|

Doğayı koruma sırası yeşil yakalılarda

TEMA Vakfı ve Baltaş Grubu ortaklığında, özel sektör çalışanlarına yönelik bir program hazırlandı. “Yeşil Yaka” adı verilen projenin hedefi sürdürülebilirliği içselleştirmek ve dünyadaki tüketim çılgınlığını azaltabilmek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/02/2016 الأحد
Güncelleme: 21:16 - 27/02/2016 السبت
Yeni Şafak

TEMA Vakfı ile Baltaş Grubu'nun birlikte hazırladığı “Yeşil Yaka” projesinde amaç, özel sektör çalışanlarının çevre duyarlılığını arttırmak ve sürdürülebilirlik konusunu hayatlarına katabilmek. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç projeyle ilgili şunları söylüyor: “Sadece son 50 yılda sürdürülebilir olmayan yaşam tercihlerimiz, doğanın üçte ikisini geri dönülemez bir biçimde tahrip etti. Bu nedenle, iş dünyasının yaptıkları ve yapmadıkları çok önemli. Bugünün beyaz yakaları, yarının yöneticileri olacak.”



HAYATIN GERÇEKLERİ


Baltaş Grubu Eş Başkanı Prof. Dr. Zuhal Baltaş ise “Doğada tükettiklerimizin artması dünyanın ömrünü kısaltıyor. Bu kısalma son 100 yılda öylesine bir ivme kazandı ki soruna acil çözüm bulma zorunluluğu çağdaş insanın temel sorunu oldu. Dünyamızı yoğun bakıma almamız gerekiyor” sözleriyle herkesin sorumluluk alması gerektiğine dikkat çekiyor.



Yetişkin davranışlarının zor değiştiğini fark eden TEMA Vakfı, 2008 yılında çocuklar için yapılan etkinlikleri arttırmış. En büyük desteğin öğretmenlerden alındığı eğitim seminerlerinde şimdiye kadar 75 bin çocuk gönüllü kazanılmış. Şimdi sıra iş sektöründe. Beyaz yakalılar olarak bilinen özel sektör çalışanlarına verilecek eğitimler sonucunda amaç, insanlar arasındaki alma-verme davranışınlarını dengeye getirmek ve doğayı da bu dengenin içine katmak.



BU GÖREV HERKESİN


TEMA Vakfı tarafından geliştirilen içerik, Baltaş Grubu danışmanları tarafından sunuluyor. Bu sunumlar grup çalışmaları, video gösterimi ve sohbetlerle ilerliyor. Bir gün süren program sonrasında çalışanların öğrendiklerini yaşamlarına geçirmelerini sağlamak için bir yıl boyunca, 45 günlük aralıklarla e-posta gönderimleri yapılıyor. Detaylı bilgi “www.baltasgrubu.com” adresinde bulunabilir.


Doğanın ayna etkisine dikkat çekilerek tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz, dünyaya yaptığımız baskıyı azaltmaya yarayacaktır. Seminerde, herkesin bildiği fakat zaman zaman akla gelmeyen tasarruf hamleleri de hatırlatılıyor. Kağıdı gereksiz kullanmamak, yol yapımı sebebiyle yapılan ağaç kesimlerini azaltmak, yerel pazarları yaygınlaştırmak bunlardan bazıları. Ayrıca dünyayı bekleyen iklim değişikliği, açlık, salgın hastalıklar gibi sorunları da hatırlatmakta fayda var. Yapılacak küçük değişikliklerin bile “Damlaya damlaya çöl olur” sözünün karşısında durabileceğine şüphe yok. Bir kişi çok şeyi değiştirecektir.



Doğa umumi mescittir






Milli Eğitim Bakanlığı'yla ilişkilerin gayet iyi olduğuna dikkati çeken Ataç, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'yla yapılan çalışmalardan bahsetti. Camilerde çevre konusundaki ayet ve hadislerin arttırılmasını sağlamak için başlatılan girişimler, ilk olarak Rize'de karşılık bulmuş. “Doğa, umumi mescittir” diyen Rize Müftüsü'nün katkısıyla bir cami girişine çevre hakkındaki ayet ve hadislerden oluşan pano hazırlanmış. Vaazlerde dağıtılacak broşürler de çevre bilincinin arttırılmasına katkıda bulunacak.



#Baltaş Grubu
#Zuhal Baltaş
#TEMA Vakfı
٪d سنوات قبل