|

Ekşi mayalı ekmek çok kolay

Aslında evde ekmek yapmanın püf noktalarına dikkat ettiğimiz sürece başarılı olmamak imkansız. Bunların ilki malzemedir. Aslında ne yaparsanız yapın, kötü malzemeden iyi ürün çıkartmak aşırı masraf ve zahmete rağmen pek te mümkün değildir. Yani iyi ekmek demek, iyi un, iyi su, iyi maya demektir.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 19/04/2020 Pazar
Güncelleme: 22:16 - 18/04/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Evde kaldığımız şu günlerde en çok yaptığımız yiyecek ekmek. Ülkemizin bu en temel gıda maddesini dışarıdan almak yerine evde üretmeyi daha güvenli buluyoruz. Hepimiz internet üzerinden bilgiler arıyor, annemizin bilgilerini anımsıyoruz.

Herhalde hayatım boyunca en çok yaptığım şey ekmektir. Bu süreçte deneye yanıla bir çok şey öğrendim. Aslında evde ekmek yapmanın püf noktalarına dikkat ettiğimiz sürece başarılı olmamak imkansız. Bunların ilki malzemedir. Aslında ne yaparsanız yapın, kötü malzemeden iyi ürün çıkartmak aşırı masraf ve zahmete rağmen pek te mümkün değildir. Yani iyi ekmek demek, iyi un, iyi su, iyi maya demektir. Her unun çektiği su oranı farklı, sadece kepekli, karışık tahıllı olmasından da öte, unun üretim tarihi ve buğdayın cinsi de çok önemlidir. Yapmanız gereken ilk şey, ununuzu tanıyın. Aşina olduğunuz unu seçin ilk denemenizde.

FARKLI USULLE EKŞİ MAYA

Ekşi mayayı bir çok farklı usul ile yapmak mümkün. Eskiler meşe ağacı külü, ekşimiş koruk suyu gibi bir çok malzeme kullanmışlar. Ya da sadece un, tuz ve su ile ekşi maya yapmışlar. Bir başlatıcı seçmek kısa zamanda sonuca ulaşmayı sağlayabilir. Mesela bir yemek kaşığı ekşi yoğurdu, bir yemek kaşığı sirke ile karıştırıp, sonra un ekler ve üzerini bir peçeteyle örtersek kısa zamanda ekşi maya oluşur. Yine toz tarhanayı ılık su ile çözdürüp unla yoğurarak bir kaç günde ekşi maya elde edebiliriz. Hiçbirşey ilave malzeme kullanmadan yapılan ekşi maya için, bir kavanoza iki kaşık un, bir çay kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı şeker koyalım, krep hamuru kıvamına gelene kadar su ekleyip üzerini örtelim. Ertesi gün bir kaşık un ilave edip besleyelim. Bir kaç gün sonra üzerinde biriken suyu süzüp yeniden su, tuz, un ve şeker ekleyelim. Böylece ekşi mayayı bir haftada elde edebiliriz.

ORTA BOY EKMEK YAP

Ekşi mayayla hamuru yoğurup mayaladıktan sonra, çok küçük boyutlar vermemek gerekiyor. Orta büyüklükte bir ekmek yapıp, tepside de mayalanması için bekletmeliyiz. Önceden ısıttığımız fırında 230 derecede ve sonra 160 derecede pişirip, çıkarınca bir fırça yardımıyla su sürelim ve üzerini bir bezle örtüp dinlendirelim.

Artık iyice elimiz alışınca, kuru meyveler, yağlı tohumlarla zenginleştirip daha da lezzetli bir hale getirebiliriz. Bugün bir kaç organik ekmek tarifi paylaşalım. Sağlıklı ve mutlu bir hafta dilerim.

MALZEMELER
  • 600 g tam buğday unu
  • 100 g ekşi maya
  • Aldığı kadar su
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • YAPILIŞI
  • Ekşi mayayı iki yemek kaşığı un ve su ile besleyip bir gece mayalanmaya bırakalım. İki bardak ılık su ile mayayı iyice karıştıralım ve krep hamuru kadar sıvı olmasını sağlayalım. Yavaş yavaş unu eleyerek ilave ederek cam ya da çelik bir tencerede hamuru yoğuralım ve güzelce sarıp üzerini örtelim. 2 saat ılık ortamda dinlendirelim. İki kenarından tutup, mermer tezgaha 8-10kez vurup kaldırarak yoğuralım. (Bu aşamada gelecek sefer yapacağımız ekmeğin mayasını alıp saklamalıyız). Hazır hamuru zeytinyağı ile yağlanmış cam bir kaba yayalım. Tekrar mayalandıralım ve dışı yağlı bu hamuru, ezmeden, baskı uygulayıp havayı çıkarmadan katlayalım. Her yarım saatte bir katlama işlemini 3 saat boyunca tekrar edelim. Ekmeğin şeklini verelim ve bir tahta ya da bez serilmiş sepet içinde kabarana kadar mayalandıralım. Fırınımızı 230 derecede ısıtalım. Bir tepsiye yağlı kağıt ya da kepek serperek ekmeği şekli bozulmadan üzerine koyalım. Ekmeğin üzerine enine ve boyuna birer derin kesik atıp fırına sürelim. Fırının orta rafına sürüp 20 dakika pişirdikten sonra ısıyı 160 dereceye düşürelim. Yaklaşık 40-50 dakika sonra ekmeğimiz pişmiş olacaktır. Üzerine bir fırça yardımıyla su sürelim ve temiz bir bezle üzerini örtüp dinlendirelim.
  • Afiyet olsun.
  • NOT:
    Ekmeği bir ekmek kalıbında pişirebiliriz. Fırının fanı çalışmamalı,fan ekmeği kurutur. Eğer fanlı bir fırında pişirmek zorundaysanız, ekmekle birlikte su koyun. Çok aşamalı ve uzun zaman alan bir tarif gibi görünüyor olsa da, lezzetli ve kaliteli bir ekmek yapmak için en iyi yol bu tarifte.
#Ekmek
#Maya
#Tarif
4 yıl önce