|

Kabe’de cuma coşkusu

Yüz binlerce hacı adayına ev sahipliği yapan kutsal topraklarda, cuma günü ayrı bir coşku yaşanıyor. Yer bulmak için sabahın erken saatlerinde Mescid-i Haram’a gelen hacı adayları, dün cuma namazını eda ettikten sonra İslam dünyasının huzuru, birliği ve refahı için dualar edip tekbirler getirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 11/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:31 - 11/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Mescid’i Haram’a gözyaşları içinde gelen hacı adayları, sabah namazının hazırlıklarına yatsı namazından başlıyor.
Mescid’i Haram’a gözyaşları içinde gelen hacı adayları, sabah namazının hazırlıklarına yatsı namazından başlıyor.

Hac ibadeti için her renk ve dilden yüz binlerce hacı adayına ev sahipliği yapan kutsal topraklarda, sabah namazları ayrı bir heyecan ile eda edilirken, cuma vakti bu coşku daha artmada. Mescid’i Haram’a gözyaşları içinde gelen hacı adayları, sabah namazının hazırlıklarına yatsı namazından başlıyor. Önce tavaflarını dönen hacı adayları daha sonra Kabe etrafında Kur’an-ı Kerim okuyup dua ediyor.

HUŞU İÇİNDE NAMAZ

Hacı adaylarının kimisi Kabe duvarı ve Hacerül Esved’e dokunarak dua ederken yoğunluk sebebiyle Kabe duvarına ulaşamayanlar tekbir ve besmelelerle tavaflarını yerine getiriyor. Yatsı namazını huşu içinde kılan hacı adaylarını sabah namazına doğru yer bulma telaşı sarıyor. Tavaflarını tamamlayan hacı adayları namaz kılmak için yer bulma arayışına giriyor. Sabah namazını Kabe imamının güzel kıraat ve sesi ile kılan hacı adayları, gece boyu ibadet etmenin huzurunu yaşıyor. Geceyi Kabe ve çevresinde geçiremeyen bazı hacı adayları ise sabah namazından sonra Mescid’i Haram’a akın ediyor.


HER AN İBADET

Cuma coşkusunun yaşandığı kutsal topraklarda yüz binlerce hacı adayı dün vakitten önce yer bulmak için sabahın erken saatlerinde Mescid-i Haram'a geldi.Hacı adayları namaz vaktine kadar Kur'an-ı Kerim okudu. Dünyanın farklı yerlerinden gelen Müslümanların bulunduğu kutsal topraklarda İslam dünyasının huzuru, birliği ve refahı için dualar edilip tekbirler getirildi. Namaz saati yaklaşınca Kabe’ye girişlere izin verilmediği için bazı hacı adayları da namazlarını Mescid-i Haram’ın çevresinde kıldı. Hacı adayları tünel ve yollardan yürüyerek Kabe'ye ulaşmaya çalıştı. Bazılarıysa yol üzerindeki ağaç gölgesinde namazlarını eda etti. Apartman girişlerindeki gölgelik alanlar da namaz için değerlendirilirken, yer bulamayıp kaldırımlara seccadesini seren hacı adayları ise şemsiyelerle güneşten korunmaya çalıştı. Cuma hutbesinde hac ibadetinin önemine değinen Kabe imamı Mescid-i Haram'da geçirilen zamanın çok değerli oluğunu ve her anın ibadetle geçirmesi gerektiğini vurguladı.


En yaşlı hacı adayı kutsal topraklarda

Türkiye’nin en yaşlı hacı adayı 103 yaşındaki Ayşe Topsoy, kutsal topraklarda ibadetlerini yerine getirmenin heyecanını yaşıyor. Oğlu Şükrü Topsoy ve gelini Aysun Topsoy ile birlikte hac ibadeti için Mekke'ye gelen Ayşe Topsoy, Peygamber Hazreti Muhammed'in yaşadığı toprakları görmenin mutluluğunu yaşıyor. Topsoy, oğlunun elinden tutarak Mescidi Haram'a giriyor ve yürüyerek tavaf ediyor; ilerlemiş yaşına rağmen zorunlu olmadıkça tekerlekli sandalye kullanmıyor. Topsoy, ilerleyen yaşının Kabe’yi tavaf etmesine engel olmadığını ifade etti. Topsoy, "Gençlere diyorum ki: gelin buraya. Yaşlanmayı beklemeyin. Yaşlanınca zor oluyor. Yaşlı olanlara da Allah yardım eder. Gelsinler buraya" diye konuştu.

#Mekke
#Medine
#Hac
#Kabe
6 yıl önce