|

e-Spor yapmaya geldik

Türkiye üzerinde oynanan oyunları çok konuştuk. Şimdi Türkiye üzerinde oynanan elektronik oyunlara sıra geldi. Sizi 23 milyondan fazla insanın oynadığı elektronik oyunlar yani eSpor dünyasına alalım.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/08/2015 Pazar
Güncelleme: 13:50 - 19/08/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Bu kez size Türkiye üzerinde oynanan oyunlardan değil Türkiye'de oynanan elektronik oyunlardan bahsedeceğiz. Malum, gündem yoğun. Sizi biraz bu sıcak gündemden uzaklaştırıp online oyunlar dünyasına alalım. Dünya diyoruz çünkü burası gerçekten apayrı bir dünya. Türkiye'de 23 milyondan fazla insan bu dünyanın içinde. En çok oynanan oyunlar ise Legend Online, Metin 2, Transformice, Point Black, Counter Strike, Wolf team, S4 League, Knight Online, Silk Roads, Combat Arms, League of Legends… Sayıları her geçen gün artıyor. Belki siz bu haberi okurken de yeni bir oyun çıkmıştır. Hemen hepsinin ortak özelliği şiddet ve savaş içerikli olması. Terörle başı dertte olan bir ülkede en çok oynanan oyunların şiddete dayalı olması da ayrı bir ironi.



BİNLERCE İNSAN İZLEDİ


Neyse. Sizi o gündemden uzak tutacağımızı söyledik. Konumuza dönelim. Geçtiğimiz hafta League of Legends'ın (LoL) Büyük Türkiye Finali vardı. Biz de oradaydık. Aman Allah'ım. Bu ne muazzam bir kalabalık. Biz bu oyunları sadece evde canı sıkılan ergenler oynuyor sanıyorduk. Ama öyle değilmiş. Her yaştan her kesimden insan o gün aynı amaç için Ülker Sports Arena'daki yerini almıştı. Oyunun oynanmasını anlamıştık ama internet üzerinden oynanan bir oyunun final kapışmasını bu kadar çok kişinin izlemek istemesini pek anlayamamıştık.







ŞAMPİYON DARK PASSAGE


Meğer, League of Legends bir takım oyunuymuş. Beşer kişilik takımlar kuruyorsunuz ve birbirinizin alanlarını silahlar kullanarak ele geçiriyorsunuz. İnsanlar tuttukları takımı desteklemek için gelmişler stada. Stadın ortasına kurulu dev ekranlardan oyunu izliyorsunuz. Riot Games, gnçtrkcll, Coca-Cola Zero ve TeknoSA işbirliğiyle düzenlenen Türkiye'nin ilk profesyonel e-Spor ligi League of Legends Şampiyonluk Ligi'nin Türkiye Büyük Finali'nde kupayı Dark Passage takımı kazandı. Onları tebrik ediyoruz.



TÜRKİYE'DE ELEKTRONİK SPOR


Şimdi biraz eSpor'un ne olduğundan bahsedelim. eSpor, bilgisayar veya mobil cihaz üzerinden oynanan çeşitli oyunların, profesyonel bazda organize edilen turnuvalarda, lisanslı oyuncular ve profesyonel kulüplerin katılımıyla gerçekleştirildiği bir spor dalı. İlk eSpor etkinliği, 1972 yılında Stanford Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiş. 1990-2000 yılları arasında internetteki gelişimiyle turnuvalar düzenlenmeye başlandı. eSpor'un dönüm noktası 2000 yılından sonra oluyor. Çünkü internet kapasitesi inanılmaz bir şekilde artıyor. Beşiktaş profesyonel eSpor takımı kuran ilk kulüp. Süper Lig'de mücadele eden 18 kulübün de eSpor takımları kurmak için hazırlık yaptığı belirtiliyor. Ayrıca Samsung gibi büyük markalar da kendi takımlarını kurarak dünya liginde mücadele ediyor. 2011 yılında Türkiye Digital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF) kuruluyor ama daha sonra kapatılıyor. Şimdi ise Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonu (GOSF) bünyesinde çalışmalarına devam ediyor.



TÜRKİYE'DE 23 MİLYON KİŞİ OYNUYOR


Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı ve aynı zamanda Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonu As Başkanı Huzeyfe Yılmaz, Türkiye'de 23 milyondan fazla elektronik spor oyuncusu olduğunu söylüyor. Bunlardan 3 bin 256 tanesi lisanslı olarak League of Legends oynuyor. Yılmaz, Türkiye'de eSpor'un gelişimini kontrol etmek için özel bir yönetim kurulu oluşturduklarını ve bir yönetmelik oluşturmaya çalıştıklarını dile getiriyor. Bu oyunlar en çok internet kafelerde oynanıyor. Dolayısıyla mevcut internet kafelerin fiziki şartlarının uygun hale getirilmesi gerekiyor. Yılmaz, “Bu sadece bizim yapacağımız çalışma değil. Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı da ilgilendiriyor. Hızlı bir çalışma yapacağız inşallah. eSpor muhakkak daha da gelişecek ve yaygınlaşacak. Ama uygun düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Böylece daha sağlıklı spor dalı olur diye düşünüyorum" diyor.



YABANCI SPORCULAR TÜRKİYE'DE İKAMET EDİYOR


Her geçen gün çığ gibi büyüyen lisanslı sporcu sayısının bir sene içerisinde 10 binli rakamlara ulaşması bekleniyor. Ligde yer almak isteyen her oyuncu Gençlik ve Spor Bakanlığı kapsamında, Gelişmekte Olan Sporlar'ın içinde yer alan Dijital Oyunlar branşı lisansı almak zorunda. Ayrıca her takım oyuna katılmak için bir şirket kurmak zorunda. Oyuncuların bonservis bedelleri olmasa da takımlarla yıllık bedellerle anlaşıyorlar. Haftalık maç ücreti kazanıyorlar. Son yıllarda büyüyen Türkiye ligine transfer olan oyuncular özel antrenörler eşliğinde çalışıyor. Türkiye'de ikamet ediyor. Özellikle Asya'da büyük ilgi gören eSpor oyuncularının yıllık kazancı milyon dolarları geçiyor. eSpor G. Kore'de bir milli spor olarak görülüyor.



Türkiye Ligi küçük fakat çok heyecanlı


Fernando Rydle, Soria Dark Passage takımında oynuyor. Daha önce Avrupa LCS takımlarından GIANTS'da oynayan Rydle, Türkiye Ligi için "Avrupa Ligi'ne göre küçük fakat yine de çok heyecanlı" diyor. Rydle, takım arkadaşlarıyla iyi bir sinerji yakaladıklarını söylüyor. Günde 8 saat antrenman yapıyorlar fakat finallerde bu süre 10-12 saate çıkabiliyor. Rydle, ligler bittiğinde İspanya'ya gidiyor, maçların başlaması ile Türkiye'ye geliyor.



İşin içine biraz espri kattım


LoL Türkiye Büyük Finali'nde ilginç kostümüyle Derin Akyel dikkatimizi çekiyor. 19 yaşındaki Akyel, işin içine biraz espri katmak için kendi yaptığı kostümüyle gelmiş. 3 yıldır LoL oynayan Akyel, “Oyunun heyecanını daha iyi yansıtacağını düşündüğüm için oyundaki keskin nişancının kostümüyle gelmeye karar verdim" diyor.



Bu oyunun iki senesi var


Berkay Yaşar, dikkatimi çeken diğer bir oyun tutkunu. 17 yaşında olan Yaşar'ın kendi oyun videolarını yüklediği bir youtube kanalı bile var. "Maçı izlemeye değil eğlenmeye geldim" diyen Yaşar LoL'a iki sene ömür biçiyor. Yaşar, “3,5 yıl önce oynamaya başladığımda oynayanlar seviyeliydi. Şimdi oynayanların 11 yaşındaki çocuklar olduğunu düşünüyorum" diyor.





Gençleri destekliyoruz


Turkcell Genç ve Premium Segment Pazarlama Direktörü Dilara Demir Kısakürek eSpor'la ilgili “Türkiye'nin en büyük gençlik kulübü gnçtrkcll, oyun dünyasının gençler için ne ifade ettiğini çok iyi biliyor. Riot Games iş birliği ile League of Legends efsanesine ortak olmamızın ardında, bu dünyaya yüklediğimiz anlam var. Oyunların kurduğu yeni dünyalar, artık bir vakit geçirme aracı olmanın çok ötesinde. Profesyonelleşen yeni dünyası, eSpora yaptığı yatırım ve lig tasarımıyla League of Legends gençliğe ilham veriyor, onları daha iyi olmak, mücadeleye katılmak için harekete geçiriyor. gnçtrkcll'i LoL Şampiyonluk Ligi'ne sponsor olmak üzere harekete geçiren, işte bu ilham verme gücüne sahip olması" diyor.




Bilgisayar başında değil sahada oynasınlar


Yeşilay Başkanı, Prof. Dr. Mücahit Öztürk ise gençlerin içlerindeki enerjiyi sağlıklı bir şekilde boşaltmalarını sağlayan, onları bedensel ve ruhsal anlamda besleyen, takım disiplini oluşturarak iç disiplin oluşmasında büyük katkı sağlayan sporun sanal aleme taşınmasına izin vermememiz gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor: "Bu tip turnuvaların düzenlenmesi, felaketin başlangıcını haber veriyor. Aktif spor yapmanın tüm kazanımlarını yok edip gençleri ekrana kilitleyecek bu yaklaşım masum görülemez."





#Transformice
#Point Black
#Counter Strike
#Wolf team
#S4 League
#Knight Online
#Silk Roads
#Combat Arms
#League of Legends
#Fernando Rydle
#Soria Dark Passage
#Mücahit Öztürk
#Yeşilay
9 yıl önce