|

Evin kalbi mutfakta atar

Yemek yazarı Pelin Bilgiç, geçtiğimiz ay çıkan kitabı ‘Sağlıklı Misafir Sofram’ ile tatlısından tuzlusuna, kahvaltısından ana yemeğine kadar birçok enfes lezzeti okurla paylaşıyor. Evin kalbinin mutfakta attığını söyleyen Bilgiç, “Eski evlerde mutfaklar büyük, masalar kalabalıktı. Zamana ayak uydurmak adına hızlandık. Günler öncesinden başlayan hazırlık anılarda kaldı” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/10/2017 Sunday
Güncelleme: 04:39 - 22/10/2017 Sunday
Yeni Şafak
​Evin kalbi mutfakta atar
​Evin kalbi mutfakta atar

Dostlarını evinde ağırlamaktan büyük keyif duyan yemek yazarı Pelin Bilgiç, ‘Misafir başımız tacı’ diyerek ‘Sağlıklı Misafir Sofram’ isimli yemek kitabını çıkardı. Alfa Yayıncılıktan geçtiğimiz ay çıkan kitapta tatlısından tuzlusuna, kahvaltısından ana yemeğine kadar birçok enfes lezzeti okurla paylaşan Bilgiç, tarif aralarında verdiği faydalı bilgilerle mutfakta geçireceğiniz zamanı da keyifli bir hale getiriyor. Evin kalbinin mutfakta attığını söyleyen Bilgiç, “Eski evlerde mutfaklar büyük, masalar kalabalıktı. Zamana ayak uydurmak adına hızlandık ve uzun sofralar için günler öncesinden başlayan tatlı telaş ve hazırlık anılarda kaldı. Ama yine de tüm kavuşmalar, tüm buluşmalar sofra etrafında oluyor şükür” diyor.

KAHKAHALAR SOFRAMDA ÇİÇEK AÇSIN

Sabah kalktığınız andan itibaren sizi güne hazırlayacak mutluluk ve enerjiyi veren, gün içinde size tatlı kaçamaklar yaptıran atıştırmalıklar, yol gösterici ipuçları dahil pek çok şey barındıran bu kitap mutfağınızın başucu kitabı olabilir. En önemli amacını sona sakladığını belirten Bilgiç, “Misafirsever bir kitap olsun istedim. Dostlarımı evimde ağırlamak benim için keyiftir. Ucunda candan sohbetlerin olduğu, kahkahaların soframda çiçek açtığı, gülen yüzlerin ışıltı saçtığı hiçbir fırsatı kaçırmam. Misafir başımızın tacı” ifadelerini kullanılıyor.


TARİFLER BELLİ KALIPLARDA DEĞİL

Çocukluğunda ödev defteri gibi tarif defteri olduğunu anlatan Bilgiç, “Erken yaşta anne olmanın keyfi ile hobi olarak başladığım yemek yurt içi ve yurt dışında katıldığım birçok farklı seminer ve atölye çalışması sayesnde profosyonel bir hal aldı. Mutfağım, laboratuvarım oldu. Denedim, yanıldım ama yılmadım” diyerek mutfağa olan sevgisinin gün geçtikçe büyüyüp 2012 yılında bir web sayfasına dönüştüğünü söylüyor. Beef and Fish, Breakfast ve Sofra dergilerinde yemek yazarlığı yapan Bilgiç, tariflerini verirken belli sınırlara bağlı kalmıyor. Sebebi ise bu lezzetleri deneyimlemek isteyenlerin de özgür adımlar atabilmeleri. Sizlerin de misafirlerinize kolaylıkla yapabileceğiniz sağlıklı tariflerden bir kaçını derledik.


Muhammara
MALZEMELER

■Yarım su bardağı ceviz ■1 yemek kaşığı biber salçası ■1 yemek kaşığı domates salçası ■2 diş sarımsak ■1 adet közlenmiş kırmızıbiber ■2 yemek kaşığı zeytinyağı ■1 tatlı kaşığı kimyon

■1 yemek kaşığı limon suyu ■1 yemek kaşığı nar ekşisi ■1 çay kaşığı tuz ■2 dilim tam çavdar ekmeği

Yapılışı:
İçindeki yağ ve aromanın açığa çıkması için cevizi tavada biraz ısıtmanızı öneririm. Ekmekleri de makinede kızartı soğumaya bırakın. Kırmızı biberi közleyip kabuklarını soyun. Rondoya cevizi, közlenmiş biberi, ekmeği, sarımsağı koyun. Püre olana kadar karıştırın. Ayrı bir kapta salçaları, limon suyunu, nar ekşisini ve baharatları karıştırın ardından cevizli karışımla birleştirin. Kırmızı renkli bir hamur kıvamında olmalı. Bu aşamada kıvamını ve tadını kontrol edip küçük müdahalelerde bulunun. Avcunuzu biraz ıslatıp küçük toplar hazırlayın. Tam ortasına da büyük bir ceviz. Dip sos olarak hazırlamak isterseniz biraz daha zeytinyağı ve su ekleyip yumuşak bir kıvama getirin.

İncirli rıcottalı kek
MALZEMELER

■4 adet yumurta akı ■4 yumurta sarısı ■200 gr badem unu ■2 yemek kaşığı Hindistan cevizi şekeri ■200 gr ricotta (ya da tatlı lor peyniri) ■25 gr bal ■1 adet ezilmiş buz ■500 gr taze incir ■Süslemem için 50 gr file badem

Yapılışı:
Yumurta sarıları, muz, ricotta, bal, badem unu, Hindistan cevizi şekeriyle birlikte çırpıcıyla karıştırın. Yumurta aklarını mikserle köpük olana kadar çırpın. Koyulaştığında yumurta sarılı karışıma kaşık kaşık ekleyin, sağdan sola aşağıdan yukarıya yavaş hareketlerle karıştırarak yedirin. Kullanacağınız kalıbı yağlı kağıtla toplayın. Hamuru kalıba dökün, üzerine 4’e böldüğünüz incirleri yerleştirin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 45 dakika pişirin.
#Muhammara
#Pelin Bilgiç
#İncirli rıcottalı kek
6 years ago