|

Elveda demek olmaz

Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip “Uluslararası Balkan Buluşması” geniş bir katılımla Sakarya'da gerçekleştirildi. Düzenlenen panelde konuklar Elveda Rumeli dizisindeki bilgi yanlışlıklarının düzeltilmesini istedi.

Murat Palavar
00:00 - 16/06/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:09 - 16/06/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Elveda demek olmaz
Elveda demek olmaz

Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip Uluslararası Balkan Buluşması geniş bir katılımla Sakarya'da gerçekleştirildi. Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Bulgaristan Başmüftü Yardımcısı Vedat Met, Kosova İslam Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Sadriu, Karadağ Müftüsü Rıfat Fejziç, Sancak Müftüsü Muammer Zukorliç, Kosova Vushtri Belediye Başkanı Bayram Mulaku, Makedonya Adeksan Başkan Yardımcısı Salih Murati Uluslararası Balkan Buluşması'na katılan isimler oldu.

NEDEN ELVEDA DİYELİM Kİ

Buluşmaya ATV'nin son dizilerinden Elveda Rumeli dizisi tartışması damgasını vurdu. Dizi için Makedonya Adeksan Başkan Yardımcısı Salih Murati, Osmanlı'nın asla Rumeli'ye elveda demediğini Elveda Rumeli tabirinin anayurtla suyun öbür tarafı olarak tabir edilen Rumeli'yi ayırmak isteyen kişilerin bir sözü olduğunu ifade etti. Murati, Balkanlar'da dizide olduğu gibi asla Müslüman ve kimsesiz çocuğun bulunmadığını ifade ederek, "Hiç Müslüman aile yok mu da dizideki kimsesiz bir çocuğu, gayrimüslim biri evlat ediniyor" diyerek serzenişini dile getirdi.

Konferansı yöneten Doç. Dr Ebubekir Sofuoğlu, dizide Osmanlı'yı "gaddar" diye tanımlayan bölümler olduğunu ve bunun kendile-rine uluslararası konferanslarda dipnot olarak önlerine getirildiğini kaydetti. Dizinin Yardımcı Yönetmeni Doğan Ümit Karaca, dizide Osmanlı'yı gaddar gösteren sahneler konusunda ise "Hangi bölümlerde olmuş bilmiyorum" yanıtını verdi.




16 yıl önce