|

İnandığımız şeyin peşindeyiz

Ödüllü yönetmen Orhan Eskiköy'ün yeni filmi TAŞ vizyonda. Taş ve duvar kavramlarını bir aile öyküsü etrafında şekillendirerek fantastik bir dram sunan yönetmen, "Taş neye inanıyorsanız onun semboliyeti. Bu bazen kötülük bazen iyilik. Hepimiz inandığımız şeyin peşindeyiz. Önemli olan doğru davranabiliyor muyuz, bunu anlatmaya çalıştım" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:41 - 14/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Ödüllü yönetmen Orhan Eskiköy'ün yeni filmi TAŞ vizyonda.
​Ödüllü yönetmen Orhan Eskiköy'ün yeni filmi TAŞ vizyonda.
İki Dil Bir Bavul, Babamın Sesi gibi filmlerden tanıdığımız ödüllü yönetmen Orhan Eskiköy'ün yeni filmi TAŞ vizyona girdi. Film, çocukların bir anda ortadan kaybolduğu ıssız bir dağ köyünde geçen ve 20 yıl sonra köye gelen bir gencin yarattığı gizemin peşine düşen fantastik bir dram. Bu gizemli gencin ilkokul çağındayken kaybolan, bir daha haber alınamayan Hasan mı yoksa Selim mi olduğu ikilemi, çocuğun ailesi arasındaki çatışma film boyunca kurguyu diri tutmayı başarıyor. "Sinemasal olarak hep yeni bir şey yapma derdindeyim. Her biri, bir öncekini aşmak isteyen hem hikaye hem sinematografi anlamında deneysel arayışları olan filmlere odaklanıyorum" diyen Eskiköy ile TAŞ hakkında konuştuk.


SEMBOLİK BİR KAVRAM

Filmde oğlunu kaybeden bir annenin sığınağı, köylülerin dilek dilediği bir yer olarak konumlanan duvar, sembolize edilmiş bir kavram olarak kendini hissettiriyor. Her karakter için bu Taş'ın anlamı farklı. Anne oğlunu bulmak için Taş'tan medet umarken baba günahlarını yok saymak için Duvar ile yüzleşmiyor. Taş'ı, "Neye inanırsanız onun semboliyeti aslında" sözleriyle özetleyen yönetmen, "İlkel yaşamdan beri, 50 yıl önce insanlar bir kuşla, ağaçla inanç ilişkisi kuruyorlardı. Günümüzde de bununla ilgili bir takım hisler var. Doğayı seviyoruz. Ben filmde bu algıyı biraz sıkıştırdım. Nasıl kullanacaksanız o işe yarıyor. Bu bazen iyiliktir, bazen kötülük. Elinize alıp birine vurmak isterseniz silah, duvar örmek isterseniz bir araçtır. İnanırsanız inanç merkezidir. Bunları filmin içine yerleştirdim" diyor.


Bugünle ilişki kuracak

Eskiköy, "Ortaya küçük bir resim koyuyurum. Aile, köy, hazine gibi... Bunun büyük resimle ilgisi var. İktidar, inanç, aile, toplum nedir, aileden bir kişi kayıpsa o bir aile midir, bize benzer mi, bir tehdit geldiğinde onu savuşturmak için ne yapılır? Neye inanıyorlar? Para neyi ifade ediyor? Bunları işlemeye çalıştım. Günümüz Türkiyesi ile bir takım ilişkisi var" diyor.

  • Dayatma yapmıyorum
  • Eskiköy'ün filmde bıraktığı boşluklar var. Merak uyandıran bu sorular karşılık bulmuyor. Bu boşlukları seyirciye bıraktığını belirten Eskiköy, "Bu bilinçli bir tercih. Net bir şey söylersem bir şeyi dayatmaya başlıyorum. Filmdeki kişi Selim mi Hasan mı asla karar veremem. Hangisine inanıyorsanız, kimin gözünden bakıyorsanız odur. İnandığımız şeyin peşindeyiz. Ama bu zaman zaman değişiyor. Neye inanırsak inanalım doğru davranabiliyor muyuz iyi olabiliyor muyuz hikayeyi oralarda bırakmak istedim" şeklinde konuşuyor.
Adana'dan iki ödül

 İlk kez İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Altın Lale Yarışması’nda seyirci önüne çıkan “Taş”, son olarak Adana Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü (Ahmet Varlı), Ankara Film Festivali’nde de En İyi Görüntü Ödülü’nü (Türksoy Gölebeyi) kazandı.

#Orhan Eskiköy
#TAŞ
#Adana Film Festivali
7 yıl önce