|

Evliya Çelebi Oscar yolunda

Türkiye''nin ilk 3D Animasyon filmi olma özelliği taşıyan 500 çizerin emeğiyle hayata geçirilen ''Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu'' seyirciyi 17. yüzyıldan günümüze uzanan heyecanlı ve eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor. Filmin yapımcılarından Alper Afşin Özdemir ''Animasyon Oscar''ını Türkiye''ye getirmek hedefiyle yola çıktık'' diyor.

Harun Karaburç
00:00 - 9/11/2014 Pazar
Güncelleme: 21:10 - 8/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Evliya Çelebi Oscar yolunda
Evliya Çelebi Oscar yolunda

Evliya Çelebi yarım asır boyu at sırtında bütün dünyayı gezen ve gördüğü şehirleri Seyahatnamesi''nde toparlayan bir seyyah. O kadar bizden biri ki gerek İstanbul''un gerekse Anadolu''nun pek çok şehriyle ilgili hikayeleri onun anlattıklarıyla biliriz.

İki yıl önce Avrupa Konseyi tarafından ''İnsanlık Tarihinde Kültürler Arasında Köprü Kuran'' 101 kişilik listenin en başına ismi yerleştirilen Evliya Çelebi bu defa karşımıza nefes kesen bir macerayla çıkıyor. ''Evliya Çelebi Ve Ölümsüzlük Suyu'' hem çocukların hem de büyüklerin de severek izleyeceği bir animasyon filmi. Evliya Çelebi filmde son görüldüğü Mısır''da Nil Nehri''nden yola çıkarak İstanbul''a uzanan maceralı bir yolculuk yaşıyor. Filmin önümüzdeki haftalarda vizyona girecek.

ÇELEBİ HALUK BİLGİNER''E BENZİYOR

Filmde en çok dikkat çeken karelerin başında ise birebir modellenmiş olan Galata Kulesi, Sultan Ahmet, Eminönü, Karaköy, İstanbul Boğazı ve Ortaköy Camii''nin yer aldığı sahneler geliyor. Filmin seslendirmesinde ise Haluk Bilginer, Ahmet Kural, Murat Cemcir, Nurseli İdiz, Engin Alkan ve Sevinç Erbulak gibi pek çok başarılı isim yer alıyor. Evliya Çelebi''yi Haluk Bilginer seslendiriyor ve film ekibi de bir sürpriz yaparak Evliya Çelebi çizimlerini Haluk Bilginer''e benzetmiş.

GENÇLER KENDİLERİNE BENZETECEK

Seyirciyi 17. yüzyıldan günümüze uzanan heyecanlı ve eğlenceli bir yolculuğa çıkaran filmde 500 çizerin emeği var. Filmin yapımcılarından Alper Afşin Özdemir ''Animasyon Oscar''ını  Türkiye''ye getirmek hedefiyle yola çıktık'' diyor. Özdemir büyük emek vererek hazırladıkları filmi özelikle genç neslin severek izleyeceğini belirterek şunları söylüyor: ''En önemli kazanç bence genç neslin  kendinden bazı özellikler bulabildiği ve kendini yakın hissettiği bir karakterle karşısına çıkmak oluyor.  Neden derseniz merak öğrenmede en önemli unsurlardan biri. Evliya Çelebi''nin otobiyografisini okutmaktansa iyi çalışılmış  bir karakter olarak gençlere sunmanın meraklarını  uyandıracağını  ve en azından bizim kültürümüzün böylesine önemli bir figürünü tanımak isteyeceklerini  düşünüyorum.''

YAPIMCILAR CESARET EDEMİYOR

Filmi yapmaya dört yıl önce başladıklarını dile getiren Özdemir, '' Bu ilk olarak babamın hayaliydi. 4 yıl önce cesaret verip önayak olarak o başladı, ortağım Hakan Baş ve ben devam ettirdik. Sonunda bu kadar güzel bir çalışma ortaya çıkarmanın gururunu yaşamak da bizim için büyük hedeflerden biriydi'' diyor.

Türkiye''de animasyon film yapmanın zorluklarından da bahseden Özdemir, yetişmiş eleman olduğu halde yapımcıların ''bu iş tutmaz'' korkusuyla çekingen davrandıklarını söylüyor ve şunları anlatıyor: ''Türkiye''de yetişmiş  insan kalifiye  insan kaynağı ve teknoloji var ancak yapımcılar bu alanda geri dönüş uzun vadede olduğu için cesaret edemiyor.  Bizim vizyonumuzsa daha farklıydı. Biz bu işi uzun vadede yapmak ve önümüzdeki yıllarda ''animasyon Oscar''ını  Türkiye''ye getirmek hedefiyle yola çıktık.''

Özdemir filmi çekerken en büyük zorluğu önlerinde benzer bir örnek olmamasından dolayı yaşadıklarını söylüyor ve ekliyor: ''Ama bu filmin aldığı geri dönüşlerine göre belirlenecek bir yol haritamız var. Dediğim gibi önümüzdeki on yıl içinde  hedef Oscar diyerek yola çıktık. Ancak bu yine Evliya Çelebi hikayesi ile mi olur yoksa başka bir konu mu seçeriz orası biraz yolda belli olacak.''

Esprileriyle güldürüyor

17. yüzyıldan günümüze uzanan Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu, her yaştan izleyiciye hitap eden espirileri bol bir film. Filmde Evliya Çelebi ölümsüzlük suyunu arıyor ve buluyor. Ancak Firavuniçe ölümsüzlük suyunu ondan almaya çalışıyor ve Evliya Çelebi''yi zehirli okla vuruluyor. Nil Nehri''nin derinliklerine gömülen Evliya Çelebi, gözünü açtığında ise kendini günümüz İstanbul''unda buluyor.

Seyahatname başucu kitabımız oldu

Evliya Çelebi''nin Seyahatnamesi''nin  İstanbul cildini başucu kitabı yapan ekip kitapta geçen mekanları günümüzün Evliya Çelebisi''nin gözünden yeniden yorumlamış. Afşin Alper Özdemir, ''Her iki dönemin izlerini de taşıyor film. Çünkü film eski Mısır''da  başlayıp günümüzde devam ediyor. Bu anlamda kurguyu günümüze göre şekillendirdiğimizden elbette daha çağdaş bir kurgu hakim'' yorumunu yapıyor.

9 yıl önce