaşı, "Onlar o gün dışarı çıktıkları için kahraman olmadılar. Öyle vicdanlı ve fedakar hayat yaşıyorlardı ki. Hayalarıyla öyle bir kahramanlardı ki belki de ona layık bir ömür yaşadığı için Allah onları seçti. Yaralanan ve İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi gören Nebahat Hanım, "O gece yapabileceğim en iyi annelik oğlumu eve kitleyip dışarı çıkmaktı" diyor. Böyle olduğumuz sürece sırtımız yere gelmez" dedi.



YİNE YAŞANSA İLK BEN KOŞARIM


Geçen yaz liseye hazırlanan 14 yaşındaki Adviye Gül İsmailoğlu ise 15 Temmuz gecesi Saraçhane'de ağır yaralandı. Kendisi yoğun bakımda yatarken okul tercihlerini ablası yaptı. Vatan var oldukça hayalleri için çaba safedeceğini vurgulayan İsmailoğlu, "Canileri engellemek için sokağa çıkmasaydım değil benim bütün Türkiye'nin geleceği yok olacaktı" dedi. Ankara'da yaşayan Vehibe Sayın ise darbe girişimini öğrendiği an eşi ve damadını sokağa çıkmaları için teşvik etmiş. Her ikisini o gece şehit veren Sayın, "Acımız büyük ama aynısı olsa yine ilk ben koşarım şeklinde konuştu.







Şehadete şükrettim


Belgeselde Esenler'de tankın altında kalarak şehit olan Türkmen Tekin'in zorlu yaşam mücadelesi ve 15 Temmuz gecesi yaşadıkları eşi ve oğlu tarafından anlatılıyor. Ramazan Tekin saat 22.00'de işten gelen eşinin darbe girişimi haberini alır almaz sokağa çıkmak istediğini söylüyor. Oğlu Berkay Tekin ise "Annemin şehit olduğunu öğrendiğim an abdest alıp namaz kıldım. Allah'a şükür ettim" diyor.


#Kalplerin Direnişi
#Fetullahçı Terör Örgütü
#Adviye Gül İsmailoğlu
7 yıl önce